
Η ιστορία της είναι πλούσια, οι θησαυροί της αμύθητοι και το μέλλον της προδιαγράφεται λαμπρό.
Οι υπηρεσίες της δεν περιορίζονται στις τυπικές κάθε βιβλιοθήκης μα είναι Φορέας Παραγωγής Πολύμορφου Πολιτισμικού Έργου. Στο χώρο της πραγματοποιούνται εκθέσεις, συνέδρια και δράσεις για παιδιά. Περιέχει το Οπτικοακουστικό Τμήμα, το Αρχείο καθώς και το πολύτιμο Τμήμα Συντήρησης Παλαιών Βιβλίων.
Μεγάλη είναι η συλλογή από εφημερίδες και περιοδικά που φτάνει ως τον προ-περασμένο αιώνα και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη όπου ο αναγνώστης έχει πρόσβαση σε βιβλία, αρχεία και έγγραφα περασμένων αιώνων χωρίς τη φυσική του παρουσία. Πλούσιο είναι το Παιδικό και Δανειστικό Τμήμα, ενώ το μη Δανειστικό Εντευκτήριο αποτελείται από 100.000 έργα, σπάνια και μη εμπορεύσιμα πλέον.

Οι εκδόσεις επίσης από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ουκ ολίγες. Ιδιαιτέρως γνωστή είναι η 1η έκδοση του περιοδικού Παλίμψηστον που συνεχίζει έως και σήμερα. Τέλος, λειτουργεί και το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας.

Στο πέρασμα των χρόνων η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία. Οι πλουσιότερες δωρεές σε αυτήν έγιναν από τους : Μάρκο Αυγέρη, Έλλη Αλεξίου και Γιώργο και Μαρώ Σεφέρη.
Το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στη βιβλιοθήκη είναι το Αριστοφάνους:Κωμωδίαι εννέα, Βενετία 1498.
Στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκει κάθε αναγνώστης τον παράδεισό του. “Χρώματα κι αρώματα”, ψίθυροι σελίδων, υφές εξωφύλλων κι ένα κάλεσμα για εξερεύνηση του χώρου, του χρόνου και της γνώσης. Κάθε επίσκεψη εκεί αποτελεί έναυσμα για να ταξιδέψει ο αναγνώστης – ντόπιος ή μη στο δαιδαλώδες παλίμψηστο της πόλης του Ηρακλείου. Κι αυτό διότι οι ιστορίες της πόλης και της Βιβλιοθήκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το πολύτιμο κληροδότημα του Βικέλα καταγράφηκε, ταξινομήθηκε και μοιράστηκε αρχικά σε 12 διαφορετικές βιβλιοθήκες. Εμπλουτίστηκε με αρχεία του παρελθόντος της πόλης και ακολούθησε την εξέλιξή της.

Το 1920 η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο και το 1932 στο Δημοτικό Μέγαρο των Ακτάρικων, απ’ όπου επιβίωσε το 1943 από το βομβαρδισμό του Χάνδακα. Αρχικά στεγαζόταν στο ισόγειο και από το 1947 στον Α’ όροφο έως το 1987 όπου αποφασίστηκε η παραχώρηση σε αυτήν όλων των χώρων του Μεγάρου.
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη πλέον, πλήρως ανανεωμένη και τεχνολογικά εξοπλισμένη δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών και οι τακτικοί αναγνώστες στο Δανειστικό τμήμα είναι όλο και περισσότεροι. Κανείς Καστρινός, είτε αγαπά την ανάγνωση και τα βιβλία είτε όχι δε μπορεί να φανταστεί την πόλη μας δίχως τη Βικελαία με όλους τους θησαυρούς των ιστορικών της κειμηλίων, από τους χρόνους της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατία έως και τις μέρες μας.

Πηγή κεντρικής εικόνας:vikelaia.gr