H μουσική μιλάει για τη βία κατά των γυναικών (pt. 1)

 

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι στιγμιαίο φαινόμενο, αλλά ένα  κουβάρι ταπείνωσης και πόνου, ένας φαύλος κύκλος που παγιδεύει το θύμα σε ένα κλίμα απομόνωσης, φόβου και stress, με χρόνιες συνέπειες. Παρά τη δραστηριοποίηση αρμόδιων φορέων σε μια προσπάθεια των τελευταίων ετών υπέρ της εξάλειψης της βίας, το ζήτημα παραμένει ταμπού, ενώ κλεισμένων των θυρών το φαινόμενο συνεχίζεται μασκαρεμένο  με την ιδιωτικότητα και την αποξένωση των εμπλεκόμενων, προφυλαγμένο καλά στην αδιαφορία μιας  κοινωνίας που κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς. Πολλές καλλιτέχνιδες υπήρξαν και εκείνες θύματα βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους και προσπάθησαν μέσω των κομματιών τους να εκφραστούν επί του θέματος, κατακρίνοντας τους θύτες και προσκαλώντας τους ακροατές σε ένα μονοπάτι αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς την ανάγκη της επιβολής με μέσα που στιγματίζουν.

Παρακάτω θα αναφερθούν 4 γνωστές τραγουδίστριες που με τα κομμάτια τους δε δίστασαν να παρουσιάσουν την πραγματικότητα του φαινομένου:

#1 Whitney Houston- Greatest Love of All

Η βελούδινη φωνή της Whitney Houston, σε ένα τραγούδι-προσωπική σφραγίδα, καλεί σε ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης και αυτοπεποίθησης μακριά από κάθε μορφή καταπίεσης, βαδίζοντας έξω από τη σκιά των ανθρώπων που υψώνονται ενάντια στην ευτυχία μας.

#2 Christina Aguilera- I’m ok

Η παγκόσμιας φήμης pop star και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε ένα κομμάτι-κατάθεση ψυχής, περιγράφει με ωμότητα την οικογενειακή βία, χωρίς την ανάγκη αυτοπροβολής και διαφήμισης. Μια απλή και εκφραστική μπαλάντα για τη βία κατά των γυναικών, λυπητερή και συγκλονιστική, για τις «μελανιές που ξεθωριάζουν, αλλά τον πόνο που δε φεύγει ποτέ».

#3  Alicia Keys- The Thing About Love 

Διαβάστε επίσης  4+4 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών (Μέρος 1ο)

Μια υπενθύμιση πως τα πρόσωπα της αγάπης μπορούν να είναι πολλά και σκοτεινά, κρυμμένα πίσω από το αίσθημα αφοσίωσης για το σύντροφο, παρά τα μελανά κομμάτια της σχέσης. Η Alicia Keys τραγουδά για την ανάγκη εύρεσης ενός υγιούς έρωτα, που θα υποστηρίζει τη σύντροφο με θεραπευτική προστασία και εκτίμηση, και ποτέ με την επιβολή μιας άσπλαχνης εξουσίας που μονάχα προσωπικό κίνητρο ικανοποίησης μπορεί να κρύβει πίσω από το βίαιο προσωπείο.

#4 Nancy Sinatra- Bang Bang

Το κομμάτι που πρωτοτραγουδήθηκε από την Cher, αλλά άγγιξε το κοινό με την καθηλωτική φωνή της Nancy Sinatra. Αργή εκτέλεση με τη μορφή διστακτικής εξομολόγησης, για την αυτοκαταστροφική επένδυση σε μια απελπισμένη σχέση εξάρτησης και δικαιολογιών, με το λεπτό νήμα μεταξύ των τυφλών πεποιθήσεων του έρωτα και του πραγματικού προσώπου της χειραγώγηισης να έχει κοπεί.

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού