Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ετησίως 5,5 εκατ. πρόωρους θανάτους

ατμοσφαιρική ρύπανση
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Μάιλ Μπράουερ  «η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο, σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ προσθέτει πως «η μείωση της ρύπανσης του αέρα είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού».

Ο κύριος παράγοντας της ρύπανσης είναι τα αιωρούμενα σωματίδια όπως αερολύματα, καπνός, αιθάλη, σκόνη και άλλες τοξίνες. Η έκθεση σε σωματίδια έχει συνδεθεί με μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και πνευμονικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και καρκίνο. Οι περισσότεροι από τους 5,5 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση έρχονται σαν αποτέλεσμα  επιπλοκών που εμφανίζονται στην υγεία των πολιτών και αφορούν κυρίως καρδιακές παθήσεις.

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση
https://m.eirinika.gr

Αν και η ρύπανση του αέρα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των 5,5 εκατομμυρίων θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ασία.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 55% των ετήσιων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση λαμβάνουν χώρα στην Ινδία και την Κίνα, δύο χώρες με τεράστιες, αναπτυσσόμενες οικονομίες και σοβαρά προβλήματα ελέγχου της ποιότητας του αέρα.

Η Ινδία χρειάζεται να μετριάσει τη βιομηχανική καύση άνθρακα, την ανοιχτή καύση που σχετίζεται με γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και τη ρύπανση του αέρα από τη θέρμανση και το μαγείρεμα των νοικοκυριών, αναφέρει έρευνα του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης.

Στην Κίνα, σχεδόν 300 πόλεις δεν τηρούν τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας αέρα, με αποτέλεσμα 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Το κόστος της ρύπανσης στην κινεζική οικονομία υπολογίζεται στα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης  Έγκλημα στο Δελχί: Έκανε την Ινδία να “παγώσει”

Οι βραχύβιοι ρύποι – οι οποίοι περιλαμβάνουν τον μαύρο άνθρακα, το μεθάνιο, το όζον και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που παράγονται από βιομηχανικές δραστηριότητες και η καύση ντίζελ, άνθρακα, κηροζίνης ή βιομάζας- ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιοχρόνιες αναπνευστικές νόσους και καρκίνο του πνεύμονα και το ένα τέταρτο των θανάτων από καρδιακή προσβολή.

Πηγές

https://www.eea.europa.eu

https://m.eirinika.gr

https://www.onmed.gr/

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα,με καταγωγή από τον Βόλο και ρίζες από την αλησμόνητη Σμύρνη.Απόφοιτος σχολών τεχνολογικής κατεύθυνσης με γνώμονα πάντα την μηχανοκίνηση και ιδιαίτερα το αυτοκίνητο,σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούμαι και επαγγελματικά.Λάτρης των ταξιδιών και ιδίως στην Ιταλία (μιλώ την γλώσσα άπταιστα)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος