Αγνή Σορέλ: Η πρώτη επίσημη βασιλική ερωμένη

Αγνή Σορέλ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγεται ο τάφος ενός ιστορικού προσώπου προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες θανάτου του. Το 2005 οι ιστορικοί και οι ιστοριοδίφες, πρωτίστως στη Γαλλία, ανέμεναν με ενδιαφέρον το πόρισμα του ερευνητή Philippe Charlier  για το θάνατο της επίσημης βασιλικής ερωμένης με το όνομα Αγνή Σορέλ.

Η Αγνή Σορέλ υπήρξε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε τον τίτλο «Μαιτρέσα», δηλ. επίσημη βασιλική ερωμένη. Η ιστορία της άρχισε πάνω-κάτω όπως πολλές άλλες ιστορίες σε διάφορες βασιλικές αυλές. Η λάμψη του άστρου της κράτησε 8 χρόνια τα οποία ήταν αρκετά ώστε να προσελκύει ακόμη το ενδιαφέρον του μελετητή που θα ασχοληθεί μαζί της.

Η Αγνή Σορέλ γεννήθηκε το 1422 στην Yzeures-sur-Creuse, της επαρχίας της Τουρέν, στην κεντρική Γαλλία από γονείς της τοπικής αριστοκρατίας. Από μικρή τέθηκε στην υπηρεσία της Δούκισσας της Λωραίνης, Ισαβέλλας ενώ αργότερα έγινε Κυρία επί των Τιμών της Βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας. Ο Βασιλιάς Κάρολος Ζ’ δεν άργησε να παρατηρήσει με θαυμασμό το φρέσκο πρόσωπο δίπλα στη γυναίκα του και γρήγορα ο τίτλος του κατέκτησε την 21χρονη κοπέλα. Ο ίδιος ως χαρακτήρας ήταν δειλός (η στάση που κράτησε απέναντι στην Ιωάννα της Λωραίνης όσο ήταν δελφίνος το δείχνει αυτό καθαρά), χωρίς εξωτερικά χαρίσματα και βαρύ χαρακτήρα που διαμορφώθηκε (και) εξαιτίας της αχαρακτήριστης συζυγικής διαγωγής της μητέρας του. Η Αγνή Σορέλ μετάλλαξε εντελώς τον κουρασμένο βασιλιά. Οι αυλικοί παρατήρησαν με έκπληξη την αλλαγή στη συμπεριφορά του. Έγινε περισσότερο προσηνής ενώ μεταμορφώθηκε σε ικανότερο διοικητή. Η επιρροή της Σορέλ ήταν εμφανής και της προσέδωσε τον τίτλο της βασιλικής ερωμένης. Το καλοκαίρι του 1444 γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη. Ο Κάρολος ήταν βαθιά γοητευμένος μαζί της. Δώρα που στοίχιζαν αμύθητα ποσά συσσωρεύονταν στα χέρια της ξανθιάς Αγνής. Το Chateau de Loches έγινε η ιδιαίτερη κατοικία της και στολίστηκε με πανάκριβες ταπισερί. Η Αγνή Σορέλ λάβαινε διαμάντια, όταν ακόμη και βασίλισσες δεν τα κατείχαν, ενώ στόλιζε τα ρούχα της με γούνες από ερμίνες. Παράλληλα εγκαινίασε τη μόδα του φορέματος με πολύ χαμηλό άνοιγμα στο μπούστο που πολλές φορές το άφηνε μισο-εκτεθειμένο στα βλέμματα. Η δύναμή της ήταν τέτοια ώστε απεικονίστηκε ως Παναγία που θηλάζει το Χριστό, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Η παρουσία της δίπλα στον βασιλιά ήταν «κόκκινο πανί» για το γιο και διάδοχό του Λουδοβίκο ΙΑ’, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε κάκιστες σχέσεις με τον πατέρα του.

Διαβάστε επίσης  Άγνωστες θεότητες των αρχαίων ελληνικών μύθων
Advertisements
Ad 14

Αγνή Σορέλ

Αν και γέννησε τρείς κόρες μέσα σε 6 χρόνια χωρίς να παρουσιάσει επιπλοκές, δεν μπόρεσε να χαρεί το τέταρτο παιδί της. Έπειτα από ένα κουραστικό ταξίδι το μεσοχείμωνο για να βρεθεί δίπλα στον βασιλιά που στρατοπέδευε στη Νορμανδία αρρώστησε, και στις 9 Φεβρουαρίου 1450, αφού γέννησε έναν θνησιγενή γιο, πέθανε. Ως αιτία θανάτου της θεωρήθηκε η δυσεντερία, η οποία με τα δεδομένα της εποχής ήταν δύσκολο να θεραπευτεί. Αμφιβολίες υπήρχαν πάντα και ήταν αυτές που οδήγησαν ένα κλιμάκιο από 22 ερευνητές στην εκταφή της σoρού της. Στο σώμα της βρέθηκε μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Επειδή, όμως, ο υδράργυρος χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία άλλων ασθενειών δεν είναι επιβεβαιωμένος ο λόγος για τον οποίο της δόθηκε.

Στα 28 της χρόνια η Αγνή Σορέλ είχε ήδη ζήσει μυθιστορηματική ζωή…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για