
Η ερμηνεία των ονομάτων των ασιατικών χωρών εξαρτάται από την σημασία και την ετυμολογία που συνθέτουν το περιεχόμενο του όρου. Εκτός δηλαδή από την τοποθεσία στον χάρτη, τα ονόματα των κρατών συνθέτουν και μια γλωσσολογική ποικιλομορφία, η οποία εκφράζει τον κοινωνικό αντίκτυπο του κάθε λαού, που ενυπάρχει στα όριά της.
Καθώς η ιστορία έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των ονομάτων των χωρών της Ασίας, συντρέξαν κι άλλοι λόγοι στη διαμόρφωσή τους. Ένας από αυτούς ήταν και τα ονόματα που έδωσαν στην κάθε χώρα οι μεγάλοι θαλασσοπόροι και εξερευνητές.
Όπως και να ‘χει παρατηρούμε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν την κατάληξη -σταν. Αυτές οι χώρες είναι: Αφγανιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Η ερμηνεία όμως της λέξης Αζερμπαϊτζάν έχει σχέση με τη λατρεία του λαού προς τον Θεό Ατροπάτη. Γενικά, η Ασία θεωρείται ως η μεγαλύτερη ήπειρος της Γης αλλά και η πολυπληθέστερη.

Η χώρα λοιπόν του Ανατέλλοντος Ηλίου (όπως την αποκαλούν), η Ιαπωνία, έχει πρωτοπάρει το όνομά της από τη δυναστεία Sui, λόγω της γεωγραφικής θέσης. Ιαπωνία δηλαδή σημαίνει στα γιαπωνέζικα Αρχή και Ήλιος, ενώ ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται ανατολικά της Κίνας.
Η Κίνα, ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, πήρε το όνομά της από τον 16ο αιώνα, όταν οι Πορτογάλοι επινόησαν το όνομα αυτό με βάση την Σανσκριτική γλώσσα. Η ερμηνεία της λέξης Κίνα σημαίνει Μέση Χώρα.
Η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, πήρε το όνομά της από τον ποταμό Ινδό, ο οποίος ονομάζεται Χίντου στα αρχαία περσικά και Σχίντου στην σανσκριτική.
Το Βιετνάμ, το οποίο βρίκσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, υποδηλώνει με την ονομασία του ότι είναι ο λαός των Νότιων Viêt.
Παρατηρώντας στο χάρτη μπορούμε να διαπιστώσουμε και την ύπαρξη των Φιλιπίννων. Το όνομα αυτό δόθηκε στη νησιωτική αυτή χώρα, κατά τον 16ο αιώνα, όταν έγινε αποικία της Ισπανίας. Οι Φιλιππίνες πήραν το όνομά τους από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Felipe, ενώ ονομάστηκε έτσι από τον Ισπανό εξερευνητή Ruy Lopez de Villalobos.
Μια άλλη χώρα της Ασίας που ξεχωρίζει και θεωρείται εξωτική είναι οι Μαλδίβες. Υπάρχουν πολλές πηγές για την προέλευση των χωρών των Μαλδίβων. Η πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία θέλει το όνομά της να σημαίνει Βουνό και Θάλασσα.
Η τρίτη νησιωτική χώρα της Ασίας, η Σιγκαπούρη, πήρε το όνομά της από έναν πρίγκιπα. Στα Μαλαισιανά, Σιγκαπούρη σημαίνει η Πόλη των Λιονταριών.
‘Αλλες χώρες της Ασίας είναι η Ταϊλάνδη και η Κορέα. Η Ταϊλάνδη πήρε την ονομασία της από τη λέξη Τάι που σημαίνει ελεύθερος, αυτομάτως θεωρείται η χώρα της ελευθερίας.Η Κορέα πήρε επίσημα την ονομασία της τον 17ο αιώνα και η προέλευση πάρθηκε από το όνομα Γκοριό, το οποίο χρησιμοποιόταν προς τιμήν του αρχαίου βασιλείου Γκογκοριό.
Το Νεπάλ πήρε την ονομασία του από τη γεωγραφική του θέση. Σημαίνει δηλαδή ο λαός που ζει ανατολικά.
Η Ινδονησία χαρακτηρίζεται ως τροπική, ενώ η πιο τεκμηριωμένη ιστορικά ονομασία της κατακτά την ερμηνεία του Απέραντου Αρχιπελάγους. Το όνομά της όμως προέρχεται από την ένωση των λέξεων Ινδίες + Νήσος από έναν Άγγλο εθνολόγο, το 1850.
Η ερμηνεία ονομάτων ασιατικών χωρών φαίνεται και από τον όρο Πακιστάν. Το όνομα Πακιστάν επινοήθηκε τη δεκαετία του 1930 και σημαίνει η χώρα των καθαρών και γνήσιων μουσουλμάνων. Η λέξη Πακιστάν είναι αρκτικόλεξη και αποτελείται από τα αρχικά μουσουλμανικών χωρών της Ινδίας και την κατάληξη -ταν (στα περσικά σημαίνει χώρα), ενώ προστέθηκε το ”ι” για να είναι εύηχη ως λέξη.
Πηγή
Αρμύρα, Λ. (2018). Από πού πήραν το όνομά τους 20 ασιατικές χώρες; Ανακτήθηκε από https://frapress.gr/2018/05/apo-poy-piran-to-onoma-toys-20-asiatikes-chores/. (τελευταία πρόσβαση 10/7/2025)