Yann Tiersen: Ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης που πρέπει να γνωρίζεις

13 Οκτωβρίου 2016

yann-tiersen-at-vicar-street-by-aisling-finn-15-banner

Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα κομμάτι του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Δεν τον ήξερα και ούτε είχα δει ποτέ κάποια  από τις ταινίες που συμμετείχε ως μουσικοσυνθέτης. Εντελώς τυχαία και καθαρά από περιέργεια λοιπόν πάτησα το play. Τις πρώτες νότες από πιάνο μόνο ως χάδι μπορώ να τις χαρακτηρίσω. Έτσι, εκείνο το βράδυ κάθισα  στο κρεβάτι και άκουσα ένα ολόκληρο album μέσα σε μία με δύο ώρες κάνοντάς με στην συνέχεια να θέλω να μάθω περισσότερα για αυτόν.

Ο Yiann Tiersen κατάγεται από την Βρέστη της Γαλλίας και είναι γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1970. Έχοντας γίνει ευρύτερα γνωστός από τα soundtrack των ταινιών Αmelie και Good Bye Lenin! είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Πώς να μην άλλωστε αφού χαρακτηρίζεται για τη μουσική του μεταβλητότητα, τις μινιμαλιστικές συνθέσεις με επιρροές από κλασική μουσική και τη δεξιοτεχνία του σε πολλά όργανα. Τα περισσότερα από τα κομμάτια του περιλαμβάνουν πιάνο, ακορντεόν, κιθάρα, ξυλόφωνο, μελόντικα και βιολί.

Το ντελικάτο και βαθιά συναισθηματικό ύφος του έχει συνδεθεί με αυτό του Frédéric Chopin, του Erik Satie και των μεγάλων διδασκάλων της ρομαντικής μουσικής.  Στο ιστορικό του μετράει 7 studio albums, 3 live albums και αμέτρητα singles που είχαν τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ κλασικής και μοντέρνας μουσικής, είσαι ελεύθερος να δουλέψεις με οποιοδήποτε μέσο επιθυμείς. Για μένα είναι φυσικό να χρησιμοποιώ ποικιλία μουσικών οργάνων, πλοκής και ήχων γιατί έτσι είναι και η ίδια η ζωή, τονίζει ο ίδιος.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  4 + 1 anime soundtracks που «γράφουν» ιστορία
Ad 14

 

yann-tiersen-6

Το ένα αριστούργημα ακολουθούσε το άλλο λοιπόν,δίνοντας στη σημερινή μουσική χαρακτηριστικά που δυστυχώς λείπουν παντελώς από αυτήν σε ένα μεγάλο μέρος της. Οι όμορφοι στίχοι, η φαντασία, η πολυπλοκότητα της σύνθεσης πολλών μουσικών οργάνων ταυτόχρονα και η καλαισθησία είναι μόνο κάποια από αυτά. Για τους λάτρεις αυτού του είδους νομίζω ο Yiann Tiersen αποτελεί πρότυπο αφού με ένα μόνο παίξιμο από το βιολί του σου μαγεύει και σου ραγίζει την καρδιά την ίδια στιγμή.

Πέρα από τις καλλιτεχνικές του επιτυχίες, ο συνθέτης είναι ενεργό μέλος σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Το 2011 συνεργάστηκε με την Yellow Bird Project (YBP) όπου βοήθησε να σχεδιαστεί ένα t-shirt το οποίο πωλείται μέχρι και σήμερα με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τους γιατρούς χωρίς σύνορα. Ο κύριος λόγος που επέλεξε να τους υποστηρίξει είναι λόγω της εργασίας τους ως μία από τις τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις όπου εκείνη την εποχή βοηθούσαν πρόσφυγες στην Λιβύη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία live συνεδρία στα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Λονδίνο για την προώθηση του t-shirt και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη