Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό και ακαδημαϊκό κέντρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Μετά από 2000 περίπου χρόνια από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κατά την πυρκαγιά του λιμανιού, το 2002 εγκαινιάστηκε επίσημα μετά από διεθνή συνεργασία και υποστήριξη από την UNESCO. Από τότε, προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της, με μοναδικές συλλογές γνώσης πάνω σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών και προσφέρει τα μέσα για κοινωνικές και οικονομικές μελέτες σε τοπικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: προσωπικό αρχείο

Ο σχεδιασμός

Την βιβλιοθήκη, γνωστή και ως Bibliotheca Alexandrina, την σχεδίασε το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, το οποίο κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό το 1989. Η κυκλική της μορφή, με κεκλιμένη οροφή που θυμίζει πυξίδα, αναδεικνύει τη σχέση της με τον αρχαίο φάρο της Αλεξάνδρειας. Η οροφή είναι κατασκευασμένη από γυαλί και αλουμίνιο, ενώ οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με γρανίτη από το Ασουάν, χαραγμένο με χαρακτήρες από 120 διαφορετικά αλφάβητα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Πηγή: προσωπικό αρχείο

Η τοποθεσία της Βιβλιοθήκης

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται παράλληλα στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας και κοιτάζει προς τη Μεσόγειο με τη βόρεια πλευρά της. Σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα. Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα δίνει καθαρή θέα προς τη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης  Οι “μακάβριες” κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο

 

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Πηγή: προσωπικό αρχείο

 

Μέσα στην Βιβλιοθήκη

11 όροφοι, 8 εκατομμύρια βιβλία, 4 μουσεία, πλανητάριο και ψηφιακές συλλογές. Εκτός από την Κεντρική βιβλιοθήκη, στο κτίριο θα συναντήσουμε τη Γαλλόφωνη Βιβλιοθήκη, αλλά και αυτή των Καταθέσεων και των Χαρτών. Επιπλέον υπάρχουν και εξειδικευμένες βιβλιοθήκες όπως: Τεχνών και Πολυμέσων, η Ταχά Χουσεΐν (για άτομα με προβλήματα όρασης), η Παιδική βιβλιοθήκη, των νέων, τμήμα ανταλλαγών και αρχείων αλλά και βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και ειδικών συλλογών.

Advertising

Τα 4 μουσεία που υπάρχουν στο χώρο της Βιβλιοθήκης είναι το Αρχαιολογικό, που περιλαμβάνει 1.133 αντικείμενα από τις ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές εποχές, καθώς και ευρήματα από το βυθό της Μεσογείου, το Μουσείο Χειρογράφων, με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία, με έμφαση στην ψηφιακή αποκατάσταση και συντήρηση, το Μουσείο Σαντάτ που συναντάμε προσωπικά αντικείμενα του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, όπως στρατιωτικές στολές, το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης και επιστολές του και τέλος, το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης, που εστιάζει στην επιστημονική κληρονομιά της Αιγύπτου και του αραβικού κόσμου.

 

Πηγή: προσωπικό αρχείο

Στόχος της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη προσελκύει 1.500.000 επισκέπτες ετησίως. Στόχος της είναι να αναβιώσει το πνεύμα της αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας μέσω τεσσάρων βασικών ρόλων:

  1. Παράθυρο του κόσμου προς την Αίγυπτο
  2. Παράθυρο της Αιγύπτου προς τον κόσμο
  3. Ηγετικό ίδρυμα της ψηφιακής εποχής
  4. Κέντρο μάθησης, ανεκτικότητας και διαλόγου

 

Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στην Αλεξάνδρεια και να μην αφιερώσεις χρόνο σ’ αυτό το σύγχρονο θαύμα. Θα μαγευτείς από το μέγεθος, το χώρο και τα βιβλία που θα βρεις σε τόσες άλλες γλώσσες. Θα συγκινηθείς συναντώντας στην είσοδο την προτομή του Κώστα Καβάφη και στον προαύλιο χώρο, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δύσκολα πια να βρεις το ελληνικό στοιχείο στην πόλη της Αλεξάνδρειας, όμως με κάποιον τρόπο θα’ ναι πάντα εκεί..

Διαβάστε επίσης  Βέροια: η Βασίλισσα του βορρά
Advertising

 

Βιβλιθήκη της Αλεξάνδρειας
Πηγή: προσωπικό αρχείο

Πηγές άρθρου:

  • wikipedia, ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org(τελευταία πρόσβαση 30/5/2025)
  • bibalex, ανακτήθηκε από www.bibalex.org (τελευταία πρόσβαση 30/5/2025)
  • alexandrina, ανακτήθηκε από alexandrina.org (τελευταία πρόσβαση 30/5/2025)

 

 

Λατρεύω τα ταξίδια, τον πολιτισμό και τα βιβλία! Γράφω για να μοιραστώ αλλά κυρίως για να μάθω!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πολυγλωσσία και εκτελεστικές λειτουργίες στη ΔΑΦ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πολυγλωσσία και εκτελεστικές λειτουργίες στη

Χάσμα στα μαθηματικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Χάσμα στα μαθηματικά μεταξύ αγοριών