Γυναίκες – κατάσκοποι που διαμόρφωσαν την ιστορία

γυναίκες - κατάσκοποι
Πηγές: www.theguardian.com, blogs.kent.ac.uk, nytimes.com, nzherald.com

Η κατασκοπεία και οι μυστικές αποστολές αποτελούν από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες ενός πόλεμου. Η συγκάλυψη μιας ταυτότητας, η μεταμφίεση σε μια άλλη και η λεγόμενη ”διπλή ζωή” δημιουργούν ενθουσιασμό και σασπένς και θα είναι πάντα στα αυτιά μας πολύ ενδιαφέρον. Παρόλο που έχουμε συνδέσει τον πόλεμο με το ανδρικό στοιχείο, δεν είναι λίγες εκείνες οι γυναίκες – κατάσκοποι που με την ομορφιά, το μυαλό ή την γενναιότητα τους ανέλαβαν σημαντική δράση και όρισαν την πορεία της ιστορίας.

Μάτα Χάρι

γυναίκες - κατάσκοποι
Πηγή: https://el.wikipedia.org

Η Μάτα Χάρι είναι, ίσως, η πιο γνωστή γυναίκα – κατάσκοπος όλων των εποχών. Φημολογείται πως υπήρξε διπλή πράκτορας των Γάλλων και των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κατά κόσμον Μαργαρίτα Ζέλε ήταν Ολλανδή χορεύτρια ξακουστή για την εξωτική ομορφιά της, την οποία είχε κληρονομήσει από την χαβανέζα μητέρα της, και τους ανατολίτικους χορούς της. Παρουσίαζε τον εαυτό της ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι, το οποίο σήμαινε “ήλιος”. Οι παραστάσεις της γινόντουσαν ανάρπαστες και, με την πάροδο των χρόνων, είχε δημιουργήσει ένα κύκλο εραστών αποτελούμενο από ισχυρούς άντρες.

Στην αυγή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γαλλία και η Γερμανία την χρησιμοποιούν ταυτόχρονα για να μεταφέρει πληροφορίες που μάθαινε από τους εραστές της. Γι’ αυτό το λόγο και έμεινε γνωστή ως η “διπλή κατάσκοπος”. Η θρυλική αυτή, όμως, femme fatale δεν θα είχε αίσιο τέλος. Το 1917, μετά από πολλές υποψίες, οι Γαλλικές αρχές προχωρούν σε σύλληψη της στο Παρίσι. Το περίεργο είναι πως η ενοχή της δεν αποδείχτηκε ποτέ, αλλά ούτε και η αθωότητα της. Τελικά, τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς θα καταδικαστεί εις θάνατον δια τουφεκισμού, με θρύλους να ομολογούν πως δεν δέχθηκε να της κλείσουν τα μάτια κατά τη διάρκεια της μοιραίας πράξης. Αίνιγμα αποτελεί, ακόμα, η πραγματικότητα πίσω από το μύθο, ή αποδεικτικό στοιχείο μιας εξαιρετικής κατασκόπου, που έκρυψε πολύ καλά τα ίχνη της.

Διαβάστε επίσης  Europa Nostra: Βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς για Ρόδο και Τζια

Βιρτζίνια Χολ

γυναίκες - κατάσκοποι
Πηγή: https://en.wikipedia.org/

Η Βιρτζίνια Χολ είναι μία από τις πιο γενναίες γυναίκες – κατάσκοπους της ιστορίας. Με καταγωγή από την Αμερική, ήρθε στην Ευρώπη με το όνειρο να γίνει διπλωμάτης. Η ιστορία πήρε την δική της τροπή, καθώς ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Κάτω από τις ζοφερές αυτές συνθήκες, ωστόσο, η νεαρή Βιρτζίνια είχε την ευκαιρία να αποδείξει την ευφυία της και το κουράγιο της. Ήταν η πρώτη γυναίκα πράκτορας των Βρετανικών Ειδικών Αποστολών του Ουίνστον Τσόρτσιλ και, μετέπειτα, εντάχθηκε στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Advertisements
Ad 14

Η πρώτη της μυστική ταυτότητα ήταν ως δημοσιογράφος της New York Post στη Λυών. Οι Γερμανοί, όμως, την έβαλαν στο στόχαστρο και εκείνη αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένη χωρική. Βοήθησε σημαντικά πολλές ομάδες ανταρτών της Γαλλικής Αντίστασης και υποστήριξε την διάδοση αντάρτικων εφημερίδων. Η ευφυία της ήταν εκείνη που θα έκανε την διαφορά και να πολεμήσει τους Ναζί με ανορθόδοξους τρόπους. Χρησιμοποιούσε τα κορίτσια των οίκων ανοχής, οι οποίες με τη σειρά τους πότιζαν τους Γερμανούς στρατιωτικούς με ναρκωτικά και τους γέμιζαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να είναι ανίκανοι να πολεμήσουν. Τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει αυτή την γενναία κατάσκοπο, ούτε το πρόσθετο πόδι της, το οποίο καμιά φορά την ταλαιπωρούσε. Δεν αποτελεί έκπληξη πως μετά το πέρας του πολέμου παρασημοφορήθηκε και εντάχθηκε στη CIA.

Νουρ Ιναγιάτ Χαν

γυναίκες - κατάσκοποι
Πηγή: https://en.wikipedia.org/

Η Νουρ Ιναγιάτ Χαν αποτελεί, επίσης, μια από τις πιο ατρόμητες γυναίκες – κατάσκοπους, παρά το τραγικό της τέλος. Είναι η μόνη αναγνωρισμένη μουσουλμάνα της Βρετανίας. Είχε βασιλική καταγωγή, με ινδικές ρίζες. Μεγάλωσε στη Γαλλία και, επιθυμώντας να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του ναζισμού, μετέβη στην Αγγλία, όπου εντάχθηκε στις Βρετανικές Ειδικές Αποστολές ως ασυρματίστρια με το κωδικό όνομα “Μαντλέν”.

