Μία ημερομηνία που δύσκολα θα ξεχάσει η ανθρωπότητα είναι η 11η Σεπτεμβρίου 2001. Γνωστή ως “η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”. Η πτώση των Διδύμων Πύργων στο Μανχάταν στιγμάτισε τα πράγματα στην αρχή της νέας χιλιετίας. Και όπως είναι φυσικό οι ΗΠΑ, λαβωμένες από αυτή την επίθεση της Αλ Κάιντα, κήρυξαν τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”. Ένα κομμάτι αυτού του πολέμου ήταν και ο Πόλεμος στο Ιράκ. Στόχος ήταν η ανατροπή του ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν και μία πόλη που έζησε τη φρίκη του πολέμου όσο λίγες ήταν η Φαλούτζα.
Η Φαλούτζα είναι μία πόλη στο κεντρικό Ιράκ, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Προσφωνείται συχνά ως η πόλη των τζαμιών, λόγω της ύπαρξης περισσοτέρων από 200 τζαμιών. Αν και στη αρχή του πολέμου του Ιράκ, η πόλη επηρεάστηκε πολύ λίγο από τις μάχες, η εικόνα άλλαξε το Νοέμβριο του 2004. Ο στρατός των ΗΠΑ θεωρούσε τη Φαλούτζα ως προπύργιο των ανταρτών και τους κατοίκους κατευθυνόμενους από τον Χουσεΐν.
Η Φαλούτζα έδειχνε μεγάλη πίστη στον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν και η δυσφορία των κατοίκων της με την εισβολή του αμερικανικού στρατού ήταν μεγάλη. Αυτή η αγανάκτηση του κόσμου οδήγησε στη δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών εργαζομένων της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater το 2004. Δύο από τις σορούς κάηκαν. Οι άλλες δύο κρεμάστηκαν σε κοινή θέα με μία επιγραφή “Η Φαλούτζα είναι το νεκροταφείο των Αμερικανών“.
Αυτό το συμβάν θορύβησε έντονα τους Αμερικανούς οι οποίοι ως αντίποινα επιτέθηκαν δύο φορές στη πόλη. Συγκεκριμένα, η δεύτερη επίθεση χαρακτηρίζεται ως η πιο βίαιη και αιματηρή μάχη του πολέμου στο Ιράκ. Στη μάχη της Φαλούτζα, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε διάρκεια έξι εβδομάδων τα μισά σπίτια της πόλης είχαν κατεδαφιστεί και οι νεκροί ανέρχονταν σε αρκετές χιλιάδες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της σχολίασε πως η μάχη της Φαλούτζα αποτελούσε μία σπουδαία νίκη των αμερικανικών στρατευμάτων με μόλις 80 Αμερικανούς να χάνουν τη ζωή τους στα πεδία της μάχης.
Σε αντίθεση όμως με τα λεγόμενα του αμερικανικού Πενταγώνου για μία μεγαλειώδη νίκη, αρκετοί από τους Αμερικανούς στρατιώτες εξέφρασαν μία διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, αρκετοί ήταν αυτοί που ανέφεραν πως η μάχη της Φαλούτζα ήταν ένας μάταιος κόπος. Πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και η κατάσταση στη πόλη δεν βελτιώθηκε ποτέ. Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος.
Να σημειωθεί πως οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τη στάση των ΗΠΑ ήταν μεγάλες. Πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν πως οι Αμερικάνοι εφάρμοσαν τη δική τους τρομοκρατία για την οποία κατηγορούσαν τους Ιρακινούς.
Η κατάσταση ήταν τραγική. Η πρόσβαση στα δύο νοσοκομεία της πόλης ήταν αδύνατη καθώς το ένα είχε βομβαρδιστεί και το άλλο είχε καταληφθεί από τον αμερικανικό στρατό. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητούσε από τον ΟΗΕ να διασφαλίσει την εκεχειρία στη περιοχή. Ταυτοχρόνως, οι αξιωματούχοι του Ιράκ ζητούσαν την παύση πυρών για λίγες ώρες ώστε να διασωθούν οι άμαχοι.
Δυστυχώς, η μάχη της Φαλούτζα πνίγηκε στο αίμα. Η δυστυχία στην περιοχή συνεχίστηκε και τα τραύματα που δημιουργήθηκαν δύσκολα θεραπεύονται ακόμη και μετά από 17 χρόνια. Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν χαρακτηρίστηκε μόνο “κατά της τρομοκρατίας”. Οι Αμερικανοί θεωρούσαν πως “πολεμούν για την Ειρήνη”. Αρκετά οξύμωρη αυτή η φράση. Πως γίνεται ο πόλεμος να συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης όταν ο άμαχος πληθυσμός χάνει τη ζωή του. Πώς ένας πόλεμος μπορεί να φέρει την ειρήνη όταν κυριαρχεί ο όλεθρος με αποτέλεσμα να γίνουν στο μέλλον και άλλοι πόλεμοι;
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Μασούρας, Γ. (2004). Ερωτήματα από τη φρίκη στη Φαλούτζα. Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/world/180543/erotimata-apo-ti-friki-sti-faloytza/. (τελευταία πρόσβαση 25.2.2021)
Ανθρωπιστική καταστροφή στη Φαλούτζα (2016). Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/2016/06/08/world/anthrwpistiki-katastrofi-sti-faloytza/. (τελευταία πρόσβαση 25.2.2021)
Η Φαλούτζα, σταυροδρόμι του πολέμου (2004). Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/world/200074/h-faloytza-stayrodromi-toy-polemoy/. (τελευταία πρόσβαση 25.2.2021)