Επαγγελματικές δεξιότητες που θα σε ξεχωρίσουν

επαγγελματικές δεξιότητες
Πηγή: queen.gr

Για πολλά χρόνια οι απαιτήσεις στον ανταγωνιστικό στίβο της αγοράς εργασίας είχαν επίκεντρο το πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και τυπικά προσόντα, όπως η γνώση αγγλικών με πιστοποίηση ή η γνώση υπολογιστών. Όμως, σταδιακά και λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου , της παγκοσμιοποίησης, του διεθνούς εμπορίου , της συναισθηματικής νοημοσύνης άλλαξαν παράλληλα και οι τάσεις στις απαιτούμενες επαγγελματικές  δεξιότητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Τα επαγγελματικά προσόντα στις αγγελίες και στις συνεντεύξεις κάνουν λόγο για διαφόρων ειδών δεξιότητες ή όπως χρησιμοποιούνται ευρύτερα με τον αγγλικό όρο soft skills.

Τι σημαίνει όμως αυτός ο τόσο δημοφιλής όρος; Ποιες είναι εκείνες οι επαγγελματικές δεξιότητες που ζητούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση στην επιλογή υποψηφίων; Γενικά, soft skills είναι οι δεξιότητες που αναφέρονται στο συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών του πεποιθήσεων, της συνολικής προσέγγισης για τη ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του.
Πιο συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι δεξιότητες:

• της επικοινωνίας
• της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας
• της προσαρμοστικότητας
• της επίλυσης προβλημάτων
• της οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου

Επιπρόσθετα, η ευελιξία και η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τις μεταβαλλόμενες ανάγκες μίας εταιρείας ή της αγοράς εργασίας, αποτελεί επίσης μία σημαντική όσο και επιθυμητή δεξιότητα.
Αν όλα τα παραπάνω σας κάνουν να αναρωτιέστε πως θα αποκτήσετε αυτού του είδους τις ικανότητες έτσι ώστε να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, τα καλά νέα είναι ότι οι συγκεκριμένες δεξιότητες μαθαίνονται και όταν τις αναγνωρίσουμε μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να ανταποκριθούμε επάξια στις απαιτήσεις του επαγγελματικού γίγνεσθαι.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ,είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με τις θετικές επαγγελματικές δεξιότητες και το ρόλο που διαδραματίζουν στην απασχολησιμότητα. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική ανάλυση:

Διαβάστε επίσης  5 Ιnstallation Αrtists με θέμα το Ουράνιο Τόξο

Θετικά συναισθήματα :Μεράκι, Έμπνευση, Αισιοδοξία ,Κέφι, Ευγνωμοσύνη, Διασκέδαση, Αφοσίωση
Διαπροσωπικές ικανότητες: Επικοινωνία, Συντροφικότητα, Αλληλεγγύη , Ομαδικότητα
Αυτογνωσία : Ακεραιότητα, Αυτοπαρακίνηση, Ευγένεια, Διαφάνεια, Δέσμευση ,Φιλοδοξία
Προσαρμοστικότητα :Ευελιξία, Διορατικότητα, Συνεχής βελτίωση, Συναισθηματική νοημοσύνη, Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Θετικές δυνάμεις: Επικέντρωση στα αποτελέσματα, Ενδυνάμωση, Ψυχραιμία, Αποφασιστικότητα ,Ηρεμία, Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Εργατικότητα, Εμψύχωση, Τόλμη ,Πείσμα, Χιούμορ

Αναγνωρίζεις χαρακτηριστικά του εαυτού σου στις παραπάνω θετικές δεξιότητες; Η απάντηση είναι σίγουρα θετική. Τώρα ξέρεις ότι αξιοποιώντας τα προσωπικά σου χαρίσματα όπως η ψυχραιμία , η αποφασιστικότητα , η ευελιξία κ.α μπορείς να τις μετατρέψεις σε επαγγελματικές δεξιότητες χρήσιμες για το εργασιακό σου προφίλ και να ξεχωρίσεις από την πρώτη συνέντευξη.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Μπάρτζη, Α. Μ. Τι είναι τα soft skills και γιατί είναι σημαντικά; Ανακτήθηκε από https://iepas.gr/τι-είναι-τα-soft – skills -και-γιατί -είναι -σημαντ/(τελευταία πρόσβαση 25/02/2021)

ΣΕΒ (Φεβρουάριος 2018) https://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/48902/skills (τελευταία πρόσβαση 25/02/2021)

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία ,τη γραφή και τα ταξίδια. Ασχολούμαι με τη συγγραφή διηγημάτων και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν