Adidas και Puma: ένα αδερφικό μίσος και δύο οικονομικοί κολοσσοί  

Tο σήμα της εταιρείας έως το 1998 και από το 1998 έως σήμερα | Πηγή: keywordstudio.it

 

Τόσο η Adidas όσο και η Puma αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες κατασκευής αθλητικών παπουτσιών και αθλητικών ειδών στον κόσμο. Ωστόσο, πριν από το σημερινό πολυμετοχικό τους σύστημα και την εδραίωση τους σε οικονομικούς κολοσσούς του αθλητικού εξοπλισμού, ήταν μία εταιρεία, η ‘’Gebruder Dasler Schuhfabric”, με έδρα το καθαριστήριο της μητέρας των δύο ιδρυτών.

Οι Ρουντολφ και Αντολφ Ντασλερ (1898-1974 και 1890-1978, αντίστοιχα), ήταν δύο αδέρφια από το Χερτσογκεναουραχ  της Βαυαρίας, γιοι του Κριστοφ Ντασλερ, ενός εργάτη σε εργοστάσιο υποδημάτων και της Πωλίνας Ντασλερ, ιδιοκτήτριας ενός πλυντηρίου. Αν και με ταπεινή καταγωγή, κατάφεραν όχι μόνο να ιδρύσουν τους δύο κολοσσούς τις Adidas και Puma, αλλά και να διχάσουν μια ολόκληρη πόλη, το Χερτσογκεναουραχ, μέσα από το προσωπικό τους μίσος. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να αποδώσει τον λόγο αυτής της έχθρας, κάποιες φήμες ισχυρίζονται ότι ευθύνεται η πίστη του Ρουντολφ στον Χιτλερ (αν και οι δύο ήταν μέλη του κόμματος του Φύρερ), κάποιες άλλες την αποδίδουν στον ισχυρισμό του Αντολφ, ότι ο Ρουντολφ ‘έβαζε χέρι στο ταμείο’ ή ότι ο πρώτος είχε κοιμηθεί με τη γυναίκα του αδερφού του, ενώ κάποιες άλλες την αποδίδουν σε μια παρεξήγηση που ποτέ δεν θέλησε να λυθεί. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια μιας βομβιστικής επίθεσης των Συμμαχικών Δυνάμεων το 1943, όταν ο Αντολφ με τη γυναίκα του βρήκαν καταφύγιο σε ένα χώρο που βρισκόταν ήδη ο Ρουντολφ με τη δική του, αποκρίθηκε «Οι μπάσταρδοι ήρθαν πάλι» και παρόλο που εννοούσε τις Συμμαχικές Δυνάμεις, ο Ρουντολφ κατάλαβε ότι αναφερόταν σε αυτόν και τη γυναίκα του. Όποια και αν ήταν η αιτία, το 1947 η  ‘’Gebruder   Dasler Schuhfabric’’, παύει να υφίσταται και τη θέση της παίρνουν πλέον η Adidas και η Puma.

Διαβάστε επίσης  ASF2019 | 3 - 7.04 | To Περιβάλλον και η Βιώσιμη Ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή του Athens Re-Science Festival

”Gebruder Dasler Schuhfabric”, πριν την Adidas και την Puma

Ο Αντολφ, παρόλο που ολοκληρώνει τη μαθητεία του ως φούρναρης, βρίσκει αυτό τον κλάδο αδιάφορο και στρέφει έντονα το ενδιαφέρον του στη δημιουργία υποδημάτων και εργασιών πάνω σε αυτά. Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκει την επιχείρηση της μητέρας του οικονομικά κατεστραμμένη, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αρχή της ‘’Gebruder Dasler Schuhfabric’’. Εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο κατάλληλος σχεδιασμός παπουτσιών θα μπορούσε να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις και ότι για κάθε ξεχωριστό άθλημα υπάρχει και το κατάλληλο ξεχωριστό παπούτσι. Με αρχή αυτή την εξειδίκευση και με την εμπειρία που απέκτησε βοηθώντας τον πατέρα του, ιδρύει την παραπάνω εταιρεία, όπου το 1924 υποδέχεται και τον αδερφό του Ρούντολφ.

Η εταιρεία του αναπτύσσεται ταχύτατα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, βρίσκουν πολλούς αθλητές να φοράνε τα παπούτσια τους. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ιδρυτή της Adidas, τον βρίσκει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, με μια βαλίτσα καινοτόμα παπούτσια να λανσάρει το νέο του προϊόν: αθλητικά παπούτσια με καρφιά κατάλληλο για δρομείς. Στους ίδιους αγώνες, ο Αντολφ, γίνεται ο πρώτος αθλητικός σπόνσορας, καθώς πληρώνει τον Τζεσι Οουενς, έναν Αφροαμερικάνο σπριντερ, προκειμένου κατά τη διάρκεια των αγώνων του να φοράει παπούτσια της εταιρείας. Ο Οουενς  κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια και ο αδερφοί Ντασλερ εκτοξεύουν τις πωλήσεις τους.

Η πορεία της εταιρείας διακόπτεται το 1948 με την αντιπαλότητα των αδερφών Ντασλερ να έχει φτάσει στο ζενίθ της και τον Ρουντολφ, να μετακομίζει στην απέναντι όχθη του ποταμού και να ιδρύει τη δική του εταιρεία (Puma).

 

Adidas Puma
Πηγή: google.com

 

Αντολφ Ντασλερ και Adidas

Μετά την οριστική ρήξη του 1948, μεταξύ των δύο αδερφών, ο Αντολφ μετονομάζει την εταιρεία σε Adidas, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμό του Adi και τα τρία πρώτα γράμματα του επιθέτου του -Das. Η Adidas, πλέον, ξεχωρίζει αμέσως και στρέφει το ενδιαφέρον της στην προμήθεια αθλητικού ρουχισμού σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Το 1954, στη Δυτική Γερμανία, λαμβάνει χώρα το μουντιάλ και η Adidas για μια ακόμα φορά ξεχωρίζει με τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών της γερμανικής ομάδας: επρόκειτο για παπούτσια με βιδωτές τάπες, κατάλληλα για το γεμάτο λάσπες στάδιο της Βέρνης. Η Γερμανία κερδίζει 3-2 την Ουγγαρία και η Adidas αυξάνει τις πωλήσεις της.

Διαβάστε επίσης  Σχεδία: δράσεις αλληλεγγύης που σώζουν ζωές

Το 1960, η διαχείριση της Adidas περνά στην νέα γενιά και ο γιος του Αντολφ, Χορστ Ντασλερ, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης. Ιδρύει τη γαλλική θυγατρική της Adidas, θέτοντάς την σε διεθνή πορεία και το 1973 δημιουργεί την ΑΡΕΝΑ, σχετικά με είδη κολυμβητικού υλικού. Μετά τον θάνατο του Χορστ, σταδιακά, η εταιρεία ακολουθεί πορεία πτώχευσης όπου και το 1989 πωλείται στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερναν Ταπι . Σήμερα έχει ένα πολυμετοχικό σχήμα, ωστόσο η έδρα της παραμένει στο Χερτσογκεναουραχ.

 

Ρουντολφ Ντασλερ και Puma

Το 1948, ο Ρουντολφ Ντασλερ, ιδρύει την Ruda, μια εταιρεία που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με του αδερφού του. Η επωνυμία προέρχεται από τα αρχικά του ονόματός του, προκειμένου αργότερα να καταλήξει στη γνωστή ονομασία Puma. Η έδρα της εταιρείας, επίσης βρίσκεται στην  Χερτσογκεναουραχ και οι κληρονόμοι του Ρουντολφ, Αρμιν και  Γκερντ, απογειώνουν την εταιρεία στην παγκόσμια αγορά αθλητικών ειδών και σπορ ρουχισμού. Όπως συνέβη με την Adidas, έτσι η Puma ανήκει σε ένα πολυμετοχικό σχήμα, από το 1989 και έπειτα, με αρχή την πώληση του 72% σε εταιρεία ελβετικών συμφερόντων.

Tο πρώτο σήμα της εταιρείας έως το 1967 | Πηγή: fineprintart.com

 

Adidas Puma
Πηγή: wikipedia.org, Α. Ντασλερ

 

 

Adidas vs Puma

Η σύγκρουση των δύο αδερφών, όμως, δεν σταματά μέσα στην οικογένεια των Ντασλερ, αλλά διευρύνεται και σε όλη την πόλη. Οι δύο, πλέον, νέες εταιρείες, η  Adidas και η  Puma, βρίσκονταν εκατέρωθεν των οχθών του ποταμού Αουραχ και οι κάτοικοι της αντίστοιχης όχθης, προφανώς, υποστηρίζουν σφόδρα και την αντίστοιχη εταιρεία. Ο φανατισμός αυτός δίνει στο Χερτσογκεναουραχ, το προσωνύμιο «η πόλη των λυγισμένων λαιμών», καθώς οι κάτοικοι κοιτούσαν τους ξένους στα πόδια, προκειμένου να δουν ποιας  εταιρείας τα παπούτσια φορούν και αντίστοιχα να τους κρίνουν.

Διαβάστε επίσης  Έρευνα και Αρχαιολογία: Τελικά οι αρχαιολόγοι ψάχνουν μόνο τον Μέγα Αλέξανδρο;

Η αντιπαλότητα αυτή περνά και στον χώρο του αθλητισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι διεθνείς αθλητικές συναντήσεις κλπ, έδιναν πρόσφορο έδαφος τόσο στην Adidas όσο και στην Puma  για ανταγωνισμό και αντιπαλότητα, ενώ μεταξύ των αψιμαχιών αυτών πέρασαν και ονόματα όπως ο Πελε. Η επιρροή των αδερφών Ντασλερ στην πόλη τους ήταν τόσο μεγάλη που όχι μόνο κάθε σχετικός μαγαζάτορας έπρεπε να διαλέξει στρατόπεδο, αλλά και κάθε κάτοικος. Λένε ότι όποιος επισκέπτης πήγαινε στο σπίτι του Ρουντολφ και φόραγε παπούτσια Adidas, εκείνος τον έστελνε στο υπόγειο του σπιτιού να διαλέξει ένα ζευγάρι Puma, καθώς δεν μπορούσε να ανεχτεί κάποιον με παπούτσια της εταιρείας του αδερφού του.  Ο φανατισμός περνούσε, φυσικά, και μέσα από τον αθλητισμό της περιοχής: η ποδοσφαιρική ομάδα ASV Herzogenaurach, εμφανιζόταν με το σήμα της Adidas (τρεις παράλληλες λευκές γραμμές) και η FC  Herzogenaurach  με το σήμα της Puma, και φυσικά οι οπαδοί της κάθε ομάδας ήταν και οπαδοί της κάθε εταιρείας αντίστοιχα.

Σήμερα η αντιπαλότητα αυτή, προφανώς και δεν υπάρχει καθώς οι παραπάνω εταιρείες δεν βρίσκονται στα χέρια των κληρονόμων των Ντασλερ. Ο όποιος ανταγωνισμός αποδίδεται εξ ολοκλήρου σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς λόγους. Επιπλέον, ο εγγονός του Ρουντολφ, Φρανκ, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα της βεντέτας αυτής με το να δουλέψει και στις δύο εταιρείες, αφενός,  και αφετέρου με το να ιδρύσει το κοινό οικογενειακό μουσείο στο Χερτσογκεναουραχ.

 

Πηγές

Adidas-Puma: Μια ενδοοικογενειακή βεντέτα (photos&videos), ανάκτηση από: onsports.gr

Η πικρή ιστορία αδελφικού μίσους πίσω από την Adidas και την Puma, ανάκτηση από: news.gr

Puma, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

Adidas, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

The Sibling Rivalry Behind Adidas Versus Puma, ανάκτηση από: youtube.com

 

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση
Στην εικόνα απεικονίζονται τρεις γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας. Η κοπέλα στην μέση φοράει ένα πολύχρωμο κασκόλ που κρύβει τη μύτη της από τη μια μεριά και από την άλλη το φοράει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κρατάει ένα ροζ λουλούδι.

Penelope: Αυτό το γουρουνάκι έχασε τη μύτη του για την αγάπη

Το Penelope είναι μια ρομαντική κωμωδία φαντασίας του 2006