Αστικοί μύθοι – Επιβεβαιώντας την ανθρώπινη περιέργεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζουν διάφορες ιστορίες που μεγαλώνουν γενιές και γεννιές και ακούμε και ξέρουμε όλοι, αλλά συνήθως δεν ξέρουμε από που προέρχονται ή πώς ξεκίνησαν να λέγονται. Αναμεταδίδονται σε εφημερίδες και άρθρα μπαίνοντας έτσι στην ιστορία, αλλά την θέση τους εκεί την έχουν κερδίσει κλέβοντας, μιας που σπάνια αφορούν αληθινά περιστατικά. Μερικούς λοιπόν από τους πιο δημοφιλείς αστικούς μύθους παραθέτω παρακάτω, και ναι, παρέλειψα οποιανδήποτε αναφορά και δεν ασχολήθηκα με το Τρίγωνο των Βερμούδων και το Τέρας του Λοχ Νες γιατί…είπαμε..

– Η πρώτη αναφορά πάει ως φόρος τιμής στο περιστατικό που έγινε άθελα του  ίσως το πιο επιτυχημένο (από πλευράς αντίδρασης) hoax, το περιστατικό με την ραδιοφωνική αναμετάδοση του Πολέμου των Κόσμων, του  H.G.Wells. Παρόλο που ο εκφωνητής είχε προαναφέρει ότι η μετάδοση που θα ακολουθούσε αφορούσε φανταστικά συμβάντα, πάρα πολλοί θεώρησαν ότι οι Αρειανοί εισέβαλαν στη Γη – ναι, αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αμερική. Το ακόμα πιο περίεργο με αυτό το περιστατικό είναι ότι πλέον αμφισβητείται και η τρομαγμένη αντίδραση του κόσμου, αλλά και όλες οι οι αμφιλεγόμενες ιστορίες που το ακολούθησαν.

hgwells-574706


– Ο Walt Disney βρίσκεται παγωμένος σε κατάσταση …διατήρησης περιμένοντας να βρεθεί μια μέρα τρόπος ώστε να ξαναζήσει. Δυστυχώς, απογοητεύοντας τους λάτρεις των αστικών μύθων, το σώμα του αποτεφρώθηκε το 1966 στην California.


– Η αναγνωρισμένη θρησκεία του …Τζενταισμού. Μερικοί άνθρωποι (βλ. George Lucas) είναι τόσο μοναδικοί που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο φανταστικό κόσμο για να λατρεύουμε εμείς οι υπόλοιποι. Αυτό βέβαια συνήθως περιλαμβάνει και μερικούς αποτρελαμένους που παίρνουν τα lightsaber τους και βγαίνουν στους δρόμους να μιλήσουν στον κόσμο για το Force (και σας μιλάει κάποια που όταν ακούει το intro από το “The Force Theme” του Star Wars, δακρύζει από συγκίνηση και νομίζει ότι γεννήθηκε στον Tatooine ). You have to learn to use the Force, ναι αυτό.

Διαβάστε επίσης  Λας Βέγκας: Η αμαρτωλή μητρόπολη των τυχερών παιγνίων

– Η περίφημη φωτογραφία από την 9η Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, την στιγμή που… καταφτάνει το αεροπλάνο, δευτερόλεπτα πριν το τραγικό συμβάν. Παρόλο που δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να αποδείξουν την αξιοπιστία της, η φωτογραφία αυτή ήταν μια από τις ιστορικά δημοφιλέστερες, μέχρι που αρκετά χρόνια μετά εμφανίστηκε ένας τύπος από την Ουγγαρία και ζήτησε συγγνώμη για την..απάτη.


– Το πηγάδι της Κόλασης στην Σιβηρία. Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα στη γη από την οποία μπορεί κανείς να δει φλόγες και να ακούσει απόκοσμα ουρλιαχτά και κραυγές  (για να μην μπερδεύεστε υπάρχει και η “Πύλη της Κόλασης” στο Τουρκμενιστάν, η οποία απλά είναι μια φυσική σχισμή εκροής αερίου, στην οποία προκάλεσαν ανάφλεξη οι γεωλόγοι για να αποτρέψουν τις διαρροές μεθανίου). Αργότερα αποδείχθηκε πως οι υποτηθέμες ηχογραφήσεις των ουρλιαχτών κλπ ήταν τεχνητή σύνθεση πολλών διαφορετικών ηχητικών εφέ. Captain Obvious…

10-incredible-holes-0-622x415


– Η πολυσυζητημένη θεωρία της μίας ψήφου. Όλοι έχουμε ακούσει αυτή την ιστορία στην οποία τα ελληνικά δεν έγιναν παγκοσμίως η διεθνής γλώσσα για μία ψήφο λιγότερη, σε ένα υποτιθέμενο συνέδριο στην Αμερική. Το πιο αστείο είναι ότι ο εξής μύθος εμφανίζεται σε πολλές χώρες με την παραλλαγή διαφόρων γλωσσών.


– Το πείραμα της Φιλαδέλφειας. Η ιδιαίτερη αυτή ιστορία τποθετείται στον Οκτώβρη του ’43 , όπου με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων το αντιτορπιλλικό «US Eldridge» μαζί με το πλήρωμά του εξαφανίστηκε από την βάση της Φιλαδέλφειας, εμφανίστηκε 350 χιλιόμετρα μακριά, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και μέσα σε λίγα λεπτά επέστρεψε πίσω στην βάση του στην Φιλαδέλφεια. Ο μύθος συμπληρώνει ότι το πείραμα της Φιλαδέλφειας ήταν η πρακτική εφαρμογή της “θεωρίας του ενοποιημένου πεδίου» του Αινστάιν, δηλαδή της ένωσης ηλεκτομαγνητισμού και βαρύτητας σε ένα πεδίο.

Διαβάστε επίσης  Μεγάλη Άρκτος, οι μύθοι των Αρχαίων Ελλήνων

αστικοί μύθοι


– Τα ιδιοφυή επιτεύγματα του Τέσλα. Ο Τέσλα είναι όχι μόνο ένας από τους σημαντικότερους νεώτερους φυσικούς που συνέβαλαν έμπρακτα στην εξέλιξη της φυσικής και της τεχνολογίας αλλά και μια ιδιαίτερης σημασίας προσωπικότητα, καθώς οδήγησε σε νέα βήματα την ανθρωπότητα με τις ανακαλύψεις του όπως το εναλασσόμενο ρεύμα, την μετάδοση του φωτός, τις ακτίνες χ, το λέυζερ και πολλά άλλα. Επειδή ήταν όντως “τρελός φυσικός” και είχε μια έφεση σε..περίεργα πράγματα, πολλοί θρύλοι έχουν ακουστεί για το πρόσωπό του, μεταξύ των οποίων η ασύρματη ηλεκτροδότηση ενός πεδίου λαμπτήρων 26 μίλια μακριά. Και για να μας μένουν και μερικά ερωτηματικά, κανείς δεν έχει αμφισβητήσει το ότι μπορεί όντως να το έκανε, απλά σίγουρα δεν είχε τις μαγικές διαστάσεις που πολλοί έχουν την τάση να αποδίδουν στο περιστατικό και στον ιδιοφυή φυσικό.

Βιβλιογραφία για περαιτέρω έρευνα: 
  • https://skeptoid.com/episodes/4345
  •  http://www.bestpsychologydegrees.com/hoaxes/
  • http://list25.com/25-most-popular-urban-legends-still-being-told/5/
  •  http://www.activistpost.com/2012/01/10-inventions-of-nikola-tesla-that.html

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,