Ανταπόκριση // Off The Hook Festival – live (Μέρος 2)

Off The Hook Festival – Μέρα 2η

Δεν θα σας κουράσω με εισαγωγές αυτή τη φορά. Απλά, πρέπει να αναφέρω πως το κοινό την Παρασκευή πολλαπλασιάστηκε. Τον κόσμο που είχε η Πέμπτη στις 11, η Παρασκευή τον μετρούσε από τις 8. Λογικό κάτι τέτοιο βέβαια, ακολουθεί Σαββατοκύριακο άλλωστε. Τι καλύτερο να κάνεις Παρασκευή μετά τη δουλειά από το να απολαύσεις μερικούς από τους καλύτερους MCs της χώρας (και όχι μόνο) συγκεντρωμένους στην Τεχνόπολη;

Πάμε να τους δούμε με τη σειρά και να μεταφέρουμε όσο μπορούμε το κλίμα από τη δεύτερη μέρα του Off The Hook Festival.

Εναρκτήριο λάκτισμα με Mi55t

Το καλωσόρισμα της βραδιάς μας το έδωσε η Mi55t. Από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναικείες φωνές στην εγχώρια σκηνή, η Mi55t έδωσε τον πρώτο τόνο για το τι θα ακολουθήσει. Ήρεμη δύναμη γενικά, αλλά ιδιαίτερα δυναμική όποτε το απαιτούν περιστάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν άφησε παραπονεμένο το κοινό που επέλεξε να παρακολουθήσει τη δεύτερη μέρα του Off The Hook από την αρχή της. Με κομμάτια όπως το “Απόκλιση” ή το “Πάλι καλά” κατόρθωσε να ξεσηκώσει το κοινό και να το ζεστάνει όπως έπρεπε για όσα επιφυλάσσει η συνέχεια.

 

VLOSPA με αγάπη από τον Βορρά για το κοινό του Off the Hook Festival

Αλλάζουμε σκηνή και ύφος. Μεταφερόμαστε στην Triumph Stage, όπου μας περιμένει ένα αγαπημένο παιδί από τη Θεσσαλονίκη. O “fresh” ακόμα VLOSPA έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό πολύ γρήγορα με το διαφορετικό του στυλ που φέρνει περισσότερο σε trap ρυθμούς. Απόδειξη, η παρουσία του στην σκηνή του Off The Hook, η οποία είχε ήδη γεμίσει σε τεράστιο βαθμό. Κι ας είμαστε στο δεύτερο όνομα από τα 11 που συμμετέχουν την Παρασκευή. Ο VLOSPA εμφανίστηκε εντυπωσιακά άνετος και ούτε στο ελάχιστο ψαρωμένος παρά το εντυπωσιακό πλήθος των ακροατών. Τρομερή ενέργεια, συνεχής κίνηση, ρίμες στα Ελληνικά και στα Γαλλικά, με την ίδια άνεση. Με κομμάτια όπως το 2310 που έχει πιάσει νούμερα στο YouTube που φτασμένοι rappers δεν τα έχουν δει, δημιούργησε και νέους fans μέσα από την παρουσία του στο Off The Hook κι επιβεβαίωσε ότι πια είναι πολύ μεγάλο όνομα από μόνος του και όχι απλά ένα ξεσηκωτικό warm up.

Mr Emor repsenting 6αρια

Μετά τον VLOSPA, σειρά του Mr Emor να αναλάβει τη σκηνή του Off The Hook. Αρκετά παλιός πια στον χώρο, με πολλές δουλειές στο ενεργητικό του, χωρίς ίσως να έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει. Ο Mr Emor ανέβηκε στην σκηνή, είπε αυτά που ένιωθε να πει σχετικά με τον διαχωρισμό της Hip Hop σκηνής σε στρατόπεδα και μας προσέφερε μερικά πολύ ωραία κομμάτια στο μισάωρο που του αναλογούσε. Παραλληλα, έδωσε τα χαιρετίσματα του στα υπόλοιπα 6αρια κι εξέφρασε τη λύπη του για φίλους του που χάθηκαν νωρίς. Μια αρκετή γεμάτη παρουσία απο τον Mr Emor που κράτησε το κοινό ζεστό κι έτοιμο να μεταφερθεί για άλλη μια φορά στη δεύτερη σκηνή.

Διαβάστε επίσης  30 days song challenge: Θέμα #7 – Πίσω απ' το τιμόνι

off the hook hip hop

Billy Sio κατευθείαν από Liosantos

Όσο κι αν δεν είναι κοντά στα δικά μου γούστα, δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία του Billy Sio. Είναι “rapper παύλα trapper” και καλά κάνει. Γιατί με αυτό το στυλ έγινε πασίγνωστος. Αυτό αρέσει στο τεράστιο πια κοινό του. Κι αυτό το κοινό το αποζημίωσε με ένα εντυπωσιακό show στα πλαίσια του off the hook. Παρέα με μέλη της Trapsion, μετέτρεψαν το stage σε γήπεδο με τον κόσμο να ουρλιάζει συνθήματα και να κινείται σε ρυθμούς Billy Sio. Menidin, Narcos, Εκάλη. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του Sio που ξεσήκωσαν το κοινό για τα καλά. Πρωτεργάτης του trap στη χώρα, έδωσε σίγουρα μια διαφορετική νότα στο φεστιβάλ.

off the hook fest
Πηγή: Instagram @offthehook

Sadomas στη σκηνή

Ένας από τους πιο υποτιμημένους Έλληνες MCs είναι έτοιμος να ανέβει στη σκηνή. O λόγος για τον Sadoma. Μετράει άπειρες συνεργασίες με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα στον χώρο, ωστόσο ήταν η ευκαιρία του να δείξει τα δικά του skills στο Off The Hook festival. Ξεκίνημα με την Αγγελόσκονη, από τον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε τελευταία. Καθαρό underground rap παλαίοτερων εποχών. Τόσο απλό και τόσο μαγικό ταυτόχρονα. Επίδειξη skills με το “πες μου πώς το θες”, blast from the past με το “κάθε φορά που όλα τα χάνω” και μια ευχάριστη έκπληξη. Στη σκηνή ανεβαίνει ο Constantine The G, για το Rumors, μία από τις πολλές συνεργασίες των 2 rappers. Αυτός ήταν o Sadomas στο δικό του μισάωρο, ώρα όμως να αλλάξουμε και πάλι σκηνή.

 

Solo Tsaki

Ο ήλιος έχει εξαφανιστεί, έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει για τα καλά. Η καλύτερη στιγμή να αναλάβει δράση ο Tsaki. Για πρώτη φορά, εντελώς μόνος του στη σκηνή όπως μας ενημέρωσε. Κι όμως, δεν υπήρχε κανένα ίχνος άγχους και τρακ. Αντίθετα, υπήρχε τεράστια ενέργεια και πάθος, συναισθήματα που κατόρθωσε να μεταφέρει στο κοινό. Στο όποιο κοινό δεν έπεφτε πια καρφίτσα. Με το γνωστό του εκρηκτικό J2F στυλ, μοιράστηκε με τον κόσμο κομμάτια από τον δίσκο του  καθώς κι ένα εξαιρετικό ακυκλοφόρητο στο οποίο δίνει πολλές απαντήσεις. Επειδή όμως, Tsaki και Mo είναι έννοιες αλληλένδετες, δεν γινόταν να μην μοιραστούν τη σκηνή. Κι όταν αυτοί δυο είναι μαζί σε live, ένα μόνο πράγμα μπορεί να συμβαίνει. Σπάστο, στο αποκορύφωμα της βραδιάς μέχρι στιγμής με τον κόσμο να παραληρεί.

