5 διάσημοι πίνακες του Βαν Γκογκ

Γκογκ
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ  ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική. Στον παρόν άρθρο παρουσιάζουμε 5 από τους πιο διάσημους πίνακές του.

Υπνοδωμάτιο στην Αρλ

Γκογκ
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Την περίοδο που ήταν στην Αρλ, ο Βαν Γκογκ έφτιαξε αυτό τον πίνακα με το υπνοδωμάτιό του στο Κίτρινο Σπίτι. Το είχε «διακοσμήσει» ο ίδιος, με απλά έπιπλα και με δικά του έργα στους τοίχους. Με τα έντονα χρώματα ήθελε να εκφράσει ανάπαυση. H παράξενη γωνία του πίσω τοίχου, ωστόσο, ήταν όντως στραβή. Ο Βίνσεντ είπε στον αδερφό του Theo ότι επίτηδες δεν είχε βάλει καθόλου σκιές, για να μοιάζει με γιαπωνέζικο χαρακτικό. Ο Βαν Γκογκ ήταν πολύ ευχαριστημένος με αυτό τον πίνακα: «Όταν είδα τους καμβάδες μου ξανά, μετά την αρρώστια, αυτός που μου φάνηκε καλύτερος από όλους ήταν το υπνοδωμάτιό μου» είχε πει.

Ηλιοτρόπια

Γκογκ
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Οι πίνακες του Βαν Γκογκ με ηλιοτρόπια είναι από τους πιο διάσημους του. Τα έκανε στην Αρλ, στη νότια Γαλλία, το 1888 και το 1889. Ο Βίνσεντ ζωγράφισε συνολικά πέντε μεγάλους καμβάδες με ηλιοτρόπια σε βάζο, με τρεις αποχρώσεις του κίτρινου «και τίποτα άλλο». Με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι ήταν δυνατό να δημιουργήσεις μία εικόνα με αμέτρητες παραλλαγές ενός μόνο χρώματος, χωρίς καθόλου να χαθεί η ποιητική έκφρασή της. επικοινωνούσαν την «ευγνωμοσύνη» του, έγραφε.

Διαβάστε επίσης  Χωριά που κατάπιε ο λιγνίτης στην Δ. Μακεδονία
Advertisements
Ad 14

Ανθισμένη Αμυγδαλιά

Γκογκ 
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Τα μεγάλα ανθισμένα κλαδιά σαν κι αυτά με φόντο τον γαλάζιο ουρανό ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του Βαν Γκογκ. Τα λουλούδια της αμυγδαλιάς που ανθίζει νωρίς την άνοιξη γίνονται το σύμβολο της καινούργιας ζωής. Ο Βαν Γκογκ δανείστηκε το θέμα, τα έντονα περιγράμματα και την τοποθέτηση των δέντρων στο πλάνο από τη γιαπωνέζικη χαρακτική. Ο πίνακας ήταν δώρο για τον αδερφό του Theo και τη νύφη του την Jo, που είχαν αποκτήσει μόλις ένα αγοράκι. Όπως ήταν λογικό, αυτός ο πίνακας ήταν ο πιο αγαπημένος της οικογένειας του Βαν Γκογκ.

Εξώστης Καφενείου τη νύχτα

Γκογκ 
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν ακόμα να σταθούν στη βορειοανατολική γωνία της Πλατείας ντυ Φορούμ, όπου ο καλλιτέχνης είχε στήσει το καβαλέτο του, με θέα τη βεράντα του δημοφιλούς καφενείου προς τη φωτισμένη πλατεία με τεχνητό φωτισμό.Προς τα δεξιά, ο Βαν Γκογκ έδειξε επίσης ένα φωτισμένο μαγαζί, καθώς και μερικά κλαδιά από τα δέντρα γύρω από τον τόπο, αλλά παρέλειψε τα απομεινάρια από τα ρωμαϊκά μνημεία ακριβώς δίπλα από αυτό το μικρό μαγαζί.

Έναστρη Νύχτα Πάνω από τον Ροδανό

Γκογκ 
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Ο Βαν Γκογκ φαίνεται να έχει μαγευτεί ιδιαίτερα από τον νυχτερινό ουρανό και τον φωτισμό αερίου ορατός στο νερό στην Αρλ.  Ζωγραφίστηκε σε ένα σημείο της όχθης του ποταμού Ροδανού που απείχε ένα ή δύο λεπτά από το Κίτρινο Σπίτι στην Place Lamartine το οποίο νοίκιαζε ο Βαν Γκογκ εκείνη την περίοδο. Ο νυχτερινός ουρανός και τα εφέ που δημιουργεί το φως τη νύχτα αποτέλεσαν το θέμα για μερικούς από τους διάσημους πίνακές του.

Διαβάστε επίσης  Τα βαρβαρικά φύλα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

el.wikipedia.org

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Φιλοσοφίας. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής. Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το