Bacha Posh, στη γλώσσα Νταρί, σημαίνει ‘να ντύνεσαι σαν αγόρι’ και είναι μια παράδοση της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα του Αφγανιστάν. Σε μια ολοκληρωτικά πατριαρχική κοινωνία, στην οποία δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να γεννηθεί κανείς γυναίκα, η παράδοση Bacha Posh, είναι μια ευκαιρία για λίγη ελευθερία. Οικογένειες που δεν έχουν γιο, στιγματίζονται και προκειμένου να είναι κοινωνικά αποδεκτές, ντύνουν και μεγαλώνουν τα μικρά κορίτσια τους σαν αγόρια.
Προνόμια του Bacha Posh
Όταν φτάσουν σε ηλικία που είναι αδύνατον, πλέον, να κρύψουν τα θηλυκά χαρακτηριστικά τους, η μεταμφίεση του Bacha Posh παύει και επιβάλλεται να επιστρέψουν στους ‘’κανονικούς γυναικείους ρυθμούς’’. Η μετάβαση αυτή, δεν είναι καθόλου εύκολη και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Μέχρι μια ηλικία, τα κορίτσια αυτά μεγάλωσαν σαν αγόρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια κοινωνία, όπως αυτή του Αφγανιστάν. Γνώρισαν την ελευθερία και διάφορα άλλα αντρικά προνόμια, τα οποία πλέον πρέπει να αποχωριστούν.
Ως αγόρια πήγαν στο σχολείο, δούλευαν προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια, ήταν ελεύθερες να παίξουν και να συναναστραφούν με κόσμο. Μπορούσαν να πάνε όπου θέλουν, χωρίς αντρική συνοδεία και δεν κινδύνευαν εξ’ αιτίας του γυναικείου φύλλου τους. Όμως με τη λήξη του Bacha Posh, όλα τα παραπάνω προνόμια παύουν.
Οι ρίζες αυτής της κοινωνικής πρακτικής
Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ούτε πόσες οικογένειες εφάρμοσαν την παραπάνω τακτική/παράδοση, αλλά ούτε και από πότε ξεκίνησε να υφίσταται. Μια μαρτυρία ενός φωτογράφου, κάνει λόγο, για τις αρχές του 1900, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Habibullah Hhan. Προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ότι οι φύλακες του χαρεμιού δεν μπορούσαν να είναι ούτε άντρες, ούτε γυναίκες, γυναίκες μεταμφιέζονταν σε άντρες προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντα φύλαξης του βασιλικού χαρεμιού.
Αιτίες άσκησης του Bacha Posh
Μέχρι και σήμερα, οικογένειες που δεν έχουν αρσενικούς απογόνους χρησιμοποιούν την τακτική του Bacha Posh, προκειμένου να επιβιώσουν μέσα στην κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, από την μία πλευρά αποφεύγουν την κοινωνική ντροπή των θηλυκών απογόνων και από την άλλη δημιουργούν καλούς οιωνούς για τον μελλοντικό ερχομό ενός γιου. Η ζωή μιας οικογένειας με γιο, στο Αφγανιστάν, είναι πολύ πιο εύκολη, σε αντίθεση με αυτής που έχει κόρη. Δεν την κουτσομπολεύουν, δεν την απομονώνουν, δεν την θεωρούν μίασμα. Χαίρει τον σεβασμό της κοινωνίας και έχει πολλές κοινωνικές ευκαιρίες.
Μερικές ιστορίες..
Όταν γεννήθηκε η Fahrat B., ο πατέρας της ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία και βαριά άρρωστος. Υπήρχε ανησυχία στην οικογένεια για το οικονομικό της μέλλον και επιβίωση, καθώς δεν υπήρχε αρσενικός απόγονος να συνεχίσει τις δουλειές του πατέρα. Με αυτές τις συνθήκες η μετατροπή της νεογέννητης Fahrat σε Bacha Posh και Mustafa, μέχρι τα 16 της χρόνια ήταν μονόδρομος. Σήμερα, περίπου 30 χρονών, έχει δική της οικογένεια, ως Fahrat, και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι, χωρίς τη συνοδεία του άντρα της ή του γιού της.
Η Setar, παρόλο που γεννήθηκε ως κορίτσι, συνεχίζει να ζει ως αγόρι. Η παράδοση του Bacha Posh, της έδωσε πολλές ελευθερίες και διαμόρφωσε την προσωπικότητά της ανάλογα. Αρνείται να αποχωριστεί την ταυτότητα του Setar και μάλιστα έχει σχέση και με μια κοπέλα. Φυσικά και η ζωή δεν είναι εύκολη, καθώς η οικογένεια αναγκάζεται να μετακομίζει συνεχώς. Σαφώς και μια κοινωνία, όπως το Αφγανιστάν, δεν μπορεί να υποστηρίξει την επιλογή της Setar. Η ζωή της ίδιας –όπως και της οικογένειας- βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς τέτοιες επιλογές, θεωρούνται αντί- ισλαμικές και ακολουθούνται από χλευαστικά σχόλια περί τρανσέξουαλ και σχετικά.
Πηγές:
Afghan Girls Raised as Boys, ανάκτηση από: centralasiainstitute.org
Bacha Posh: An Afghan social tradition where girls are raised as boys, ανάκτηση από: thenewsminute.com
Inside the Lives of Girls Dressed as Boys in Afghanistan, ανάκτηση από: nationalgeographic.com
The Washington Post reviews Underground Girls, ανάκτηση από: bachaposh.com