fest off the hook

Βόρεια ξανά με Μικρό Κλέφτη

Στη δεύτερη μέρα του Off The Hook, Ο Βορράς είχε την τιμητική του. Κι όπου Βορράς, έρχονται τα ΒΟΡ.ΑΣ. με πρώτο τους εκπρόσωπο τον Μικρό Κλέφτη. Παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Tsaki στην μοναδική φορά που δεν υπήρξε μεταφορά στην άλλη σκηνή κι έδωσε ένα ακόμα Μικροκλέφτικο show. Με επιλογές από τους Βασιλιάδες του Τίποτα αλλά και από παλαιότερες δουλειές του, ξεσήκωσε το κοινό που τραγουδούσε μαζί του και αποθέωνε σε κάθε punchline. Όμορφη στιγμή το Drones με τον Μο να ανεβαίνει εκ νέου στη σκηνή. Δυω, αντικαταθλιπτικος, αιματοβαμμενο σπορ, Istanbul, Οπτική λωρίδα (αν και χωρίς τον ΛΕΞ) κι ένα σωρό άλλα κομμάτια από τον ΜΚ σε ένα εντυπωσιακό μουσικό show. Απίστευτα skills, σε flow, σε ατάκα, στα πάντα.  Δεν παρέλειψε φυσικά να δώσει ρεσιτάλ με ένα επικό freestyle από αυτά που μόνο ο ΜΚ μπορεί να προσφέρει.

Διαβάστε επίσης  5+1 φορές που οι Έλληνες rappers παίζουν με τις λέξεις

 

Τζαμάλ σαν να μην πέρασε μια μέρα

Κοντεύουν 4 χρόνια από τότε που ο Τζαμαλ κυκλοφόρησε τη Φαβέλα. Κι όμως, σε κάθε εμφάνιση του, νομίζεις ότι ο δίσκος παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Γιατί ο Τζαμάλ δεν ήταν μια μόδα από τις πολλές που ξεχάστηκαν όσο τα χρόνια περνούσαν. Αντίθετα, μπορούμε με ασφάλεια πια να πούμε ότι είναι διαχρονικός και τη Φαβέλα θα την ακούμε και σε 10 χρόνια από σήμερα. Ένας ιστορικός δίσκος από κάθε άποψη. Τη Φαβέλα του λοιπόν μας παρουσίασε ξανά ο Τζαμάλ στο Off The Hook festival. Όπως σε κάθε live Τζαμάλ, η σκηνή έγινε γήπεδο και κερκίδα μαζί και δεκάδες καπνογόνων φώτισαν τη νύχτα. Κόκκινη νύχτα, όπως τραγούδησε και ο ίδιος. Η κάμερα, η ταράτσα, η φαβέλα και πόσα άλλα. Δυστυχώς, η ιστορική στιγμή που βλέπαμε να έρχεται με την ταυτόχρονη παρουσία και των τεσσάρων Βόρειων Αστεριών στη σκηνή δεν έγινε πράξη. Για πολύ καλό λόγο όμως. Μια μέρα πριν, ο 4ος της παρέας Ζήνων παντρευόταν στη Νάξο, όπως μας ενημέρωσε ο Τζαμάλ. Να ζήσουν τα παιδιά και εμείς περνάμε στο επόμενο όνομα.

festival off the hook

Lady Leshurr απευθείας από το UK, αποκλειστικά για το Off The Hook Festival

Και τι όνομα! Η εντυπωσιακή Lady Leshurr μαζί με τον DJ Anais (πόσο διαφορετικός ο ρόλος του DJ αλήθεια) βάζει φωτιά στο stage του Off The Hook festival σε ένα απίθανο μουσικοχορευτικό show. Παρά τη ξαφνική της αδιαθεσία που την ανάγκασε να ανέβει ουσιαστικά άρρωστη στη σκηνή, η Lady Leshurr με απίστευτη ενέργεια ενθουσίασε το κοινό το οποίο πρώτα έβαλε να χοροπηδάει, μετά να ανάψει τα φλας από τα κινητά και τέλος να οργανώσει ένα τεράστιο pit. Εξαιρετική σκηνική παρουσία, άριστη συνεργασία με τον DJ της και διασκεδαστικά, ανεβαστικά κομμάτια χαρακτήρισαν την εμφάνιση της Leshurr στο Off The Hook. Αναμφίβολα αποκορύφωμα της παρουσίας της, το stage diving που πρώτα επιχείρησε ο DJ Anais κι έπειτα η ίδια.

