Ψηφιακή μόλυνση: Πώς η σωστή χρήση του διαδικτύου βοηθάει το περιβάλλον

ψηφιακή μόλυνση
Πηγή εικόνας: www.stereanews.gr

Κάθε δραστηριότητα, κάθε εργασία μας δύναται να προκαλέσει μόλυνση στο περιβάλλον. Η παραπάνω πρόταση ακούγεται λίγο πολύ λογική και αναμενόμενη αλλά όταν αναφέρονται στη μόλυνση γενικότερα πόσοι λαμβάνουν υπόψιν τους την ψηφιακή μόλυνση (digital pollution); Στην ψηφιακή μόλυνση συμβάλλουν η κατασκευή, χρήση και απόρριψη ψηφιακών συσκευών. Από αυτές, για το σημερινό άρθρο, επιλέγουμε τη μόλυνση που προκαλεί η χρήση του διαδικτύου.

Χωρίς αμφιβολία η χρήση διαδικτύου έχει αντικαταστήσει πολλές καθημερινές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των επιπέδων μόλυνσης από άλλες εφαρμογές (καύσιμα, γραφική ύλη κ.α.).

Στον αντίποδα, μέσω της όλο και πιο διευρυμένης, χρήσης του διαδικτύου εκλύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Μια απλή αναζήτηση στέλνει σε πολλούς server την ίδια πληροφορία ταυτόχρονα, διαδικασία η οποία απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Ας σκεφτούμε το εξής: το προσωπικό ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μας δεν περιορίζεται στα προφανή (τροφή, μεταφορές, οικιακές συσκευές) αλλά επεκτείνεται ακόμα και στα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούμε (videos, e-mails, έγγραφα, φωτογραφίες), όλο και περισσότερο, και ειδικά ελέω πανδημίας, καθημερινά. Πρόκειται για σημαντική ποσότητα δεδομένων τα οποία μεταφέρονται και αποθηκεύονται με όλο και αυξανόμενους ρυθμούς. Οπότε καλό θα ήταν καθένας να αναλογιστεί τις επιπτώσεις του δικού του αποτυπώματος και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την μείωσή του. Φυσικά από τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν εξαιρούνται οι εταιρείες προγραμματισμού, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αποτυπώματος. Συνολικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, επιφέρει επιπτώσεις στο περιβάλλον σε επίπεδα ίδια με εκείνα του κλάδου των αερομεταφορών. Συγκεκριμένα τα κέντρα βάσης δεδομένων καταναλώνουν ποσά ενέργειας κατά 80% προερχόμενη από μονάδες παροχής ενέργειας μέσω συμβατικών καυσίμων.

Διαβάστε επίσης  Εσύ τι ξέρεις για τις ορχιδέες; Πώς βρέθηκε αυτό το φυτό στη Βρετανία σε τόσο ασυνήθιστο μέγεθος;

Οι ιστοσελίδες

Ειδική και επιμέρους κατηγορία αποτελούν οι ιστοσελίδες. Σύμφωνα με έρευνες, μια ιστοσελίδα εκλύει 6,8γρ. άνθρακα ανά ώρα, ενώ με μια απλή επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα καταναλώνεται ενέργεια ίση με εκείνη που απαιτείται για να θερμάνουμε νερό σε ένα βραστήρα. Πώς όμως μπορούμε να ελέγξουμε ποια σελίδα είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον; Εδώ θα πρέπει να απαντήσουμε σε τρία ερωτήματα:

  • Το κέντρο βάσης δεδομένων στο οποίο η ιστοσελίδα φιλοξενείται, χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα ή Α.Π.Ε.;
  • Ποιος ο όγκος δεδομένων που μεταφέρονται κατά τη χρήση της συγκεκριμένης σελίδας;
  • Πόσες επισκέψεις καταγράφει σε ημερήσια βάση;
ψηφιακή μόλυνση
Πηγή εικόνας: www.advertising.gr

Βασική επιλογή είναι η χρήση σελίδων οι οποίες συνδέονται με κέντρα βάσεων δεδομένων τα οποία λαμβάνουν ενέργεια από Α.Π.Ε.. Μέσω διαδικτυακών εφαρμογών έχουμε την δυνατότητα να πληροφορηθούμε σχετικά με τη έκλυση ποσοτήτων άνθρακα. Μπορούμε να αναλογιστούμε οπότε τη συμβολή της ρύπανσης μέσω διαδικτύου στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  Για παράδειγμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται μηνύματα σε παγκόσμιο επίπεδο τα οποία παράγουν συνολική ενέργεια ίση με όση ενέργεια παράγουν 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Επιπλέον παραδείγματα:

  • Κάθε μήνα καταγράφονται 35 δισεκατομμύρια λεπτά σύνδεσης στο διαδίκτυο, ενώ για κάθε λεπτό χρήσης εκλύονται 1,2 γρ. CO2.
  • Το 2005 στις ΗΠΑ 10,3 εκατομμύρια  κατανάλωσαν ενέργεια ίση με όση καταναλώνεται για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε δυο μήνες.
  • Το 2006, μόνο στις ΗΠΑ πάνω από 200 εκατομμύρια αναζητήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την έκλυση 2.000 τόνων αερίων του θερμοκηπίου.
  • Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής εκλύει ποσότητες άνθρακα μεταξύ 40γρ. και 80γρ. ανά ώρα.

Μικρές κινήσεις που βοηθούν στη μείωση της ψηφιακής μόλυνσης

Όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια λογική τεχνοφοβίας ή συνωμοσιολογίας. Αρκεί να λάβουμε μια σειρά μέτρων και προφυλάξεων ώστε να συμβάλλουμε στην ελάττωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Διαβάστε επίσης  Greenwashing 101: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η συμβολή κάθε εταιρείας και ανθρώπου στο πρόβλημα, αντίστοιχη θα είναι και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να υπάρξει βελτίωση.  Κλείνοντας λοιπόν το άρθρο παραθέτουμε μια σειρά απλών ενεργειών που μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί η ψηφιακή μόλυνση:

  1. Αποσύνδεση από το ηλεκτρικό ρεύμα όσων συσκευών δεν χρησιμοποιούμε
  2. Αγορά μεταχειρισμένων συσκευών
  3. Διαγραφή από τα mail όσων παλαιών μηνυμάτων δεν χρειαζόμαστε
  4. Απεγγραφή από newsletters και maillists το περιεχόμενο των οποίων δεν αξιοποιούμε πλέον
  5. Διαγραφή από τα smartphones όσων εφαρμογών δεν χρησιμοποιούμε
  6. Διαγραφή πλεοναζόντων δεδομένων από υπηρεσίες cloud
  7. Για μια γρήγορη αναζήτηση προτιμήστε ένα smartphone αντί του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Digital pollution what it is and how youre contributing to it, ανακτήθηκε από www.accuweather.com, τελευταία επίσκεψη 2/11/2020
  2. Is your internet use destroing the envirnoment?, ανακτήθηκε από www.onegreenplanet.org, τελευταία επίσκεψη 2/11/2020
  3. The alarming envirnomental impact of the internet and how you can help, ανακτήθηκε από www.medium.com, τελευταία επίσκεψη 2/11/2020

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φθινόπωρο

Καλωσορίζω το φθινόπωρο  επιστρέφοντας στις παλιές μου συνήθειες και στο

Το Αγόρι, το Τρολ & η Κιμωλία: Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης

Οι φθινοπωρινές κυκλοφορίες των εκδόσεων Μάρτης έφτασαν. Στις 10 Οκτωβρίου