Το τελευταίο έργο που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ

Βαν Γκογκ
Πηγή εικόνας: flash.gr

Προσφάτως ανακαλύφθηκε το τελευταίο έργο που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ πριν την αυτοκτονία του. Πιστεύεται ότι το έργο του “Tree Roots” ζωγραφίστηκε το πρωινό του θανάτου του, όπως αποκαλύφθηκε σε μία επιστολή στον αδερφό του Τεό, στην οποία αναφέρεται ότι ζωγράφισε «μια σκηνή στο δάσος γεμάτη ήλιο και ζωή».

Tree Roots

Λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε έναν τόπο. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αυτός ο τόπος είναι ο ίδιος με αυτόν που απεικονίζεται σε μια καρτ-ποστάλ. Τον Ιούλιο του 1890, 130 χρόνια πριν, ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος ξύπνησε στο δωμάτιό του στο μικρό ξενοδοχείο όπου έμενε, βγήκε, όπως συνήθιζε, με τον καμβά του για να ζωγραφίσει. Εκείνη τη νύχτα, όμως, επέστρεψε στο δωμάτιό του με ένα θανάσιμο τραύμα από πυροβολισμό. Κατέληξε δύο ημέρες μετά, στις 29 Ιουλίου του 1890.

Oι ειδικοί, πρόσφατα εντόπισαν ένα μεγάλο κομμάτι στο παζλ, που τους βοηθάει να φωτίσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, την τελευταία μέρα της ζωής του Βαν Γκογκ. Το σκηνικό από τον πίνακα “Tree Roots” που απεικονίζει την οργιώδη βλάστηση σε ένα λόφο κοντά στο γαλλικό χωριό Οβέρ-συρ-Ουάζ κοντά στο Παρίσι. Αυτό το σκηνικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μια καρτ-ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα. Μετά από μια συγκριτική μελέτη του έργου, της καρτ-ποστάλ και της τωρινής κατάστασης της περιοχής οι ερευνητές του Μουσείου Βαν Γκογκ κατέληξαν πως ήταν «εξαιρετικά ευλογοφανές» πως ανακαλύφθηκε ο τόπος όπου ο Ολλανδός καλλιτέχνης δημιούργησε το τελευταίο έργο.

Βαν Γκογκ
Πηγή εικόνας: eleftheria.gr

Ο κορμός που δεσπόζει στον πίνακα επέζησε 130 χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.  Εδώ και καιρό υπήρχε η εικασία πως ο Βαν Γκογκ δούλευε στο συγκεκριμένο έργο λίγο προτού αυτοπυροβοληθεί στο στήθος.  Ο Αντριές Μπονζέρ, ο γαμπρός του αδερφού του Βαν Γκογκ, Τεό, περιέγραφε σε μια επιστολή το πώς «το πρωινό πριν τον θάνατό του» ο Βαν Γκογκ «ζωγράφισε μια σκηνή δάσους, γεμάτη από ήλιο και ζωή». Η περιοχή από τη στιγμή της ανακάλυψης οριοθετήθηκε από μια ξύλινη κατασκευή για την προστασία της και αναγνωρίστηκε επισήμως σε ειδική τελετή.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκες της Νάουσας: Η ηρωική θυσία τους

Η σύντομη και τραγική ζωή του

Στις 30 Μαρτίου του 1853 γεννιέται ο ιδιοφυής Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στη σύντομη και τραγική  ζωή του κατάφερε να αφήσει μερικούς  από τους ωραιότερους πίνακες. Γεννήθηκε στην Ολλανδία και ήταν ο μεγαλύτερος από τα συνολικά οκτώ παιδιά της οικογένειάς του. Υπήρξε μοναχικός και ο καλύτερός του φίλος που στάθηκε δίπλα του κάθε στιγμή, ήταν ο αδερφός του Τέο. Για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια τα δύο αδέλφια διατηρούν  αλληλογραφία, χάρη στην οποία γνωρίζουμε σήμερα με πολλές λεπτομέρειες τη ζωή του ζωγράφου.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Βαν Γκογκ
Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Το 1875 η οικογένειά του τον στέλνει στο Παρίσι με την ελπίδα να συνέλθει και να αναρρώσει από μια κρίση κατάθλιψης. Εγκαταλείπει όμως την πόλη γίνεται πάστορας σαν τον πατέρα του. Εγκαθίσταται στο Μπορινάζ, στις κοινότητες των ανθρακωρύχων, και εκεί ζει μια φτωχή ζωή αφού ότι έχει το μοιράζει στους πάμφτωχους εργάτες της περιοχής. Όμως η ανιδιοτέλεια του Βαν Γκογκ παρερμηνεύεται και δυσαρεστεί τις τοπικές εκκλησιαστικές Αρχές, υποχρεώνοντας τον το 1880 να φύγει από το Βέλγιο, εγκαταλείποντας μαζί με τη χώρα και τη ζωή του πάστορα.