off the hook fest 2

Ο Θρύλος, R.A. The Rugged Man

Περνάμε από τη Lady Leshurr σε έναν γνήσιο αλήτη, εκπρόσωπο της underground χιπ χοπ κουλτούρας εδώ για πάνω από 25 χρόνια. Ο R.A. The Rugged Man, είναι ένας ζωντανός μύθος και πρόκειται για τεράστια επιτυχία του Off The Hook που τον έφερε στη χώρα μας μετά από 5 χρόνια. Σκηνική παρουσία που δεν θυμάμαι Έλληνα MC να πλησιάζει και μοναδική ικανότητα επικοινωνίας με το κοινό. Ο τύπος σήκωσε αρχικά έναν beatboxer τυχαία από το κοινό για να τον υποστηρίξει ηχητικά κι έπειτα ανέβασε στη σκηνή 5-6 χορευτές πάλι τυχαία επιλεγμένους από τον κόσμο για να στήσει ένα ανεπανάληπτο σκηνικό και να αφήσει το κοινό του Off The Hook festival κατενθουσιασμένο. Και παράλληλα έτοιμο να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο ένα ονειρικό διήμερο.

Διαβάστε επίσης  Μπάμπης Τζανιδάκης :"Εχαμογέλασε η αυγή"

 

ΛΕΞ για το μεγάλο φινάλε του Off The Hook Festival

Δεν υπάρχουν και πολλά να γράψω για τον ΛΕΞ που δεν έχουν ειπωθεί. Τρίτος εκπρόσωπος των ΒΟΡ.ΑΣ και αυτό που ζήσαμε για άλλη μια φορά θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας. Ειλικρινά, δεν θυμάμαι άλλον rapper να έχει κόσμο όχι απλά να τον ακούει και να παρακολουθεί αμέτοχος, αλλά να ζει μαζί του κάθε στιγμή. 6.000 περίπου άτομα έμειναν στην Τεχνόπολη να τραγουδήσουν παρέα με τον ΛΕΞ. Δεν έβλεπες άνθρωπο απλά να κοιτάει. Όλοι, από τα παιδιά στην πρώτη γραμμή μέχρι αυτά στο βάθος το ζούσαν το ίδιο έντονα τραγουδώντας τους στίχους του χωρίς να χάνουν λέξη. Συνδυασμός από Ταπεινοί και Πεινασμένοι, 2ΧΧΧ και κερασάκι στην τούρτα το εκπληκτικό “Τίποτα στον κόσμο” οδήγησαν τον κόσμο σε πραγματικό ντελίριο. Όσοι ψάχνετε ποιος είναι ο κορυφαίος ράπερ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μην ψάχνετε κάπου αλλού. Αυτή η κορυφή ανήκει στον ΛΕΞ και το φινάλε του Off The Hook το απέδειξε για άλλη μια φορά.

Και του χρόνου

Αυτά ήταν όσα ζήσαμε αυτό το μαγικό διήμερο στην Τεχνόπολη που γιορτάζει τα 20 χρόνια της αυτόν τον με τον καλύτερο τρόπο. Το Off The Hook ήταν μια μεγάλη νίκη για όλους. Τους διοργανωτές του, την Dynasty και τη Noiz Art & Music. Την Τεχνόπολη που το φιλοξένησε. Το κοινό που δήλωσε βροντερό παρόν κι έζησε ένα φεστιβάλ που δύσκολα θα ξεχάσει. Τους καλλιτέχνες που βλέπουν τους κόπους και τις δουλειές τους να χαίρουν πια τεράστιας ανταπόκρισης. Πιστέψτε με, αυτό τους γεμίζει περισσότερο από τα όποια υλικά κέρδη. Πάνω απ’όλα όμως, ήταν μια τεράστια νίκη για το Χιπ Χοπ που δικαίως θεωρείται αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη μουσική παγκοσμίως. Θα κλείσουμε, με την ευχή το Off The Hook festival να μην ήταν γεγονός της μιας χρονιάς αλλά να ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει την ετήσια γιορτή του Hip Hop στην Ελλάδα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις