25η Μαρτιου: Τι γιορτάζουμε;

25η Μαρτιου
Πηγή εικόνας: Newsbomb

Η 25η Μαρτίου μαζί με την 28η Οκτωβρίου αποτελούν τις δυο πιο σημαντικές εθνικές εορτές της Ελλάδας. Σε ένα χρόνο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 και ήδη προγραμματίζονται μια σειρά από εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες του εξωτερικού όπου ζουν ομογενείς.

Τα τελευταία χρόνια τέτοιες μέρες δημιουργούνται και προβάλλονται είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο βίντεο στα οποία καθημερινοί πολίτες καλούνται να απαντήσουν μια απλή ερώτηση: τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Η αλήθεια είναι πως οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Η συντριπτική πλειοψηφία αγνοεί πλήρως το ιστορικό γεγονός που διέπεται ανεξαρτήτως της ηλικιακής τους ομάδας και το φύλο που ανήκουν.

Σαφέστατα πιθανόν στα βίντεο να γίνεται μοντάζ και να επιλέγονται εσκεμμένα οι εσφαλμένες απαντήσεις ή κάποιοι να δίνουν επίτηδες λάθος απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο το βίντεο θα μαζέψει περισσότερες προβολές. Όπως και να έχει στο σημερινό άρθρο θα ξανά υπενθυμισθεί τι γιορτάζεται την 25η Μαρτίου και το λόγο που αποτελεί σημαντική εθνική εορτή.

25η Μαρτίου

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει διπλή σημασία για την Ελλάδα τόσο σε ιστορικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο. Αρχικά σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά την οθωμανική κυριαρχία η οποία διήρκησε 400 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα τη συγκεκριμένη ημέρα πραγματοποιήθηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ορθοδοξίας ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Πώς να μειώσεις το δικό σου οικολογικό αποτύπωμα εν καιρώ social distancing

Από το 1453 έως το 1821 η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική (τουρκική) κυριαρχία. Παρά την σχεδόν 400 χρόνια κατοχής, η ελληνική ταυτότητα παρέμεινε ισχυρή, κυρίως λόγω της επιρροής της ισχυρής Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, οι Έλληνες ήταν υποκείμενα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς ανεξάρτητη πολιτική εξουσία. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων πολλές εξεγέρσεις προκλήθηκαν κατά των Τούρκων όμως διακόπτονταν.

Περίπου στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις. Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιβαδειά, Αταλάντη).

Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.

Εθνική Επέτειος

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης  O Alexandr Kerensky και ο ρόλος του στην επανάσταση

Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί αργία σε Ελλάδα και Κύπρο και διεξάγονται μαθητικές στρατιωτικές παρελάσεις. Επίσης προβάλλονται διάφορα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση έτσι ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μείνει άσβεστο στις μνήμες.

Φέτος λόγω της έξαρσης του κορωνοιού και της καμπάνιας «μένουμε σπίτι» οι παρελάσεις ακυρώθηκαν. Επίσης οι ρεπόρτερ και οι you tubers δε θα βγουν στους δρόμους για να ρωτήσουν τι γιορτάζουμε την 25η ; και να λάβουν για άλλη μια χρονιά αποκαρδιωτικές απαντήσεις. Η δημόσια υγεία και οι συστάσεις του ΕΟΠΥ προέχουν. Ωστόσο είναι όφελος του κάθε πολίτη που κατοικεί σε ελληνικό έδαφος να μην αγνοεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία και να γνωρίζει πως σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά των Οθωμανών και την αρχή της ανεξαρτησίας.

Ακολουθεί Βίντεο με απαντήσεις περαστικών στην απλή ερώτηση τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο :

War of Greek Independence ανακτήθηκε από: www.britannica.com

Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Γεωπληροφορικής των Τοπογράφων μηχανικών.
Πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον την υποβάθμιση του καθώς και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό.
email : xris_alex@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για