Το 1885 γράφεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, όμως οι σπουδές του διαρκούν λίγους μόνο μήνες. Αποβάλλεται για επίδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς. Στην Ακαδημία έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την ιαπωνική τέχνη και ανακαλύπτει ότι του προκαλεί έντονη συγκίνηση. Πολλές φορές στα επόμενα χρόνια θα μιμηθεί την ιαπωνική τεχνοτροπία στους πίνακές του. Την άνοιξη του 1886 πηγαίνει πάλι στο Παρίσι, γνωρίζοντας γνωστούς ζωγράφους της εποχής.

Διαβάστε επίσης  Olivia Farnsworth: Το πραγματικό βιονικό κορίτσι

Το 1888 φεύγει με προορισμό τη νότια Γαλλία και εγκαθίσταται στην Αρλ. Εκεί θα ζήσει δύο χρόνια ζωγραφίζοντας την πόλη, τα δέντρα, τα περιβόλια, τα σταροχώραφα, αλλά και τους απλούς χωρικούς που δουλεύουν τη γη. Ζωγραφίζει πυρετωδώς βάζα και μπουκέτα με ηλιοτρόπια. Επηρεάζεται σημαντικά από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος. Ο ίδιος ο Βαν Γκογκ όμως κατατάσσεται περισσότερο στους μετα-ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Χρησιμοποίησε συχνά τεχνικές των ιμπρεσιονιστών αλλά διαμόρφωσε παράλληλα και ένα προσωπικό ύφος. Την περίοδο αυτή, επινοεί και μία ιδιαίτερη τεχνική των στροβιλισμάτων με το πινέλο ενώ στους πίνακές του κυριαρχούν έντονα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο και μπλε.

Η θλίψη του Βαν Γκογκ

Ένα βράδυ, προπαραμονή Χριστουγέννων του 1888, ο ζωγράφος επιτίθεται στον Γκογκέν, τον αγαπητό του φίλο, με ένα μαχαίρι. Την τελευταία στιγμή οπισθοχωρεί, έντρομος με τον ίδιο τον εαυτό του. Ο ζωγράφος νοιώθει τύψεις και εκείνη τη νύχτα κόβει το αφτί του με ξυράφι, το βάζει σε ένα φάκελο και το πηγαίνει σε κάποια φίλη δική του και του Γκογκέν. Τα σημάδια μιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας είναι πλέον εμφανή. Ο Βαν Γκογκ κλείνεται στο σπίτι του και ζωγραφίζει το μπανταρισμένο με το λευκό επίδεσμο πρόσωπό του.

Advertising

Το Μάιο του 1889 ζητά από τον αδελφό του να μπει για θεραπεία στο άσυλο του Σεν Ρεμί. Εκεί με το πινέλο του αγωνίζεται να δαμάσει τα συναισθήματά του. Ένα χρόνο μετά εγκαθίσταται στην Οβέρ-σιρ-Ουάζ, λίγο έξω από το Παρίσι. Έντονα τα σημάδια της μελαγχολίας, θα κάνουν πάλι την εμφάνισή τους.

Διαβάστε επίσης  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη της Ίβο Τζίμα

Στις 27 Ιουλίου του 1890 ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ βγαίνει στην εξοχή για να ζωγραφίσει και αυτοπυροβολείται στους αγρούς της Οβέρ. Με τη σφαίρα καρφωμένη ακόμα στο στήθος, επιστρέφει στο σπίτι του. «Είναι ανώφελο να ζήσω, η θλίψη θα κρατήσει για πάντα», ομολογεί στον αδελφό του λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 37ετών.

Ο φίλος του Πιζαρό έγραψε ότι

«αυτός ο άνθρωπος πίστευα ότι ή θα τρελαθεί ή θα μας ξεπεράσει όλους, δεν είχα προβλέψει ότι θα συνέβαιναν και τα δύο».

Advertising

Συνολικά, δημιούργησε σε διάστημα περίπου δέκα ετών περισσότερα από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Βαν Γκογκ: Μια ζωή σαν χαοτική δίνη. Ανακτήθηκε από artinews.gr (Τελευταία προβολή 02/08/2020)

Εκεί όπου ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε το τελευταίο έργο του. Ανακτήθηκε από www.eleftheria.gr (Τελευταία προβολή 02/08/2020)

Advertising

Ανακάλυψαν το τελευταίο έργο που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ πριν την αυτοκτονία του. Ανακτήθηκε από www.elculture.gr/ (Τελευταία προβολή 02/08/2020)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κλίμακα ΔΕΠΥ Wender Utah για τη διάγνωση σε ενήλικες

Κλίμακα ΔΕΠΥ Wender Utah για τη διάγνωση σε ενήλικες Η

Το 1821 μέσα από τα μάτια φιλελλήνων ζωγράφων

Το 1821 μέσα από τα μάτια φιλελλήνων ζωγράφων: Το θέμα