Οι 17 βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης – Α’ Μέρος

βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης
Πηγή εικόνας: www.ert.gr

Οι 17 βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης (Sustainable Development Goals ή SDGs) θεσπίστηκαν από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 2015 και έχουν στόχο να υλοποιηθούν έως το 2030. Το περιεχόμενό τους αναφέρεται στη διεθνή βιώσιμη ανάπτυξη και καλύπτουν πολλά κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη ανθρωπότητα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους 5 πρώτους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης.

#1: Μηδενική φτώχεια

Ας ξεκινήσουμε με κάποια αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία που καθιστούν την αντιμετώπιση αυτού του βιώσιμου στόχου ανάπτυξης κρίσιμη: 836 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ακόμα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα (κυρίως στη νότια Ασία και υποσαχάρια Αφρική). Η σημαντικότητα εξάλειψης της φτώχειας είναι εμφανής.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι επιμέρους στόχοι που αφορούν τη μηδενική φτώχεια, αφορούν μεταξύ άλλων την εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων και μέτρων κοινωνικής προστασίας για όλους, ίδια δικαιώματα πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, νέες τεχνολογίες, οικονομικές υπηρεσίες και έλεγχο της γης, μείωση της έκθεσης των ανθρώπων σε ακραίες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές καταστροφές, επιτάχυνση των επενδύσεων για την εξάλειψη της φτώχειας, ενώ επίσης και κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο.

Μέχρι σήμερα, ο ρυθμός μείωσης της ακραίας φτώχειας έχει επιβραδυνθεί (από 15,7% το 2010, σε 10% το 2015 και 8,2% το 2019). Παρόλα αυτά, η πανδημία τείνει να αντιστρέψει τη τάση μείωσης της φτώχειας, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

βιώσιμος στόχος ανάπτυξης
Πηγή εικόνας: www.lh3.googleusercontent.com

#2: Μηδενική πείνα

Παγκοσμίως, ένας στους εννέα ανθρώπους (795 εκατομμύρια) υποσιτίζεται. Σχεδόν οι μισοί από τους παιδικούς θανάτους (45%), ηλικίας κάτω των πέντε οφείλονται σε κακή διατροφή, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 3,1 εκατομμύρια παιδικές ζωές ανά έτος.

Διαβάστε επίσης  Ροζ λίμνες: όταν η φύση μοιάζει με παραμύθι

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει τους εξής επιμέρους στόχους για να αντιμετωπιστεί η μηδενική πείνα παγκοσμίως:

  • να διασφαλίσει την πρόσβαση σε θρεπτικής αξίας τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προς όλους
  • να αντιμετωπίσει τις διατροφικές ανάγκες των έφηβων κοριτσιών, των εγκύων, των γυναικών που θηλάζουν και των ηλικιωμένων ανθρώπων
  • να διπλασιάσει τη γεωργική παραγωγικότητα και τα εισοδήματα των μικροπαραγωγών τροφίμων (ιδίως των γυναικών, των αυτόχθονων λαών, των οικογενειών αγροτών, των βοσκών και των ψαράδων)
  • να υιοθετήσει μέτρα που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών των βασικών διατροφικών προϊόντων και των παραγώγων τους καθώς και να διευκολύνει την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις αγορές
  • να διασφαλίσει τη χρήση βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων και να εφαρμόσει ανθεκτικές γεωργικές πρακτικές συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και ενισχύοντας την ικανότητα για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που πάσχουν από υποσιτισμό αυξάνεται από το 2015. Λόγω της πανδημίας, περίπου 370 εκατομμύρια μαθητές χάνουν τα δωρεάν σχολικά γεύματα στα οποία βασίζονται. Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων παραγωγής και διανομής τροφίμων.

