Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη νοημοσύνη;

νοημοσύνη
Πηγή: https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/120118010844-hong-kong-pollution-story-top.jpg

 

Πρόσφατη έρευνα συνδέει τη νοημοσύνη με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα νέα είναι δυστυχώς δυσάρεστα: φαίνεται πως η ρύπανση μειώνει τα επίπεδα της νοημοσύνης!

Ατμοσφαιρική ρύπανση και νοημοσύνη

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα η ατμοσφαιρική ρύπανση, αποτελεί ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2018, 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν ρυπογόνο αέρα. Σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχουν πραγματοποιηθεί πάμπολλες έρευνες. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Πολύ πρόσφατα όμως οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στη νοημοσύνη των ανθρώπων.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2018, Κινέζοι επιστήμονες εξέτασαν τις διανοητικές ικανότητες ανθρώπων διαφόρων ηλικιών σε σχέση με τη ρύπανση στην περιοχή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τις αριθμητικές και γλωσσικές επιδόσεις 20.000 ανθρώπων που κατοικούσαν σε διάφορες περιοχές της Κίνας το διάστημα 2010-2014. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν την ρύπανση της περιοχής στην οποία ζούσαν οι συμμετέχοντας και συγκεκριμένα τα επίπεδα των ρύπων: διοξείδιο του αζώτου NO2, διοξείδιο του θείου SO2 και σωματίδια μικρότερα από 10μm. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο οικονομετρικό μοντέλο, ταξινόμησαν τις επιδόσεις των συμμετεχόντων σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Γλωσσικές/Μαθηματικές ικανότητες και ρύπανση

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας.

νοημοσύνη
Πηγή: https://assets.rbl.ms/18624438/980x.png, https://www.pnas.org/content/115/37/9193

 

Αριστερά στο διάγραμμα Α, έχουμε τα αποτελέσματα για τις γλωσσικές επιδόσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα. Δεξιά στο διάγραμμα Β, βλέπουμε τις αντίστοιχες επιδόσεις στα μαθηματικά. Με τρίγωνο απεικονίζονται οι επιδόσεις των ανδρών και με κύκλο οι επιδόσεις των γυναικών, τα 4 χρόνια της έρευνας σε σχέση με τις συνθήκες της  μέσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης  Μικροπλαστικά: Περιβαλλοντικός κίνδυνος ή αναγκαίο κακό;

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην εικόνα, οι συμμετέχοντες είχαν αρκετά μειωμένες επιδόσεις στις γλωσσικές ικανότητες με την πάροδο του χρόνου λόγω της ρύπανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μείωση αυτή ήταν πιο μεγάλη στους άνδρες συμμετέχοντες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ίδια τάση παρατηρείται σε συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας, με τους άνδρες άνω των 64 ετών να παρουσιάζουν μια δραματική μείωση των γλωσσικών αλλά όχι των μαθηματικών δεξιοτήτων!

νοημοσύνη
Πηγή: https://www.treeland.ca/wp-content/uploads/2018/10/air-pollution-affects-test-scores.jpg , https://www.pnas.org/content/115/37/9193

 

Δεδομένου ότι οι γλωσσικές ικανότητες αφορούν κυρίως την λευκή ουσία του εγκεφάλου, ενώ οι μαθηματικές την γκρίζα, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι η ρύπανση επηρεάζει περισσότερο τη λευκή ουσία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τελικά, για τη νοημοσύνη του πληθυσμού. Ο επικεφαλής μάλιστα της έρευνας, αναφέρει ότι η μείωση  που παρατηρείται λόγω της ρύπανσης αντιστοιχεί σε ένα χρόνο λιγότερο εκπαίδευσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επομένως επηρεάζει όχι μόνο τη σωματική αλλά όπως φαίνεται και τη νοητική μας υγεία. Περισσότερες έρευνες θα ρίξουν φως στις επιπτώσεις στη νοημοσύνη, αλλά μόνο αυτό είναι σίγουρο:

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Πηγές:

https://www.pnas.org/content/115/37/9193

https://www.medicaldaily.com/air-pollution-affects-intelligence-equated-losing-1-year-education-427137

https://bigthink.com/brandon-weber/uh-oh-air-pollution-causes-a-reduction-in-the-intelligence-of-humans-how-much

https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/27/air-pollution-causes-huge-reduction-in-intelligence-study-reveals

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπορεί το διάβασμα να μας κάνει εξυπνότερους;

Το διάβασμα μπορεί να είναι μια πηγή απόλαυσης και χαλάρωσης
the substance

The Substance: Φήμη και Φθορά

Η φήμη, συχνά θεωρούμενη ως το απόλυτο όνειρο για πολλούς,