Μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη στην καρδιά της Κίνας

26 Δεκεμβρίου 2019

βιβλιοθήκη

Αρχιτεκτονικό θαύμα χαρακτηρίζεται η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης Τιανζίν στην Βόρεια Κίνα. Οι επισκέπτες της, βιβλιόφιλοι και μη, καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο για να θαυμάσουν το μοναδικό της στυλ που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από το μέλλον.

Αυτή η πενταόροφη, φουτουριστική βιβλιοθήκη καταλαμβάνει μια έκταση 33.700 τετραγωνικών μέτρων και έχει χωρητικότητα έως και 1,2 εκατομμύρια βιβλία! Ωστόσο, αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η τεράστια σφαιρική δομή που δεσπόζει στο κέντρο και τα καμπυλωτά ράφια τριγύρω της που δίνουν την αίσθηση ότι ο επισκέπτης περπατά στο εσωτερικό ενός γιγάντιου ματιού. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιβλιοθήκη πήρε γρήγορα το ψευδώνυμο «Το Μάτι του Μπινχάι».

βιβλιοθήκη

Ο πρώτος και δεύτερος όροφος διαθέτουν αίθουσες ανάγνωσης, στους ενδιάμεσους ορόφους υπάρχουν αίθουσες ανάπαυσης και γραφεία, ενώ ο πέμπτος όροφος λειτουργεί και ως χώρος συνεδριάσεων. Υπάρχει, επίσης, ένα «βουνό βιβλίων» που χρησιμοποιείται ως μέσο για να φτάσει κανείς στα πιο υψηλά επίπεδα. Η βιβλιοθήκη, όμως, συμβουλεύει τους νεαρούς αναγνώστες κάτω των 14, τα άτομα που φορούν τακούνια καθώς και τους λιγότερο αθλητικούς να αποφύγουν την αναρρίχησή του.

βιβλιοθήκη «Το Μάτι του Μπινχάι» σχεδιάστηκε από την ολλανδική εταιρία MVRDV σε συνεργασία με ντόπιους αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μόλις τρία χρόνια, πιο γρήγορα, δηλαδή από κάθε άλλο έργο που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρία. Τα εγκαίνια έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 και την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέπτες. Είναι αξιοσημείωτο πως ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, κάποια σαββατοκύριακα, πάνω από 36.000 άτομα από όλο τον κόσμο έρχονται να την θαυμάσουν.

Διαβάστε επίσης  6 νησιά που γνωρίσαμε μέσα από 6 αγαπημένα βιβλία

Η ιδιαίτερη αυτή βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του πολιτιστικού κέντρου του Μπινχάι, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 900 στρεμμάτων και χτίστηκε με σκοπό την αύξηση του τουρισμού της Τιανζίν. Το πολιτιστικό κέντρο περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα κτήρια, το Μουσείο μοντέρνας τέχνης, το Μουσείο μοντέρνας πόλη και βιομηχανικής ανακάλυψης, το κέντρο παραστάσεων και, φυσικά, το «Μάτι του Μπινχάι», που συνδέονται μεταξύ τους με έναν εντυπωσιακό διάδρομο με γυάλινο ουρανό.

Περισσότερες πληροφορίες για την μοναδική βιβλιοθήκη της Τιανζίν μπορείτε να βρείτε εδώ.

βιβλιοθήκη

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα