“Όταν ξεκίνησε δεν ήτανε ραπ, ήτανε κίνημα”. Το hip hop, από τα θεμέλια του, ήταν ένας τρόπος έκφρασης των Αφροαμερικάνων σε μια Αμερικανική κοινωνία βαθύτατα συντηρητική. Με το πέρασμα του χρόνου, οι ρίζες του ίσως κάπου ξεχάστηκαν και η θεματολογία άλλαξε. Ωστόσο, υπάρχουν ραπ μουσικοί που δεν ξεχνούν τι πρεσβεύει το χιπ χοπ. Σε μια εποχή, που τον κόσμο έχει συγκλονίσει η δολοφονία του George Floyd, ας θυμηθούμε την αντιρατσιστική χροιά του ελληνικού ραπ.
Στίχοιμα – Νιώσε μας
είμαι τα όνειρα μου δίπλα στα όνειρα σου,
και τα παιδιά μου να παίζουν με τα δικά σου,
στην ίδια τάξη στο ίδιο άστυ,
αύριο στην ίδια σχολή στην ίδια φάση,
ίσως και στην ίδια δουλειά στην ίδια λάσπη,
μάθε το παιδί σου να αγαπά το μετανάστη
Είναι το 13ο κομμάτι από τις ‘Μηχανές’, τον πιο αναγνωρισμένο δίσκο των Στίχοιμα. Ο Βαλάντης, γνωστός για την εκπληκτική του ικανότητα να περιγράφει καταστάσεις, αφηγείται την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα πρόσωπα που συναντάς στο λεωφορείο, στο σουπερμάρκετ, στο στενάκι του σπιτιού σου. Πρόσωπα που ίσως σε τρομάζουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτά που σας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα τυχόν σας χωρίζουν. Eιδικά, αν καταλάβεις πως τον ρατσισμό τον έχει βιώσει και ο Έλληνας σε μεγάλο βαθμό, θα λατρέψεις σίγουρα την αντιρατσιστική χροιά του τραγουδιού.
Phyrosun ft MC Yinka – Το μίσος
Η αντιρατσιστική χροιά των Phyrosun αντηχεί σε αυτό το storytelling κομμάτι από τη δισκογραφία τους. Η συνεργασία με τον MC Yinka ωστόσο έδωσε άλλη δυναμική στο κομμάτι, αφού ο τελευταίος έχει βιώσει έντονα τον ρατσισμό. Το τραγούδι επικεντρώνεται στον Γιάννη και την κοπέλα του. Μια κλασσική ιστορία αγάπης, μόνο που ο Γιάννης είναι μετανάστης από την Αφρική, και κάπου εκεί τα προβλήματα ξεκινούν…
Taburo Bota – Γυναικάρες
Ο ρατσισμός δεν σταματάει μόνο στη φυλή και στο χρώμα και αυτό μας το θύμισαν οι Taburo Bota μέσα από ένα κομμάτι – ύμνο στον φεμινισμό, στη σωστή του βάση και ένα από τα καλύτερα ραπ τραγούδια κατά του ρατσισμού. Με αναφορές σε γεγονότα που σημάδεψαν τη σχέση των δυο φύλων σε Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, ένα κομμάτι – γροθιά κατά του σεξισμού που μάλιστα πληροφορεί το κοινό για πολλά άγνωστα γεγονότα. Σέλμα, Λέλα Καραγιάννη, Πάτμος, Ανδρομάχη, ενέσεις 606, Χαμαιτυπείο της Δραπετσώνας όλα μαζί σε ένα τραγούδι. Σίγουρα θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα και να δώσεις στι γυναικείο φύλο τον σεβασμό που αξίζει.
Πένθιμος Clown – Μειονότητες
Αυτό το κομμάτι του Πένθιμου Clown με την έντονα αντιρατσιστική χροιά απευθύνεται σε κάθε είδους μειονότητα που έχει βιώσει τον ρατσισμό. Μετανάστες, περιθωριακοί, ομοφυλόφιλοι, ανύπαντρες μητέρες, παιδιά που υφίστανται bullying, οροθετικοί, άθεοι, ζητιάνοι,πρώην φυλακόβιοι, τσιγγάνοι και ορφανά παιδιά στα φανάρια, ζητιάνοι. Με δυο στίχους για κάθε κοινωνική ομάδα που βρίσκεται στο περιθώριο, απομυθοποιεί στερεότυπα χρόνων. Με το μήνυμα να είναι τόσο απλό και ξεκάθαρο, αλλά ταυτόχρονα τόσο δύσκολο να το αποδεχτούμε. Όλοι διαφορετικοί, όλοι μοναδικοί,όλοι ίσοι. Κερασάκι στην τούρτα για αυτό το εξαιρετικό τραγούδι είναι το βίντεο, στο οποίο η Τζίνα μεταφράζει τους στίχους του κομματιού στη νοηματική.
Το κορίτσι μου κοιμάται ήσυχο
Ο τίτλος ίσως ξεγελάει. Όχι, δεν είναι ερωτικό κομμάτι. Είναι μια ιστορία του Βέβηλου για τους γείτονες του και ένα ακόμα κομμάτι γροθιά ενάντια στον ρατσισμό. . Μέσα απο το τραγούδι, γνωρίζουμε τους ήρωες μας. Τον Μιζάν από το Αφγανιστάν. Την Σουδανή καθαρίστρια της ΔΕΗ στον δεύτερο όροφο. Τον Κενάν απο το Ιράν, μαζί με τον μουγγό Ασάν. Τον παλαιστή απο την Κριμαία στον τρίτο. Το ζευγάρι απο το Μπακλαντές απέναντι. Τον Κωστή, τον κρυφοκομμουνιστή. Τον ίδιο τον Βέβηλο, πρώην κατάδικο. Όλοι αυτοί ζουν αρμονικά στη γειτονιά τους σε έναν χώρο πολιτισμικά φιλήσυχο, που δεν θα βρεις πόρτα κλειδωμένη γιατί κανένας δεν φοβάται κανέναν.
Social Waste – Για να νικήσουν
Το κομμάτι αυτό των Social Waste, άπτεται περισσότερο στον κοινωνικό και ταξικό ρατσισμό. “Τούτος ο κόσμος δυο μάσκες φορά, άλλη στο Νότο κι άλλη στον Βορρά” αναφέρουν στο ρεφραίν και εξηγούν πολύ παραστατικά στα κουπλέ. Από τη μια πλευρά, ο πλούσιος λευκός δυτικός άντρας, που έχει από τη γέννησή του λυμένα τα βιοποριστικά του θέματα. Ανήκει στην οικονομική, κοινωνική καιι πολιτική ελίτ και δεν δίνει δεκάρα για τον απλό κόσμο. Από την άλλη εξαθλιωμένοι από την φτώχεια, τις αρρώστιες και τους πολέμους Αφρικανοί, που κάθε μέρα που καταφέρνουν και επιβιώνουν, είναι θαύμα.
Active member – Φυσάει Κόντρα
Από οποιαδήποτε λίστα με ραπ τραγούδια κατά του ρατσισμού, θα ήταν αδύνατο να λείπει ο ύμνος κατά του ρατσισμού που έγραψαν οι Active Member πριν 16 χρόνια. Με τη γνωστή λυρικότητα στους στίχους τους, που θυμίζει πιο πολύ μελοποιημένη ποιήση, έγραψαν ένα τραγούδι που έμελλε να γίνει σύμβολο κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αφιερωμένο σε όσους εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν σε ξένο,αφιλόξενο έδαφος, ένα καλύτερο αύριο. Γιατί “για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς”.