Disneyland : Τα σκοτεινά μυστικά

 

Πηγή Εικόνας: disneyland.disney.go.com

Disneyland

H Disneyland για πολλούς φαντάζει ως το «μαγικό πάρκο» που δημιούργησε ο Walt Disney για να ζωντανέψει όλους τους ήρωες από τα παραμύθια του. Όμως επειδή μαγεία δεν υφίσταται, για να μπορέσει να πλησιάσει όσο τον δυνατόν περισσότερο αυτή την πλασματική πραγματικότητα και για να δώσει χαρά σε μικρούς και μεγάλους σκαρφίστηκε διάφορες τεχνικές.

Μυστικές σήραγγες και υπόγεια

 

Disneyland
Πηγή Εικόνας: mixanitouxronou.gr

 

Για να προστατέψει, λοιπόν, την «παραμυθένια» εικόνα που είχαν τα παιδιά για την Disneyland δημιούργησε το «Utilidors». Έχτισε δηλαδή ένα πολύπλοκο σύστημα υπόγειων σηράγγων, ένα «χρήσιμο πέρασμα», όταν δημιούργησε την έκταση Disney World στη Φλόριντα. Οι σήραγγες αυτές ήταν προσβάσιμες αποκλειστικά από τους υπαλλήλους της Disney. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να κινούνται με άνεση, προστατεύοντας τη «μυστική» τους ταυτότητα από τους επισκέπτες.

Η έμπνευση αυτή προήλθε όταν ο Walt Disney συνάντησε στο χώρο της Disney World έναν υπάλληλο – cowboy να διασχίζει με τα πόδια μια μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο πόστο του. Κάτι τέτοιο δεν άρμοζε με το περιβάλλον στο μυαλό του εμπνευστή.

Συγκεκριμένα το τεράστιο υπόγειο περιείχε δωμάτιο μακιγιάζ, καμαρίνια, καφετέριες και ειδικές εγκαταστάσεις για τις απαραίτητες πρόβες του σόου. Υπήρχε ακόμα και κομμωτήριο για τους υπαλλήλους το «Kingdom Kutters».

Και τα μυστικά συνεχίζονται

Όπως κάθε εταιρεία, επιχείρηση έχει τους δικούς της κανονισμούς και πρωτόκολλα απέναντι στους εργαζομένους, την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Disneyland. Πριν χρόνια κάποιοι απολυμένοι υπάλληλοι από τον «Μαγικό Κόσμο» έφεραν στην επιφάνεια αρκετά μυστικά.

Νο1: Απαγορεύεται η φράση «Δεν ξέρω»

Οι εργαζόμενοι της Disneyland πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση γίνει από τους επισκέπτες. Ποτέ δεν μπορούν να απαντήσουν με “δεν ξέρω.” Αυτό, βέβαια, μπορεί να οδηγήσει στο να σκαρφιστούν πολλά ψέματα, γιατί κανείς δεν ξέρει τα πάντα.

Διαβάστε επίσης  Εκφάνσεις ειδικής γλωσσικής διαταραχής σε παιδιά

Νο2: Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να δείξουν κάτι

 

Πηγή Εικόνας: baltimoresun.com

 

Στον Walt Disney δεν άρεσε όταν οι άνθρωποι έδειχναν με ένα μόνο δάχτυλο. Το θεωρούσε αγένεια. Έτσι, εφάρμοσε αυτή την τακτική «Disney Point» στα πάρκα του. Οι υπάλληλοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο αυτήν την κίνηση όταν πρέπει να δείξουν κάτι, δηλαδή, τα δύο δάχτυλα να δείχνουν προς τα εμπρός με ανοιχτή την παλάμη, όπως και ο Tom Hanks στην ταινία «Saving Mr. Banks.

Νο3: Υπάρχει βιβλίο κανόνων

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε φυλλάδιο, ούτε εγχειρίδιο αλλά ένα βιβλίο κανόνων που την ονομασία “The Disney Look”. Περιέχει σχετικές οδηγίες για τις εμφανίσεις τους, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα.

Νο4: Ειδική Γλώσσα

Όποιος εργάζεται στην Disneyland είναι υποχρεωτικό να μάθει μια ειδική γλώσσα. Οι εργαζόμενοι είναι γνωστοί μόνο ως «μέλη του cast» ενώ οι επισκέπτες είναι γνωστοί μόνο ως «επισκέπτες». Αυτό είναι αρκετά λογικό καθώς στόχος της εταιρείας είναι να προωθήσει μια φιλική ατμόσφαιρα. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως περιοχές εκτός ορίων για τους επισκέπτες αναφέρονται ως «παρασκήνια». Αντιθέτως οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος είναι «σκηνή».

Νο5: Πιστό Αντίγραφο

Υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα από την Disneyland σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν αποδίδουν ακριβώς το χαρακτήρα που παίζουν εκείνη την ημέρα. Κάθε χαρακτήρας είναι ξεχωριστός. Έχει τη δική του προσωπικότητα, φωνή και απαγορεύεται οποιαδήποτε απόκλιση. Ακόμη και αν ο εργαζόμενος βρεθεί σε μία άβολη κατάσταση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με τον τρόπο που θα το αντιμετώπιζε και στο παραμύθι ο χαρακτήρας που το υποδύεται. Για παράδειγμα η Χιονάτη είναι πάντα χαμογελαστή.

Νο6: Υπογραφές

Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να αντιγράψουν ακόμη και την υπογραφή του χαρακτήρα τους. Οφείλουν να μάθουν πώς να κάνουν την υπογραφή του χαρακτήρα που παίζουν. Πρώην υπάλληλος μάλιστα ανέφερε ότι υπέγραψε τόσα πολλά αυτόγραφα όσο εργαζόταν στην Disneyland, που μερικές φορές εκτός χώρου εργασίας από συνήθεια αντί για το όνομά του υπέγραφε με το όνομα του χαρακτήρα του.

Διαβάστε επίσης  Iqbal Masih: Ένας ήρωας για τα σκλαβωμένα παιδιά

Υστερόγραφο: Μπορείς να μάθεις από προηγούμενο άρθρο και για το Discovery Island, το νησί της Disney World που έκλεισε μυστηριωδώς τις πόρτες του πριν από 20 χρόνια.

Ακολουθεί βίντεο από το μυστικό τούνελ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

12 Shocking Secrets From A Fired Disney Employee – https://cyber-breeze.com/12-shocking-secrets-fired-disney-employee/ (Τελευταία πρόσβαση 19/11/2016)

Τα υπόγεια καμαρίνια της Ντίσνεϋλαντ, όπου ο Μίκι Μάους έκανε κρυφά τσιγάρο. Τα τούνελ δημιούργησε ο Ντίσνεϋ για να προστατέψει το παραμυθένιο μυστικό του – http://www.mixanitouxronou.gr/ta-ipogia-kamarinia-tis-ntisneilant-opou-o-miki-maous-ekane-tsigaro-ta-tounel-dimiourgise-o-ntisnef-gia-na-prostatepsi-to-paramithenio-mistiko-tou/

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού