Μόνο ένα το θηλαστικό ανάμεσα στα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του ποταμού Μekong

2 Φεβρουαρίου 2022

Η περιοχή γύρω από τον Mekong ποταμό στην Νότια Ασία αποτελεί έναν ανεξάντλητο φυσικό πλούτο. Παρά τις ανθρώπινες καταπατήσεις σε τροπικά δάση και άλλες άγριες ζώνες, μεγάλο μέρος του Μεγάλου Μεκόνγκ εξακολουθεί να είναι ελάχιστα εξερευνημένο και κάθε χρόνο ανακαλύπτονται νέα είδη. To γεγονός αυτό μας δίνει ελπίδα καθώς κάθε χρόνο πολλά είδη εξαφανίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο απόκοσμος πίθηκος της Μιανμάρ είναι το μόνο θηλαστικό, ανάμεσα στα 224 νέα είδη ζωής που βρέθηκαν στην περιοχή του ποταμου Μεκόνγκ το 2020.

Popa langur

Το Popa langur (Trachypithecus popa) είναι ένα είδος πρωτευόντων στην οικογένεια Cercopithecidae. Βρίσκεται αποκλειστικά στη Μιανμάρ. Πήρε το όνομά του από το όρος Popa, όπου ζουν, ένας πληθυσμός από τους πιθήκους. Το Popa langur έχει σκούρο καφέ ή γκρι-καφέ πλάτη, λευκή κοιλιά και μαύρα χέρια και πόδια. Έχει διακριτικούς λευκούς δακτυλίους γύρω από τα μάτια, καθώς και το ρύγχος. Ζυγίζουν περίπου 8 κιλά (18 λίβρες).

Αυτό το πρωτεύον που περιεγράφηκε πρόσφατα βρίσκεται ήδη υπό απειλές. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν μόνο 200 έως 260 άτομα κατανεμημένα σε τέσσερις διαφορετικούς πληθυσμούς. Οι απειλές περιλαμβάνουν την πίεση του κυνηγιού, καθώς και την καταστροφή και τον κατακερματισμό των οικοτόπων. Ενώ το είδος δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την IUCN, έναν οργανισμό που τεκμηριώνει τις καταστάσεις διατήρησης απειλούμενων ειδών, θα θεωρούνταν ήδη «κρίσιμα απειλούμενο».

Advertisements
Ad 14

Leptobrachium lunatum

Οι ασιατικοί βάτραχοι (Leptobrachium) είναι είδη μεγάλων βατράχων που κατοικούν σε αειθαλή δάση σε όλη την Ασία και αναπαράγονται σε καθαρά, βραχώδη ρέματα. Αν και συνήθως είναι καφέ ή γκρι για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους στο δάσος, τα μεγάλα μάτια τους πέφτουν συχνά με έντονο μπλε, πράσινο, κόκκινο ή λευκό. Κατά τη διάρκεια αποστολών για αναζήτηση βατράχων στην περιοχή Μekong, oι επιστήμονες έβρισκαν συχνά ασιατικούς βατράχους με κόκκινα μάτια. Κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά την εμφάνισή τους, το DNA και τις κλήσεις τους, ανακαλύφθηκε ένα είδος που μέχρι τώρα ήταν «κρυμμένο» από την επιστήμη. Ο βάτραχος μισοφέγγαρου (Leptobrachium lunatum) συναντάται μόνο στα δάση της βορειοανατολικής Καμπότζης και του Κεντρικού Βιετνάμ, μια περιοχή που απειλείται από την αποψίλωση των δασών.

Διαβάστε επίσης  Μερικά από τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη
Πηγή εικόνας: www.novataxa.blogspot.com

Αξιοσημείωτα νέα φυτικά είδη

Πέρα από το πρωτεύον Popa langur και το Leptobrachium lunatum εντοπίστηκαν 16 είδη νέα ψαριών, 16 αμφίβια, 35 ερπετά και 115 είδη φυτών.

Ένα από αυτά είναι το πρώτο είδος χυμώδους μπαμπού. Ο μίσχος αυτού του είδους μπορεί να φουσκώσει και να ξεφουσκώσει κατά τη διάρκεια των ξηρών και υγρών εποχών, στην περιοχή που εντοπίστηκε το Λάος.

Επιπλέον αξίζει να αναφέρουμε ένα φυτό από την οικογένεια τζίντζερ που ονομάζεται «βρωμούσα» λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Η ποικιλία αυτή βρέθηκε για πρώτη φορά σε ένα κατάστημα στην ανατολική Ταϊλάνδη.

Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Ghostly monkey and crocodile newts among new Mekong area species (2022), ανακτήθηκε από www.bbc.com, τελευταία επίσκεψη 2/2/2022
  2. Oικονόμου Τ. (2022) WWF: Πάνω από 220 νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Μεκόνγκ, ανακτήθηκε από www.ertnews.gr, τελευταία επίσκεψη 2/2/2022
  3. Yeung J. (2022) More than 200 new species discovered in Mekong region, WWF say, ανακτήθηκε από www.edition.cnn.com, τελευταία επίσκεψη 2/2/2022

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αθήνα

Αθήνα : Κάνοντας τουρισμό αλλιώς στην όμορφη πόλη

Έχοντας κατά νου την παροιμιώδη φράση «Ελλάδα δεν είναι μόνο

Κομφορμισμός και Μαζοποίηση: Οι δύο όψεις της σύγχρονης κοινωνίας

Ο κομφορμισμός και η μαζοποίηση είναι ανησυχητικά, μα και ιδιαιτέρως