10 γνωστά τραγούδια που κατηγορήθηκαν ως κλεμμένα

Όλοι έχει τύχει να ακούσουμε κάποιο τραγούδι που κάτι μας θυμίζει. Δεν είναι δύσκολο μια μελωδία να πέσει πάνω σε μια άλλη.  Άλλωστε, έχει ειπωθεί συχνά πως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που… το παράκαναν, με αποτέλεσμα να δεχθούν κατηγορίες πως κάποιο hit τους είναι κλεμμένο. Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πράγματι τα παρακάτω τραγούδια ήταν κλεμμένα, πάντως σίγουρα η ομοιότητα τους με κάποια προγενέστερα είναι… παρεξηγήσιμη. Από εκεί και πέρα, τα αφήνουμε όλα στην κρίση σας.

1. Robin Thicke ft. Pharrell Williams – Blurred Lines (2013)

Το πασίγνωστο hit ‘Blurred Lines‘ του Robin Thicke μαζί με τον Pharrell Williams (2013) τοποθετείται ανάμεσα στα κλεμμένα γιατί προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του εκλιπόντος Marvin Gaye. Συγκεκριμένα, τα τρία παιδιά του Gaye μήνυσαν τους δύο καλλιτέχνες για λογοκλοπή θεωρώντας πως το τραγούδι έμοιαζε υπερβολικά πολύ με το single του 1977 “Got to Give it up“. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια, όπου με τη βοήθεια μουσικολόγων πάρθηκε απόφαση υπέρ της οικογένειας του Gaye. Οι Robin Thicke και Pharrell Williams αναγκάστηκαν να πληρώσουν 7,4 εκατομμύρια δολάρια στα παιδιά του Gaye ως αποζημίωση.

 

2. Vanilla Ice – Ice Ice Baby (1989)

Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν το ‘Ice ice baby‘ ανήκει στα κλεμμένα. Τα πράγματα είναι αυταπόδεικτα. Ο Vanilla Ice βάσισε ολόκληρο το διάσημο hit του στην bassline του ‘Under Pressure‘, του αριστουργήματος των Queen και David Bowie. Και, το χειρότερο, χωρίς να πάρει ποτέ την άδεια των τελευταίων. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν οδηγήθηκε ποτέ στα δικαστήρια. Όταν έγιναν απειλές μήνυσης , ο Vanilla Ice αναγκάστηκε να πληρώσει άγνωστο ποσό στην πλευρά των Queen και του David Bowie, ενώ οι τελευταίοι αναγράφονται πλέον ως δημιουργοί του κομματιού και παίρνουν ποσοστά από τις πωλήσεις του.

 

3. Coldplay – Viva La Vida (2008)

Μπορεί να είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των Coldplay, όμως το ‘Viva La Vida‘ ίσως συνυπολογίζεται στα κλεμμένα . Ο κιθαρίστας Joe Satriani υποστήριξε πως το Viva la Vida είχε φανερές ομοιότητες με ένα δικό του instrumental κομμάτι ‘If I Could Fly‘. Oι Coldplay, από την πλευρά τους απάντησαν πως οι όποιες ομοιότητες ήταν εντελώς συμπτωματικές. Ο Satriani τους έκανε πάντως μήνυση, όμως το Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Διαβάστε επίσης  Οι Cortney Love και Frances Bean Cobain κατά της δημοσίευσης φωτογραφιών του Kurt Cobain

 

4. George Harrison – My Sweet Lord (1970)

Ναι, κι όμως, o πρώην κιθαρίστας των Beatles κατηγορήθηκε το 1976 πως είχε κλέψει στοιχεία από το ‘Ηe’s so fine‘ των Chiffons για να δημιουργήσει το πασίγνωστο ‘My Sweet Lord‘. Η αλήθεια είναι πως και εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, τα δύο τραγούδια είναι σχεδόν ολόιδια. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε, άκουσον άκουσον, πως ο Harrison είχε “υποσυνείδητα υποκλέψει” το τραγούδι. Με άλλα λόγια, τα τραγούδια ήταν όντως ίδια αλλά ο Harrison δεν το είχε κάνει επίτηδες. Πάντως, αναγκάστηκε τουλάχιστον να πληρώσει 1,6 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση. Τα μέλη των Chiffons όμως δεν γράφτηκαν ποτέ ως δημιουργοί του τραγουδιού.

