10 περίεργες παραδόσεις από τον κόσμο

Πηγή εικόνας: tanithscrolls.wordpress.com

Παραδόσεις: βρίσκονται μέσα σε κάθε κουλτούρα, κάθε λαού και διαμορφώνουν την πολιτιστική του ταυτότητα. Πέρα από την πολιτική ορθότητα και τις αξίες περί σεβασμού στη διαφορετικότητα, δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης, ο σεβασμός που δείχνουμε, σχεδόν πάντα γυρίζει πίσω σε εμάς με τη μορφή γνώσης. Γνωρίζουμε έθιμα και παραδόσεις άλλων χωρών και ικανοποιούμε την έμφυτη περιέργεια μας αναφωνώντας, καμιά φορά, «πω πω! Τι κόσμος!». Παρακάτω, βρίσκονται συγκεντρωμένα 10 περίεργες συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις από όλο τον κόσμο για διάφορες περιστάσεις!

«Mangalik», η θανατηφόρα νύφη!

Στις παραδόσεις την Ινδίας και του Νεπάλ, αν μια γυναίκα γεννηθεί υπό την επιρροή του Άρη (αστρολογία), παίρνει την επιρροή του πλανήτη αυτού («mangala dosha») και φέρει σύντομο θάνατο στον νέο της σύζυγο. Και επειδή, προφανώς, κανένας δεν θέλει να πεθάνει νέος –όσο όμορφη και να είναι η νύφη- η τελευταία πρέπει να λάβει, ως πρώτο σύζυγο, ένα δέντρο ή ένα ζώο ή ένα άψυχο αντικείμενο. Ανάλογα με το είδος του ‘πρώτου συζύγου’, η τελετή παίρνει και το ανάλογο όνομα: «kumbh-vivah», αν η νύφη ”παντρευτεί” μία πήλινη γλάστρα. Σε περίπτωση που η νύφη ‘’παντρευτεί” ένα δέντρο, μετά την τελετή κόβουν το δέντρο και έτσι με τον ‘’θάνατο’’ του πρώτου συζύγου, η νύφη απελευθερώνεται από την κατάρα ο επόμενος γάμος της με έναν άνθρωπο θα είναι ευτυχισμένος!

Προσοχή με τα chopsticks!

Advertisements
Ad 14

Για τις παραδόσεις της Κίνας, σημάδι κακού οιωνού είναι να τοποθετεί κανείς τα ξυλάκια, με τα οποία τρώει το ρύζι, κάθετα και πάνω σε αυτό. Η δεισιδαιμονία αυτή, πηγάζει από τα τελετουργικά γεύματα των Κινέζων προς τιμή των νεκρών τους. Επίσης, σε περιοχές, ειδικά της Νότιας Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, δείγμα κακής τύχης, θεωρείται ο τρόπος που τρώει κάποιος το ψάρι. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να φάει ένα μέρος του από τη μία πλευρά και, χωρίς να την ολοκληρώσει, να το γυρίσει από την άλλη.

Εσκιμώοι: το τελευταίο ταξίδι!

Διαβάστε επίσης  Πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη

Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο –αν δεν έχει εκλείψει, ήδη- τείνει να εξαφανιστεί. Κάποιες παραδόσεις, όπως αυτή σε εμάς μπορεί να φέρει λύπη, όμως για εκείνους συμβολίζει την αγάπη. Οι Εσκιμώοι, άφηναν όσους γηραιούς είναι πολύ κοντά στον θάνατο, πάνω σε ένα κομμάτι πάγου και το ελευθέρωναν για να  ταξιδέψει προς το άγνωστο. Η παράδοση αυτή δεν έχει να κάνει με την αγνωμοσύνη ή την ασέβεια προς τον γηραιό. Αντίθετα, λόγω της πίστης στην μεταθανάτια ζωή και στην πεποίθηση ότι όλα στη φύση έχουν ψυχή, άφηναν τον αγαπημένο τους να συνδεθεί και να γίνει ένα με αυτή.

Το καλό χέρι είναι το δεξί!

Για κάποιες περιοχές και παραδόσεις του κόσμου, και συγκεκριμένα για χώρες της Μέσης Ανατολής, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και μερικές της Αφρικής, είναι απαράδεκτο και αγενές, να χρησιμοποιεί κάποιος το αριστερό του χέρι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του φαγητού. Η πεποίθηση αυτή ξεκίνησε, με τη συνήθεια των αγροτών – των περιοχών αυτών – να χρησιμοποιούν για την προσωπική τους υγιεινή το αριστερό χέρι, καθιστώντας το, αυτομάτως βρώμικο!

Ραντεβού στο νεκροταφείο!

Σε κάποιες χώρες, δεν πρόκειται κανείς να ακούσει την πρόταση «Πάμε μια βόλτα στο νεκροταφείο», ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει στη Δανία. Για τους Δανούς, τα νεκροταφεία δεν είναι μέρη που πηγαίνει κανείς, μόνο για τους συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Σε αυτό βοηθάει και η διαμόρφωσή τους, η οποία συνδυάζει τον χώρο των μνημάτων με περιποιημένες εκτάσεις ως πάρκα. Ένα από αυτά είναι και το Assistens Cemetery, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη και αποτελεί σημείο συνάντησης για πολλούς Δανούς.

 

Παραδόσεις
Πηγή εικόνας: theculturetrip.com

Μωρά στο κρύο!

Πρόκειται, μάλλον, για έναν από τους εφιάλτες κάθε Ελληνίδας μάνας!  Όσο προχωρημένη ή παραδοσιακή και να είναι, όποιες παραδόσεις και να ακολουθεί, πόσο εύκολα θα άφηνε το καρότσι με το μωρό τη έξω στο κρύο; Έστω, για χάρη του άρθρου, ας παραβλέψουμε τους κινδύνους απαγωγής κλπ, αλλά θα υπήρχε έστω και μια περίπτωση να το αφήσει έξω από μία καφετέρια, για παράδειγμα, όσο εκείνη απολάμβανε στη ζεστασιά τον καφέ της; Προφανώς και όχι, και με αυτόν τον τρόπο, κάποια Σκανδιναβή μητέρα, θα απορούσε μαζί της! Στις χώρες της Σκανδιναβίας, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, πρόκειται για μια διαδεδομένη εικόνα, καθώς πιστεύουν ότι είναι πιο ευεργετικό το κρύο για ένα μωρό από τον κλειστό χώρο με τις ασθένειες που κυκλοφορούν σε αυτόν.

Διαβάστε επίσης  111 δέντρα- αναπνοές πολιτισμού: Πολιτισμός και περιβάλλον συμπορεύονται

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι υπέρ της τακτικής αυτής συμφωνούν και οι παιδίατροι, θεωρώντας ευεργετικό για τα παιδιά και τα μωρά να εισπνέουν καθαρό αέρα, ακόμα και αν πρόκειται για θερμοκρασίες μηδενικές. Επιπλέον, πολλά είναι τα νηπιαγωγεία, που την ώρα του ύπνου, βγάζουν τα παιδιά έξω στην αυλή.

 

Παραδόσεις
Πηγή εικόνας: thetoc.gr

Χριστούγεννα στην Καταλονία

Πρόκειται είτε για την πιο αγαπημένη περίοδο του χρόνου, είτε για την πιο μελαγχολική. Όπως και να χαρακτηρίζεται, το σίγουρο είναι ότι προσφέρει έδαφος για πολλά έθιμα, παραδόσεις και στολίδια! Στην Καταλονία, είναι χριστουγεννιάτικη συνήθεια, ο στολισμός του σπιτιού να απαρτίζεται και από μια φιγούρα σε στάση.. αφόδευσης! Η «El Caganer», συμβολίζει την καλοτυχία, την γονιμότητα και την ευημερία.

Η πεποίθηση αυτή περνά και στα παιδιά μέσα από το έθιμο του κούτσουρου. Πρόκειται, πράγματι, για ένα κούτσουρο, το οποίο από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι και την αλλαγή του χρόνου, τα παιδιά θα πρέπει να το φροντίζουν, ώστε την Πρωτοχρονιά, να τους ”αφοδέψει” πολλά γλυκά. Η φροντίδα για το κούτσουρο περιλαμβάνει μια κουβερτούλα, ώστε να παραμένει ζεστό και γλυκό «Turron» κάθε απόγευμα.

 

Παραδόσεις
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Προσοχή στο μελάνι!

Στην Νότια Κορέα, θεωρείται ταμπού και δείγμα κακού οιωνού το να γράφουν με κόκκινο μελάνι το όνομα ενός προσώπου, ενώ γενικά αποφεύγεται και το να γράφουν με κόκκινο στυλό. Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται για την γραφή ονομάτων νεκρών, οπότε και περιορίζουν τη χρήση του μόνο σε αυτό.

Όταν οι αράχνες στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με έναν ουκρανικό μύθο, κάποτε στην χώρα αυτή, υπήρχε μια γυναίκα, η οποία μεγάλωνε μόνη τα παιδιά της, καθώς ο άντρας της είχε πεθάνει. Ήταν πολύ φτωχή οικογένεια και ζούσαν σε μια κρύα καλύβα. Μια μέρα τα παιδιά, βρήκαν έναν πολύ ωραίο και μεγάλο έλατο, αλλά εξαιτίας της φτώχειας τους δεν μπορούσαν να το στολίσουν. Η γυναίκα λυπήθηκε τόσο πολύ με την στεναχώρια των παιδιών της, που την πήρε ο ύπνος με κλάματα. Οι αράχνες που κατάλαβαν τον καημό της, το ίδιο βράδυ, άρχισαν να υφαίνουν το δέντρο με τον ιστό τους. Το επόμενο πρωί, το θέαμα που αντίκρισαν ήταν μαγικό: πάνω στο στολισμένο από ιστό αράχνης δέντρο, έπεφταν οι ακτίνες του ήλιου προκαλώντας θαυμασμό από τα ‘φυσικά στολίδια’. Έκτοτε και ‘εις μνήμην’ της ιστορίας αυτή, οι παραδόσεις και τα έθιμα των Ουκρανών ορίζουν ένα στολίδι σε σχήμα ιστού αράχνης για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Διαβάστε επίσης  Σπάνιο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά

Το μαρτύριο της τουαλέτας!

Για πολλές κουλτούρες, ο αριθμός 3 είναι σημαδιακός. Συνήθως έχει μυστικιστικό χαρακτήρα, σχεδόν πάντα κρύβει κάποιο νόημα και βρίσκεται σε όλες –σχεδόν- τις παραδόσεις του κόσμου. Για ένα νιόπαντρο ζευγάρι στην Ινδονησία, κρύβει το μαρτύριο της τουαλέτας.. και αυτό, γιατί αμέσως μετά την τελετή του γάμου και για τρεις μέρες, δεν θα μπορεί να πάει στην τουαλέτα! Συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού, τους παρακολουθούν με σκοπό να μην παραβιάσουν το έθιμο αυτό και φέρουν κακοτυχία στον γάμο τους. Μετά από αυτές τις τρεις μέρες και αφού όλα έχουν πάει καλά, το ζευγάρι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο, με πολύ καλή τύχη για πάρα πολλά χρόνια.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Public Data, ανάκτηση από: www.google.com

Έθιμο γάμου στην Ινδία., ανάκτηση από: www.topgamos.gr

Mangala Dosha, ανάκτηση από: en.wikipedia.org

Tree marriage, ανάκτηση από: www.britannica.com

17 χώρες που πρέπει να ξέρεις πώς να φας για να μην έρθεις σε δύσκολη θέση, ανάκτηση από: travel.eleftheriaonline.gr

Αρχέγονες θρησκευτικές τελετές και παραδόσεις που επιβιώνουν ακόμα στις μέρες μας (photos), ανάκτηση από: www.typosthes.gr

11 Surprising Customs from Around the World, ανάκτηση από: theculturetrip.com

Γιατί οι Βόρειοι αφήνουν τα καρότσια με τα μωρά έξω στο πολικό κρύο;, ανάκτηση από: www.thetoc.gr

Παράξενες συνήθειες σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανάκτηση από: umano.gr

Τα πιο περίεργα έθιμα Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο, ανάκτηση από: www.iefimerida.gr

Περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο!, ανάκτηση από: citycampus.gr

Πέντε παράξενα εορταστικά έθιμα απ’ όλο τον κόσμο, ανάκτηση από: www.newsbeast.gr

8 παράξενα έθιμα γάμου ανά τον κόσμο, ανάκτηση από: www.yes-i-do.gr

 

 

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για