
Ο Harry Selfridge έφτασε στο Λονδίνο τo 1906. Ενώ βρισκόταν σε σύνταξη, αποφάσισε να ασχοληθεί με το εμπόριο και να εγκαινιάσει στη βρετανική αγορά πρωτοποριακές αμερικανικές μεθόδους αγοράς και πώλησης, αντιλαμβανόμενος τα κενά και τις παλιομοδίτικες τεχνικές που ακολουθούνταν μέχρι στιγμής. Όλες του οι σκέψεις και ιδέες θα έβρισκαν «καταφύγιο» στα γνωστά σήμερα καταστήματα Selfridges.
Μέχρι σήμερα, και μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην παγκόσμια αγορά, τα καταστήματα Selfridges έχουν περάσει στην ιδιοκτησία πολλών σπουδαίων ανθρώπων, αλλά δικαιωματικά οφείλουν το όνομα και τη φήμη τους στον ιδιοκτήτη τους. Η επιτυχία των καταστημάτων δεν είναι μια μονοσήμαντη υπόθεση αλλά μία συνταγή με πολλά συστατικά επιτυχίας.

Το πρώτο κατάστημα Selfridges άνοιξε τις πόρτες του το 1909 εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, στην Oxford Street του Λονδίνου. Το κτήριο χτίστηκε με ρωμαϊκές και ελληνικές αρχιτεκτονικές επιρροές, γεγονός, που το έκανε ιδιαίτερα επιβλητικό. Η μπροστινή πλευρά του κτιρίου αποτελούνταν από πολλά παράθυρα τα οποία επέτρεπαν στο κοινό να παρατηρεί την πληθώρα προϊόντων και να κάνει το περιεχόμενο πιο ελκυστικό. Επίσης, η διακόσμηση του καταστήματος ήταν εντυπωσιακή με πολλά θεατρικά στοιχεία.
Στα Selfridges μπορούσε κανείς να βρει πολλά εξωτικά προϊόντα και για πρώτη φορά το τμήμα των γυναικείων καλλυντικών και αρωμάτων τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του καταστήματος, ούτως ώστε, να είναι ορατό σε περισσότερους πελάτες. Επιπλέον, τα Selfridges ήταν το πρώτο κατάστημα που προσέφερε την δυνατότητα μεταφοράς των αγαθών στο χώρο όπου επιθυμούσαν οι πελάτες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η επιγραφή του ονόματος των καταστημάτων που ήταν τυπωμένη στα οχήματα μεταφοράς ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφήμισης.
Ο Harry Selfridge εγκαθίδρυσε μία πολιτική σύμφωνα με την οποία οι πελάτες, όλων των οικονομικών στρωμάτων, ήταν ευπρόσδεκτοι και εισήγαγε το Bargain basement, όπου οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα, ναι μεν χαμηλότερης ποιότητας αλλά και μειωμένης δε τιμής. Μία ακόμη καινοτομία του καταστήματος Selfridges ήταν η δημιουργία της πρώτου εσωτερικού βιβλιοπωλείου σε πολυκατάστημα, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν και το μεγαλύτερο. Το «Everyone is welcome» δεν σταμάτησε εκεί αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Ο Harry Selfridge, καθότι λάτρεις των σκυλιών, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τμήμα ειδικά για τους λάτρεις των τετράποδων φίλων μας. Τέλος, όσον αφορά το προσωπικό, τα Selfridges προσλάμβαναν μεγάλο αριθμό γυναικών και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν πολλοί άντρες υπάλληλοι στρατολογήθηκαν. Ωστόσο, η χαρακτηριστική φράση του Harry Selfridge «Business as usual» υπενθύμιζε στους υπαλλήλους καθημερινά ότι θα έπρεπε να συνεχίζουν τη δουλειά τους ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Παρά τις αλλεπάλληλες μεταβολές του εμπορίου, της μόδας και της παγκόσμιας οικονομίας, τα καταστήματα Selfridges, και μετά την αποχώρηση του ιδρυτή τους στα 83 του χρόνια, συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στην παροχή της προσιτής πολυτέλειας για όλους, κάνοντας πράξη το όραμα του δημιουργού τους.

Πηγές:
Selfridges London Department Store Tourist Guide. Ανακτήθηκε από http://london-tourist-guide.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/What-is-the-history-of-selfridges-department-store-london.html (Τελευταία πρόσβαση 23/2/2019)
http://selfridges.com/GB/en/features/info/our-heritage(Τελευταία πρόσβαση 23/2/2019)