 

5. Lana Del Rey – Get Free (2017)

To συγκεκριμένο τραγούδι μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο τα υπόλοιπα της λίστας, ο ντόρος όμως που προκάλεσε η υπόθεση ήταν αρκετός για να συμπεριληφθεί σε αυτήν. Τον Ιανουάριο του 2018,  η Lana ενημέρωσε τους οπαδούς της μέσω Twitter πως οι Radiohead κινούνταν νομικά εναντίον της, λόγω της ομοιότητας του τραγουδιού της με το ‘Creep‘. Η ίδια ισχυρίστηκε πως προσέφερε στους Radiohead το 40% των πνευματικών δικαιωμάτων, όμως αυτοί αρνήθηκαν και ζήτησαν το 100%. Aπό την άλλη πλευρά, η δισκογραφική εταιρεία των Radiohead αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε μήνυση ή νομική δράση του συγκροτήματος. Τον Μάρτιο του 2018, σε συναυλία της στη Βραζιλία, η Lana αφού τραγούδησε το Get Free είπε απευθυνόμενη στο κοινό : Τώρα που η υπόθεση έκλεισε, πιστεύω ότι μπορώ να λέω αυτό το τραγούδι όποτε θέλω. Οι Radiohead δεν έλαβαν κάποια αποζημίωση ούτε αναφέρονται ως δημιουργοί του τραγουδιού. Από τη μια πλευρά, τα δύο τραγούδια όντως μοιάζουν πάρα πολύ. Από την άλλη όμως, όπως θα δείτε παρακάτω, οι Radiohead δεν ήταν και από την μεριά τους εντελώς αθώοι.

Διαβάστε επίσης  Dua Lipa: ο ορισμός του girl power

 

6. Led Zeppelin – Whole Lotta Love (1969)

Ούτε οι Led Zeppelin εξαιρούνται από τη λίστα με τα κλεμμένα τραγούδια. Το 1985 το τεράστιο ροκ συγκρότημα κατηγορήθηκε πως μιμήθηκε το τραγούδι ‘You Need love‘ που είχε γράψει ο Willie Dixon για τον Muddy Waters. Η διαφορά εδώ είναι πως το αντικείμενο της κλοπής δεν ήταν η μελωδία, αλλά οι στίχοι. Πράγματι, στιχουργικά τα τραγούδια είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Το ζήτημα λύθηκε με άγνωστη συμφωνία των δύο πλευρών εκτός δικαστηρίου. Το όνομα του Willie Dixon υπάρχει, από τότε, στη λίστα των δημιουργών του κομματιού.

 

7. The Beatles – Come Together (1969)

Κι όμως, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια όλων των εποχών υπήρξε αντικείμενο νομικής αντιπαλότητας. Ο John Lennon, που είχε γράψει το τραγούδι, δέχθηκε μήνυση επειδή έκλεψε το riff της κιθάρας και τον στίχο “here comes old flat-top” από ένα τραγούδι του Chuck Berry , το “You Can’t Catch me”. H μήνυση έγινε από τον Morris Levy, έναν αμφιλεγόμενο μουσικό παραγωγό και ιδιοκτήτη της εταιρείας που είχε εκδώσει το τραγούδι του Berry. Eν τέλει, το 1973 ο Lennon ήρθε σε συμφωνία με τον Levy. Δεσμεύτηκε να ηχογραφήσει τρία τραγούδια από τον κατάλογο του Levy και να τα συμπεριλάβει στον δίσκο του , ως αντάλλαγμα για την απόσυρση της μήνυσης.

 

8. Nirvana – Come As You Are (1991)

Μετά την απρόσμενη επιτυχία του Smells Like Teen Spirit, που εκτόξευσε την δημοτικότητα των Nirvana στη στρατόσφαιρα, υπήρξε διαφωνία στο στρατόπεδο του συγκροτήματος σχετικά με το επόμενο single. Η δισκογραφική ήθελε το ‘Come As You Are‘, αλλά ο Cobain ανησυχούσε λόγω της ομοιότητας του τραγουδιού με το ‘Eighties‘ των Killing Joke. Τελικά, ο frontman των Nirvana ενέδωσε και το ‘Come As You Are’ αποτέλεσε το δεύτερο single του άλμπουμ “Nevermind“. Πράγματι, οι Killing Joke αντέδρασαν για τα κλεμμένα μουσικά στοιχεία και, σύμφωνα με τη φημολογία, έγινε μήνυση. ‘Ομως, δεν προχώρησε ποτέ, μάλλον λόγω του θανάτου του Cobain.

Διαβάστε επίσης  Λίβερπουλ: Η πόλη της μουσικής

 

9. Ray Parker Jr. – Ghostbusters (1984)

Οι παραγωγοί της γνωστής ταινίας είχαν προσεγγίσει αρχικά τον Huey Lewis για να γράψει το theme song. Αυτός όμως αρνήθηκε γιατί ήδη είχε αναλάβει να εργαστεί για την ταινία “Back to the Future”. Έτσι, κατέληξαν στον Ray Parker Jr., ζητώντας του να γράψει κάτι που να θυμίζει Huey Lewis. Εν τέλει, ο Parker μάλλον το παράκανε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τον Lewis πως έκλεψε τη μελωδία από το τραγούδι “I Want a New Drug”. Oι δύο πλευρές τα βρήκαν εκτός δικαστηρίου υπογράφοντας συμβόλαιο εχεμύθειας, όμως το 2001 ο Lewis μίλησε για την υπόθεση δημόσια σε ένα επεισόδιο της σειράς “Behind the Music”. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρόλοι αντιστράφηκαν: ο Parker έκανε μήνυση στον Lewis πως παρέβη τη συμφωνία εχεμύθειας.

 

10. Radiohead – Creep (1993)

Ούτε οι Radiohead από την πλευρά τους ήταν τόσο αθώοι και ένα από τα γνωστότερα τους κομμάτια ανήκει στα κλεμμένα. Το 1993 ήρθαν στο προσκήνιο ως ανερχόμενο συγκρότημα με το ‘Creep‘, που παραμένει ως και σήμερα το πιο επιτυχημένο τους single. Η μελωδία του κομματιού όμως έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό με αυτή του ‘The Air that I Breathe‘ (1972) των Albert Hammond και Μike Hazlewood (The Hollies). Η Rondor Music, η εταιρία που είχε εκδώσει το τραγούδι, έκανε μήνυση στους Radiohead για λογοκλοπή. Οι Hammond και Hazzlewood αναγράφονται πλέον κανονικά ως δημιουργοί του τραγουδιού μαζί με τους Radiohead, ενώ πήραν και ένα μέρος των κερδών. Ο Hammond, μάλιστα, δήλωσε αργότερα πως ζήτησαν μικρό μέρος των κερδών από τους Radiohead, εκτιμώντας την ειλικρίνεια των τελευταίων πως επηρεάστηκαν από το ‘The Air that I Breathe’.

 

 

 

Είμαι 20 ετών και σπουδάζω Ιστορικό και Αρχαιολογικό στο ΕΚΠΑ. Είμαι εθισμένος στη ροκ (και όχι μόνο) μουσική, γρατζουνάω που και που μια κιθάρα και αυτοχαρακτηρίζομαι ως σινεφίλ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου