Ανακαλύφθηκαν λείψανα 1.000 ετών στη Φινλανδία

Φινλανδία
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στη Φινλανδία, λείψανα 1.000 ετών, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε non binary ηγέτη της εποχής εκείνης. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, υποδεικνύει πως τα non binary άτομα δεν ήταν μόνο αποδεκτά, αλλά και αξιοσέβαστα μέλη των τότε κοινοτήτων.

Non binary άτομο, υψηλού κοινωνικού στάτους

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκη Επιθεώρηση Αρχαιολογίας (European Journal of Archaeology), μετά από την ανάλυση DNA στα λείψανα που βρέθηκαν σε τάφο της ύστερης Εποχής του Σιδήρου, στην περιοχή Χατούλα, στη νότια Φινλανδία, αποδείχθηκε πως ίσως να ανήκαν σε non binary άτομο με υψηλό κοινωνικό στάτους. 

Το ταφικό μνημείο στη Φινλανδία , ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών το 1968. Μέσα σε αυτό υπήρχαν κοσμήματα, καθώς και τμήματα μάλλινης ένδυσης που υποδεικνύει πως ο νεκρός ήταν ντυμένος με «ένα τυπικό γυναικείο κοστούμι της εποχής» σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Αυτό βέβαια που δεν είναι συνηθισμένο είναι πως στον τάφο βρέθηκε ένα σπαθί στην αριστερή πλευρά του νεκρού και ένα δεύτερο που πιθανότατα τοποθετήθηκε σε ύστερο χρόνο πάνω από τον τάφο, μια πράξη που συνήθως συνδέεται με άνδρες. 

Φινλανδία
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Μια απόδειξη για την ύπαρξη ισχυρών γυναικών σε ρόλο ηγέτη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για δεκαετίες οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως πρόκειται είτε για τάφο με δύο νεκρούς, μια γυναίκα και έναν άνδρα, είτε πως ο τάφος ήταν μια απόδειξη για την ύπαρξη ισχυρών γυναικών σε ρόλο ηγέτη ή ακόμη και πολεμιστή στην πρώιμη μεσαιωνική Φινλανδία. 

«Το άτομο που είχε ταφεί εκεί, φαίνεται πως ήταν ένα εξαιρετικά αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, Ούλα Μοϊλάνεν, αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο του Τούρκου. «Εκείτετο σε ένα τάφο με απαλό στρώμα φτερών και πολύτιμες γούνες και αντικείμενα» προσθέτει. 

Διαβάστε επίσης  Ένα μικρό ταξίδι στην δημοσιογραφία

Μετά από διεξοδική ανάλυση του DNA, προέκυψε πως τελικά στον τάφο υπήρχαν τα λείψανα ενός και μόνο ανθρώπου, ο οποίος έπασχε από σύνδρομο Klinefelter, μια γενετική χρωμοσωμική διαταραχή που εμφανίζεται αποκλειστικά στα αγόρια και προκαλείται λόγω της παρουσίας ενός επιπλέον χρωμοσώματος Χ.

Τα αγόρια με το σύνδρομο αυτό, που επηρεάζει περίπου ένα στα 660 άτομα, συχνά δεν συνειδητοποιούν πως έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα, αν και η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει αυξημένο στήθος, μικρότερο πέος και όρχεις καθώς και χαμηλή γονιμότητα. 

Οι ερευνητές στη Φιλανδία, παρότι διευκρίνισαν πως τα αποτελέσματα του DNA βασίστηκαν σε μικρό δείγμα, εξηγούν πως βάσει των στοιχείων τους, είναι πιθανό ο νεκρός στον τάφο Suontaka να είχε χρωμοσώματα ΧΧΥ. Η υψηλή κύρους ταφή τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως ο νεκρός αναγνωρίζεται εκτός των παραδοσιακών έμφυλων διαχωρισμών. 

Δεν ήταν απλά αποδεκτό, αλλά επιφανές και σεβάσμιο

«Το γενικό πλαίσιο του τάφου υποδεικνύει πως ήταν ένα αξιοσέβαστο άτομο του οποίου η έμφυλη ταυτότητα ίσως προσδιοριζόταν ως non binary» αναφέρεται στην έρευνα. 

Αν τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Klinefelter ήταν ορατά, εξηγεί η Μοϊλάνεν, το άτομο «ίσως να μη θεωρείτο αυστηρά γυναίκα ή άνδρας στις πρώιμες μεσαιωνικές κοινότητες. Η πλούσια συλλογή αντικειμένων που βρέθηκαν στον τάφο είναι απόδειξη πως το άτομο αυτό δεν ήταν απλώς αποδεκτό, αλλά επιφανές και σεβάσμιο». 

Το εύρημα αυτό θέτει εν αμφιβόλω την ιδέα πως «στο υπερβολικά αρσενικό περιβάλλον της πρώιμης μεσαιωνικής Σκανδιναβίας, οι άνδρες με γυναικείους κοινωνικούς ρόλους και οι άνδρες με γυναικεία ένδυση ήταν απαξιωμένοι και δεν έχαιραν σεβασμού» υποστηρίζουν οι ερευνητές για τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν στη Φινλανδία.

Διαβάστε επίσης  Η Αμερική και η κλιματική «απαλλαγή» του Ντόναλντ Τραμπ

Ενδεχομένως, προσθέτουν, το άτομο να ήταν αποδεκτό ως non binary γιατί συνέτρεχαν κι άλλοι λόγοι για την αποδοχή του, όπως η καταγωγή του από μια πλούσια ή επιδραστική οικογένεια ή ο ρόλος του ως σαμάνου.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Μια γυναίκα με ξίφος; Λείψανα 1.000 ετών στην Φινλανδία ίσως ανήκουν σε non binary ηγέτη. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/world/finlandia-leipsana-1000-eton-isos-anikoyn-se-non-binary-igeti-poy-me-periblepti-thesi?fbclid=IwAR3xd_ON6kPDSMiPwHispBGN2yKwtl5PkB57WPGt2_ICE4nayZr8sXFnm7k (Τελευταία προβολή 30/08/2021)

The inhabitant of a medieval grave in Finland may have been nonbinary, a new study finds. Ανακτήθηκε από https://edition.cnn.com/2021/08/12/world/nonbinary-warrior-finland-scn-trnd/index.html (Τελευταία προβολή 30/06/2021)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν