Το Τεστ DNA αποτελεί σαφέστατα μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έλαβαν χώρα στα τέλη του 20ου αιώνα. Χάρη σε αυτό πολλές εγκληματολογικές υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί. Παράλληλα, οικογένειες έχουν ενωθεί ξανά και αρχαιολογικά ευρήματα (λείψανα) έχουν ταυτοποιηθεί. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα σύγχρονο όπλο και έτσι πολλές υποθέσεις είχαν μείνει αδιευκρίνιστες στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φήμες για πιθανή επιβίωση κάποιας κόρης των Ρομανώφ μετά τη μαζική εκτέλεση της οικογένειας το 1918. Κατά καιρούς διάφορες γυναίκες ισχυρίστηκαν πως ήταν κάποια από τις αδικοχαμένες πριγκίπισσες και δεν υπήρχε τρόπος για να ακυρωθούν ή να επιβεβαιωθούν άμεσα τα λεγόμενά τους. Η πιο γνωστή από όλες ήταν η Άννα Άντερσον, που ισχυρίστηκε πως στην πραγματικότητα ήταν η πριγκίπισσα Αναστασία. Πως ξεκίνησε η ιστορία της; Μετά από πόσα χρόνια διαλευκάνθηκε η υπόθεση της;
Η δολοφονία των Ρομανώφ
Ο οίκος των Ρομανώφ ήταν η δεύτερη και τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Ρωσίας, η οποία κυβέρνησε τη χώρα για πέντε γενιές. Ο Νικόλας Β’ υπήρξε ο τελευταίος της δυναστείας και είχε πέντε παιδιά (Όλγα, Τατιάνα, Μαρία, Αναστασία και Αλεξέι). Στις 17 Ιουλίου του 1918 οι μπολσεβίκικες επαναστατικές αρχές, καθοδηγούμενες από τον Γιακόβ Γιουρόβσκι, εκτέλεσαν το Νικόλαο Β’ μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του, το γιατρό και τέσσερις υπηρέτες τους στο κελάρι ενός αρχοντικού. Οι σωροί τους θάφτηκαν σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ οι εκτελεστές ανακοίνωσαν τη δολοφονία του Νικόλα Β’.
Η αρχή της υπόθεσης
Δυο χρόνια αργότερα, το 1920 στο Βερολίνο, ένας αστυνόμος απέτρεψε μια γυναίκα να αυτοκτονήσει. Η γυναίκα αμέσως νοσηλεύτηκε σε μια κλινική. Παρόλα αυτά, δεν είχε χαρτιά που να ταυτοποιούν ποια είναι και αρνείτο να δώσει πληροφορίες για εκείνη. Έτσι, εισήχθη στο νοσοκομείο ως «η άγνωστη γυναίκα». Η γυναίκα είχε ρωσική προφορά και αυτό δημιουργούσε συζητήσεις μεταξύ των εργαζόμενων του νοσοκομείου, πως ίσως η άγνωστη ασθενής είναι κάποια από τις κόρες του Τσάρου. Παράλληλα, έδωσαν στη μυστηριώδη γυναίκα το όνομα Άννα Άντερσον.
Πολλοί φίλοι και συγγενείς της οικογένειας κατέφτασαν στο νοσοκομείο για να δουν από κοντά την Άντερσον. Η Sophie Buxhoeveden, μια πρώην κυρία επί των τιμών της Τσαρίνας, βλέποντας τη μυστηριώδη ασθενή, της θύμισε αρκετά την πριγκίπισσα Τατιάνα, αλλά είπε πως ήταν «πολύ κοντή για να είναι εκείνη». Για πρώτη φορά, η γυναίκα απάντησε: «Ποτέ δεν είπα ότι ήμουν η Τατιάνα». Ο καπετάνιος von Schwabe πίστευε ότι μέσω της πίεσης της ασθενούς ή απευθύνοντάς της μια άμεση ερώτηση, δεν θα κατάφερνε τίποτα. Δοκίμασε, λοιπόν, άλλη τακτική. Προσέφερε μία λίστα με τα ονόματα των πριγκιπισσών. Αν δεν μπορούσε να πει ποια ήταν, θα μπορούσε ίσως να δείξει ποια δεν ήταν. Εκείνη διέγραψε όλα τα ονόματα εκτός από ένα· αυτό της Αναστασίας.
Η δικαστική διαμάχη
Περίπου ένα χρόνο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχοντας πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιούς της. Το 1927, η υπόθεση της Άντερσον έφτασε στο δικαστήριο και έμελλε να διαρκέσει για τα επόμενα 32 χρόνια. Από τη μία, η οικογένεια της Αναστασίας υποστήριζε στην πλειονότητά της πως πρόκειται για μια μυθομανή. Μάλιστα, είχαν βρει στοιχεία πως η γυναίκα στην πραγματικότητα ήταν η Φρανσίσκα Σαντόφσκα, μια Πολωνή που εργαζόταν σε εργοστάσιο πυρομαχικών κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Παράλληλα, είχε διαγνωσθεί με παράνοια το 1916 μετά από εργατικό ατύχημα που συνέβη. Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της και τη δολοφονία ενός συναδέλφου της. Τα ίχνη της Φρανσίσκα χάνονται κάπου στο 1920, έτος κατά το οποίο εμφανίζεται η Άννα.
Από την άλλη, η ίδια η Άννα κατέθεσε πως κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των Ρωμανώφ εκείνη επιβίωσε, καθώς τα κοσμήματα που φορούσε κάτω από τα ρούχα της λειτούργησαν σαν αλεξίσφαιρο. Εκείνη παρίστανε τη νεκρή, μέχρι να φύγουν από το χώρο οι εκτελεστές. Τελικά, ένας πονόψυχος στρατιώτης την ανακάλυψε λίγο αργότερα και με τη βοήθειά του φυγαδεύτηκε στη Γερμανία. Επιπρόσθετα, ένας σπουδαίος εγκληματολόγος της εποχής μετά από ανάλυση που έκανε μεταξύ του προσώπου της Αναστασίας και της Άντερσον, διεπίστωσε πως τα χαρακτηριστικά τους είναι τόσο κοινά, που πρόκειται για το ίδιο άτομο.
Το τέλος της ιστορίας
Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα στοιχεία που είχε προσκομίσει η Άντερσον, δεν ήταν ικανά για την αναγνωρίσουν ως Αναστασία. Το Τεστ DNA δεν είχε ανακαλυφθεί, έτσι ώστε να υποβαλλόταν και να συγκρινόταν με άλλα συγγενικά μέλη των Ρομανώφ. Η Άννα έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου παντρεύτηκε δίχως να αποκτήσει απογόνους. Ο άντρας της την αποκαλούσε Αναστασία. Το 1984 πέθανε από πνευμονία.
Το 1991, ο τάφος των Ρομανώφ ανακαλύφθηκε. Μετά από εργαστηριακές μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε πως έλειπαν δυο σωροί, αυτή του πρίγκιπα Αλεξέι και μία από τις κόρες του Νικόλαου Β’. Το 2007 ανακαλύφθηκαν σε ένα χαντάκι σκελετοί από άλλα δυο άτομα. Μετά από τεστ DNA διαπιστώθηκε πως άνηκαν στον Αλεξέι και τη Μαρία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όλα τα σώματα της οικογένειας είχαν ταυτοποιηθεί πλέον. Ταυτόχρονα, έγινε τεστ DNA μεταξύ της Άντερσον και ενός ανιψιού της Φρανσίσκα (της Πολωνής εργάτριας), το οποίο ταίριαξε. Η υπόθεση της Αναστασίας έκλεισε μία για πάντα και όλα αυτά χάρη στην ανακάλυψη του τεστ DNA.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Woman claiming to be Anastasia Romanov arrives in the U.S. Ανακτήθηκε από: www.history.com