Πηγή εικόνας: www.aidforum.org

#3: Καλή υγεία και ευημερία

Ο τρίτος από τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης εξασφαλίζει μια υγιής ζωή και προωθεί την ευημερία για όλους και σε όλες τις ηλικίες. Ήξερες ότι παιδιά που γεννιούνται σε συνθήκες φτώχειας είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πριν ολοκληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται σε εύπορες οικογένειες; Ή ότι τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι 14 φορές πιο υψηλά από ότι στις ανεπτυγμένες περιοχές;

Διαβάστε επίσης  Όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής η μετατροπή του διοξειδίου ξανά σε στερεό άνθρακα

Ο τρίτος βιώσιμος στόχος ανάπτυξης ασχολείται με τα εξής:

  • μείωση της παγκόσμιας μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100,000 γεννήσεις
  • εξάλειψη επιδημιών όπως το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και άλλες σε παραμελημένες ασθένειες
  • προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας
  • μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα
  • μείωση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και στη ρύπανση και τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους
  • ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων για μεταδόσιμες και μη ασθένειες.

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι οι περισσότερες φτωχές χώρες δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγείας, ιατρικές προμήθειες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης. Οι χώρες χρειάζονται ολοκληρωμένες στρατηγικές υγείας και αυξημένες δαπάνες για τα συστήματα υγείας, ενώ απαιτείται μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη των χωρών που έχουν ανάγκη.

βιώσιμος στόχος ανάπτυξης
Πηγή εικόνας: www.bbva.com

#4: Ποιοτική εκπαίδευση

Η ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση είναι θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, 57 εκατομμύρια παιδιά, εξακολουθούν να μη φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο τέταρτος βιώσιμος στόχος ανάπτυξης θέλει να διασφαλίσει ότι:

  • όλα τα αγόρια και κορίτσια θα έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση, έτσι ώστε να προετοιμαστούν και για τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • όλες οι γυναίκες και οι άνδρες θα έχουν πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική, τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση καθώς και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • οι διακρίσεις στην εκπαίδευση θα εξαλειφθούν
  • οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα αναβαθμιστούν και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία
  • θα αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών έτσι ώστε να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους μαθητές να καταρτιστούν στο τομέα του ενδιαφέροντος τους.
Διαβάστε επίσης  Το Jankaea heldreichii και η ιστορία των ενδημικών φυτών του Ολύμπου

Όπως αναφέρει και ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, παρόλο που η απομακρυσμένη μάθηση παρέχεται σε πολλούς μαθητές, παιδιά και νέους σε ευάλωτες και μειονεκτούσες κοινότητες -όπως εκείνοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ακραία φτώχεια, εύθραυστα κράτη και στρατόπεδα προσφύγων- δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε αυτά. Το ψηφιακό χάσμα θα διευρύνει τα υπάρχοντα κενά στην ανισότητα όσον αφορά την εκπαίδευση. Τα θετικά νέα, είναι ότι το ποσοστό των παιδιών που ολοκλήρωσαν το δημοτικό σχολείο αυξήθηκε κατά 14% από το 2000 έως το 2018, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο έως το 2030.

Πηγή εικόνας: www.sdg4education2030.org

#5: Ισότητα των φύλων

Και φτάνουμε στον πέμπτο βιώσιμο στόχο ανάπτυξης ο οποίος σχετίζεται με την επίτευξη της ισότητας των φύλλων.

Ο στόχος αυτός θέλει να δώσει τέλος σε οποιαδήποτε διάκριση κατά των γυναικών και να διασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή καθώς και τις ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε τα όλα επίπεδα λήψης αποφάσεων.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ένα θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά δίνει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια βιώσιμη κοινωνία, οικονομία και ανθρωπότητα. Η πρόοδος που έχει γίνει για την ισότητα των φύλων είναι αξιοθαύμαστη, αλλά η υπόσχεση ενός κόσμου στον οποίο κάθε γυναίκα απολαμβάνει πλήρη ισότητα των φύλων παραμένει ανεκπλήρωτη.

Πηγή εικόνας: www.all-ttogether.com

Sustain the world


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. ΟΙ 17 ΣΤΟΧΟΙ, ανακτήθηκε από www.hellenicplatform.org, τελευταία πρόσβαση 2/3/21
  2. THE 17 GOALS, ανακτήθηκε από www.sdgs.un.org, τελευταία πρόσβαση 2/3/21

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το φαινόμενο doppelgänger

Με το φαινόμενο doppelgänger (ή αλλιώς το φαινόμενου του διπλού
Τσεχία

Η γαλλική τραγωδία του 17ου αι.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σημειώνεται μια