Kama sutra από την Αρχαία Ελλάδα και από μια γυναίκα

kama-sutra
Πηγή εικόνας: aromalefkadas.gr

Όσον αφορά την Αρχαία Ελλάδα και τους αρχαίους συγγραφείς τα θέματα που έχουμε συνηθίσει ότι έγραφαν είναι κυρίως για ηρωικά κατορθώματα, καταγραφή πολεμικών γεγονότων και πολιτικών γεγονότων. Ένας συγγραφέας τόλμησε να γράψει κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή, ένα  kama sutra και το πιο πρωτόγνωρο ήταν ότι ήταν γυναίκα.

Η Φιλαίνις, ήταν πιθανόν μια εταίρα και καταγόταν από την Σάμο. Φαίνεται ότι έζησε κατά το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.  (υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν πως ήταν από την Λευκάδα). Η Σάμος, στην αρχαιότητα ήτα γνωστή για το τεράστιο λιμάνι που διέθετε αλλά και για την χαμηλή ηθική ποιότητα των γυναικών της και τον υψηλό αριθμό εκδιδόμενων γυναικών, επομένως, δεν είναι περίεργο που την συνέδεσαν με αυτό το νησί.

Η Φιλαίνις, ήταν καλλιεργημένη γυναίκα, που δεν πρόσφερε απλώς έναν επιδερμικό ψυχαγωγικό ερωτισμό και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για να μοιραστεί τις «γνώσεις» που απέκτησε από το επάγγελμα της. Το βιβλίο της  «Περί αφροδισίων» περιείχε συμβουλές από το φλερτ μέχρι την ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης. Αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο σεξουαλικής αγωγής. Ένα αρχαίο kama sutra στην ευρωπαϊκή ερωτική κουλτούρα, γραμμένο, μάλιστα, από γυναίκα.

Δυστυχώς, το βιβλίο δεν σώθηκε αλλά βρέθηκαν κάποια ελάχιστα αποσπάσματα από την εισαγωγή του βιβλίου σε ένα πάπυρο Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, που δημοσιεύτηκαν πριν λίγα χρόνια. Ο πάπυρος αναφέρει το όνομά της, ότι κατάγεται από την Σάμο και ότι ήταν κόρη κάποιου Ωκυμένη.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Η σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού στο σχολείο
Ad 14

Παρά τις συχνές αναφορές στην αρχαιότητα για την απόδοση του έργου στη Φιλαινίδα, υπάρχουν και οι σχετικές αμφισβητήσεις. Μάλιστα ο Αισχρίων** αναφέρει τον Αθηναίο Πολυκράτη ως πραγματικό συγγραφέα του ερωτικού πονήματος. Και υπερασπιζόμενος τη Φιλαινίδα, θα συνθέσει ένα επιτύμβιο επίγραμμα με το οποίο προσπαθεί, χρόνια μετά τον θάνατό της, να αποκαταστήσει την τιμή της:

«Εγώ η Φιλαινίδα στον κόσμο κακοφημισμένη/εδώ κοιμούμαι στα βαθιά τα γηρατειά μου./Ναύτη απερίσκεπτα που περνάς τον κάβο/μη με χλευάζεις και περιγελάς και μη με κοροϊδεύεις./Μα το θεό και τα παιδιά μου που ‘ναι τα στον κάτω κόσμο/ακόλαστη δεν ήμουνα ούτε κοινή γυναίκα./Ο Πολυκράτης ο παμπόνηρος και τη γενιά Αθηναίος/έγραψε ό,τι έγραψε ο κακόγλωσσος, μα εγώ δεν έχω ιδέα»

kama-sutra
Ο πάπυρος όπως σώθηκε. Πηγή εικόνας:ksipnistere.com

Αυτά εδώ τα έγραψε η Φιλαινίς, κόρη του Ωκυμένους, από τη Σάμο, για χάρη όσων θέλουν να περάσουν τη ζωή τους, επιμελώς με ηδονή, και κοπίασαν γι’ αυτού του είδους (τις απολαύσεις)… 

…Για την αποπλάνηση…

Advertising

…πρέπει λοιπόν αυτός που επιχειρεί να αποπλανήσει να προσέρχεται ακαλλώπιστος και αχτένιστος, για να μην φανεί στη γυναίκα ότι ασχολείται υπερβολικά…

…[Για την κολακεία]…

… με εξυπνάδα θα γοητεύσουμε την κοντή γυναίκα με τον ισχυρισμό πως έχει ισόθεη ομορφιά, την άσχημη με τον ισχυρισμό πως είναι πανέμορφη, την ηλικιωμένη λέγοντας πως είναι σαν θεά με επιδερμίδα λαμπερή…

**Αισχρίων:λυρικός ποιητής του 4ου π.Χ. αιώνα.

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Φιλαίνις. Ανακτήθηκε από https://morphological_el.enacademic.com/518453/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BD%E1%BD%B7%CF%82
  • Digital Athenaeus G. Kaibel: Athenaei Naucratitae Dipnosophistarum Libri 15. Ανακτήθηκε από http://www.digitalathenaeus.org/tools/KaibelText/indexTOtext.php?passage=8.13&T=2

  • Σεξολογία, ο κλάδος που κατέκτησε την σύγχρονη ιατρική. Ανακτήθηκε από https://maxmag.gr/politismos/sexologia-o-klados-poy-katektise-ti-sygchroni-iatriki/
Διαβάστε επίσης  Ο μύθος της γοργόνας

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο
Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις

Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις: Η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Formula 1

Η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις ήταν Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου.