Είναι τα δελφίνια-ρομπότ η λύση στην αιχμαλωσία;

10 Δεκεμβρίου 2020
δελφίνια
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Δελφίνια: Τα ευφυή θαλάσσια θηλαστικά

Μήπως ήρθε η ώρα τα δελφίνια-ρομπότ να αντικαταστήσουν τα δελφίνια στα θαλάσσια πάρκα; Τα δελφίνια είναι ένα ευφυές και αγαπητό είδος θαλάσσιου θηλαστικού. Το χαρακτηριστικό που τα κάνει αξιαγάπητα είναι οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους. Αυτό, σαφώς συνδυασμένο με την αξιοθαύμαστη ευστροφία τους.

Για τους παραπάνω λόγους, τα δελφίνια έχουν υπάρξει δέλεαρ για όλους τους επίδοξους ιδιοκτήτες ενυδρείων. Στόχος τους είναι η απόκτηση χρηματικού κέρδους μέσω της έκθεσης των πλασμάτων αυτών για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ήδη, υπάρχουν περίπου 3.000 δελφίνια σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Αυτή η κατάσταση άρχισε να γίνεται περισσότερο αντιληπτή και είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να διαμαρτυρηθούν. Τα κινήματα για την υπεράσπιση των ζώων όλο και πληθαίνουν στις ημέρες μας δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Στην Ευρώπη, οι φωνές αυτές έχουν αρχίσει να ακούγονται αφού η χρήση άγριων ζώων σε τσίρκο έχει ήδη απαγορευθεί ή περιοριστεί, σε 20 χώρες.

Δελφίνια- ρομπότ: Μια καινοτόμος γνωριμία με τα θαλάσσια αυτά πλάσματα

Παρ’ όλα αυτά, μόνο οι διαμαρτυρίες δεν μπορούν να λύσουν εξολοκλήρου το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές προέβησαν σε μία πρακτικότερη θα λέγαμε λύση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής Edge Innovations προχώρησε στη δημιουργία ενός ψεύτικου δελφινιού το οποίο προσομοιάζει απίστευτα με το αληθινό. Το δέρμα του είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από σιλικόνη και οι κινήσεις του μιμούνται ακριβώς τις κινήσεις των πραγματικών ζώων. Σε πρώτο στάδιο, το δελφίνι-ρομπότ κατευθύνεται με ένα τηλεχειριστήριο αλλά υπάρχουν προοπτικές μετατροπής του ελέγχου σε ηλεκτρονική μορφή.

Η ιδέα αυτή αποτελεί συνεργασία της εταιρείας αυτής, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Γουόλτ Κόντι, και του Ρότζερ Χόλτζμπεργκ. Ο Χόλτζμπεργκ είναι σχεδιαστής ζωοειδών ρομπότ στην Καλιφόρνια. Ο Κόντι, δουλεύοντας μέσα στην εταιρεία, έχει αναλάβει τη δημιουργία ψεύτικων θαλλάσιων πλασμάτων στις ταινίες Free Willy, Flipper, Deep Blue Sea και Αnaconda.

Διαβάστε επίσης  Η κοινωνική συμπεριφορά των ζώων που μας εκπλήσσει
Advertisements
Ad 14
δελφίνια-ρομπότ
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Πρόκληση για τα θαλάσσια πάρκα τα δελφίνια-ρομπότ

Καθώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ενημερώνονται περισσότερο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα δικαιώματα των ζώων, οι διαμαρτυρίες για την κατάσταση αιχμαλωσίας, έχουν αρχίσει να απειλούν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Έτσι, την τελευταία δεκαετία, η βιομηχανία των θαλάσσιων πάρκων έχει υποστεί βλάβη στα έσοδά της. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι επιθυμούν ακόμη να γνωρίσουν τον θαλάσσιο κόσμο, αλλά με έναν ηθικότερο τρόπο.

Κάθε δελφίνι-ρομπότ κοστίζει περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, πράγμα που αντιλαμβάνονται και οι κατασκευαστές και, περισσότερο, οι ιδιοκτήτες των ενυδρείων. Έτσι, στόχος των πρώτων είναι να αποδείξουν πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμη απόσβεση των χρημάτων καθώς και ότι τα ρομπότ θα διαρκέσουν περισσότερο από τα αληθινά ζώα. Παράλληλα, έχοντας δελφίνια-ρομπότ δεν θα υπάρχουν έξοδα για τη φροντίδα και τη διατροφή, ενώ τα έσοδα θα παραμείνουν ίδια ή, ενδεχομένως να έχουν αυξητική τάση, με την προσέλκυση των ηθικώς προβληματισμένων, στο παρελθόν, θεατών.

Ελπιδοφόρες κινήσεις

Ήδη, 30 ενυδρεία είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα, πριν η έξαρση του κορονοϊού αναστείλει τη συνέχιση των εργασιών. Επίσης, τουλάχιστον μία επιχείρηση στην Κίνα έχει δεσμευτεί στην απόκτηση των δελφινιών-ρομπότ. Όταν, δε, επιχειρήθηκε μία δοκιμαστική επίδειξη οι θεατές παραδέχτηκαν πως δεν μπόρεσαν να διακρίνουν κάποια διαφορά ανάμεσα στα αληθινά δελφίνια και τα ρομπότ. Οι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη συγκεκριμένη καινοτομία είναι αισιόδοξοι, δηλώνοντας πως σε μια εποχή τεχνολογικής έξαρσης, μία τέτοια ιδέα φαντάζει συναρπαστική, ελκυστική και, σίγουρα, οικεία.

Διαβάστε επίσης  Το αδιέξοδο της ενέργειας και οι εναλλακτικές της

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. ΗΠΑ: Εταιρεία παρουσίασε δελφίνι-ρομπότ για θεματικά πάρκα, ανακτήθηκε από www.ert.gr, τελευταία επίσκεψη 9/12/2020

  2. Ρομπότ – δελφίνια: Μήπως είναι η λύση στην αιχμαλωσία σε θαλάσσια πάρκα;, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία επίσκεψη 9/12/2020

  3. Δελφίνια-ρομπότ αντί για αληθινά για θεματικά πάρκα (βίντεο), ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 9/12/2020

Το όνομά μου είναι Έλσα,όχι από το Ελισάβετ,σκέτο Έλσα. Είμαι φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,στο τρίτο έτος μου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα την ίδεα του εθελοντισμού,της προσφοράς και της δημιουργίας,εν γένει.Πάθος μου είναι η φύση,σε κάθε μορφή της,καθώς και οι τέχνες,επίσης και οποιαδήποτε μορφή της.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για