Διαβάστε επίσης  Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: Ο ένας και αυθεντικός

Ο τόπος δράσης της ήταν το Παρίσι. Όταν, μετά από μια επιχείρηση της Γκεστάπο, το δίκτυο κατασκοπείας βρήκε ολέθριο τέλος, εκείνη συνέχισε το έργο της, παρά την διαταγή να γυρίσει στο Λονδίνο. Έμεινε στο Παρίσι για να βοηθήσει τους συναδέλφους πράκτορες. Το εγχείρημα της αυτό, χωρίς μέθοδο επικοινωνίας, ήταν επικίνδυνο, μας αποδεικνύει, ωστόσο, την αυταπάρνηση της. Η σπουδαία αυτή κατάσκοπος δεν θα έβλεπε την έκβαση του πολέμου. Το 1943 διεύθυνε ένα δίκτυο κατασκόπων στο Παρίσι για τρεις μήνες. Τα μέλη της ομάδας, όμως, συνελήφθησαν και την πρόδωσαν. Ύστερα από δέκα μήνες βασανιστηρίων, όπου δεν αποκάλυψε τίποτα, εκτελέστηκε στο Νταχάου.

Νάνσυ Γουέικ

γυναίκες - κατάσκοποι
Πηγή: https://en.wikipedia.org/

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να χαρακτηρίσουμε την Νάνσυ Γουέικ είναι ως η πιο ατρόμητη από τις γυναίκες – κατασκόπους που έχουν υπάρξει. Έμεινε γνωστή ως το “λευκό ποντίκι” για την ικανότητα της να ξετρυπώνει από τους Γερμανούς. Με καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία, έφτασε μέχρι την Γαλλία για την προοπτική μιας καλύτερης ζωής. Διαπίστωσε πως αυτό, ίσως, να είναι ένα άπιαστο όνειρο, ήδη, από το 1933, όταν πήγε να πάρει συνέντευξη από τον Χίτλερ και έπεσε πάνω σ’ ένα περιστατικό βίας κατά των Εβραίων. Η έναρξη του πολέμου ήταν για εκείνη η έναρξη μιας σειράς κατορθωμάτων.

Όχι μόνο δεν έφυγε από το Παρίσι, το οποίο ήταν ο τόπος κατοικίας της, αλλά ανέλαβε αντιστασιακή δράση. Έφτιαξε καταφύγιο στην Μασσαλία όπου διέσωζε Άγγλους πιλότους και τους βοηθούσε να επιστρέψουν πίσω. Αυτό έγινε γνωστό στους Γερμανούς το 1943, οι οποίοι την κατεδίωξαν και την συνέλαβαν. Πέρασε από βασανιστήρια τέσσερις μέρες, δεν τους αποκάλυψε ούτε και την ταυτότητα της και αφέθηκε ελεύθερη. Από εκεί κατέφυγε στην Αγγλία, όπου και έγινε επίσημα κατάσκοπος. Από τότε, συμμετείχε σε αρκετές επιχειρήσεις σαμποτάζ κατά των Γερμανών. Μάλιστα, λένε πως σκότωσε Γερμανό χωρίς καν όπλο. Η κορυφαία αυτή κατάσκοπος είναι η πιο παρασημοφορεμένη γυναίκα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης  Ιωάννης Κωλέττης: Η κυβέρνησή του (1844-1847)

 


Πηγές:

Μάτα Χάρι. Η μοιραία ερωμένη που καταδικάστηκε χωρίς αποδείξεις. Εκτελέστηκε ως διπλή πράκτορας και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών Ανακτήθηκε από: http://www.mixanitouxronou.gr/talantoucha-choreftria-ke-mirea-eromeni-pou-katadikastike-choris-apodixis-mata-chari-ektelestike-os-dipli-praktoras-ke-theorithike-ipefthini-gia-ton-thanato-chiliadon-stratioton/

Καϊσερλίδης, Τρ. H απίστευτη ιστορία της κατασκόπου που κυνηγούσε ο «Χασάπης της Λυών» κι έβαζε ιερόδουλες να μολύνουν τους Ναζί με αφροδίσια Ανακτήθηκε από:www.iefimerida.gr/stories/birtzinia-hol-pio-epikindyni-kataskopos-gia-nazi

Σταυρόπουλος, Δ. Η μυστηριώδης Ινδή πριγκίπισσα κορυφαία κατάσκοπος των συμμάχων Ανακτήθηκε από: https://www.militaire.gr/i-mystiriodis-indi-prigkipissa-koryfaia-kataskopos-ton-symmachon/

Η θρυλική γυναίκα κατάσκοπος που επικήρυξε η Γκεστάπο με 5 εκατομμύρια φράγκα. Σκότωσε με λαβή τζούντο τον Γερμανό που την καταδίωκε! Ανακτήθηκε από: https://www-mixanitouxronou-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.mixanitouxronou.gr/i-thriliki-gineka-kataskopos-pou-i-gkestapo-epikirixe-me-5-ekatommiria-fragka-skotose-me-lavi-tzounto-ton-germano-pou-tin-katadioke/?amp=1&amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&aoh=16899438387612&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.mixanitouxronou.gr%2Fi-thriliki-gineka-kataskopos-pou-i-gkestapo-epikirixe-me-5-ekatommiria-fragka-skotose-me-lavi-tzounto-ton-germano-pou-tin-katadioke%2F

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης