Ρομπέν των Δασών: Μύθος ή πραγματικότητα o λαϊκός ήρωας της Αγγλίας;

O Robin Hood, ή αλλιώς Ρομπέν των Δασών, είναι ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφοροι τίτλοι σχετικά με την ιστορία του τόσο σε βιβλία, όσο και σε ταινίες. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ρομπέν έκλεβε λεφτά από τους πλούσιους και τα μοίραζε στους φτωχούς, καθιστώντας τον έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες. Υπήρξε όμως στην πραγματικότητα η εμβληματική αυτή μορφή της Αγγλίας;

Ρομπέν των Δασών

Μυθοπλασία και συμβολισμοί

Σχετικά με την ύπαρξη του, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το όνομα του δημιουργήθηκε από τροβαδούρους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σε μπαλάντες της εποχής έτσι ώστε να φανερώσουν την επιτακτική ανάγκη να εμφανιστεί ένας ήρωας όπου θα βοηθούσε το λαό της Αγγλίας έναντι στο αυταρχικό καθεστώς.  Έτσι, οι μπαλάντες θα πέρασαν από γενιά σε γενιά, διαδίδοντας με αυτό τον τρόπο τον μύθο του ήρωα.

Επιπρόσθετα, αρκετοί είναι και οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως  ο Ρομπέν των Δασών, είναι προϊόν μυθοπλασίας, ο χαρακτήρας του οποίου όμως και πολλών γεγονότων που εξελίσσονται γύρω του, είναι γεμάτα συμβολισμούς. Ένα παράδειγμα είναι πως η πράσινη στολή του ήρωα συμβολίζει την άνοιξη, δηλαδή την καινούργια ζωή χωρίς τυραννικά καθεστώτα, αλλά ακόμα και τα ξωτικά του δάσους.

Επιπλέον, ο Ρομπέν συνδέθηκε και με άλλα μυθικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα με το ξωτικό Hodekin της γερμανικής μυθολογίας και με τον Woden, την γερμανική έκδοση του θεού Odin. Οι χαρακτήρες που προαναφέρθηκαν είναι φανταστικοί και μάλλον έτσι πρέπει να θεωρείται και ο Ρομπέν. Υπάρχουν όμως ιστορικοί που έχουν αντίθετη άποψη.

Διαβάστε επίσης  Τα πολιτιστικά στοιχεία στα ομηρικά έπη
Ρομπέν των Δασών
Άγαλμα του Ρομπέν των δασών (Ρόμπιν Χουντ) στο Νότινγχαμ της Αγγλίας.

Ισχυρισμοί για υπαρκτό πρόσωπο

Ένα παράδειγμα είναι πως, το όνομα του ήρωα συνδέεται με πραγματική περιοχή και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το δάσος του Σέργουντ. Ένα πρόβλημα που υπάρχει όμως στην εκδοχή αυτή, είναι πως το όνομα Ρόμπιν και Ρόμπερτ ήταν πολύ κοινά στην μεσαιωνική Αγγλία του 13ου αιώνα. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να υπήρχαν πολλοί Ρομπέν ή Ρόμπερτ που να ταίριαζαν στην περιγραφή του θρύλου.

Ακόμα, υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Ρομπέν των Δασών ήταν κόμης του Χάντινγκτον που θάφτηκε στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ. Οι ισχυρισμοί βασίζονται στο γεγονός, πως βρέθηκε τάφος που ήταν γραμμένη πάνω του η φράση: “Εδώ αναπαύεται ο Ρομπέν”.  Υπάρχουν επίσης θεωρίες πως αποτέλεσε ήρωα των Άγγλων στον πόλεμο κατά των Νορμανδών, ιδέα που επικράτησε το 19ο αιώνα. Ούτε τα γεγονότα αυτά πάντως είναι τελείως βάσιμα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει μια ακόμα εκδοχή, από μια μπαλάντα του 15ου αιώνα, “A gest of Robyn Hode”. Στη συγκεκριμένη μπαλάντα, αναφέρεται μια εκκλησία, που πιθανόν είναι η εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, όπου παντρεύτηκαν ο Ρομπέν με την Μάριαν. Αξίζει να αναφερθεί πάντως, πως λίγες μπαλάντες αναφέρουν το όνομα του κύριου αντιπάλου του Ρόμπεν, τον σερίφη του Νότινγχαμ και μόνο μία με τίτλο “Robin Hood and the monk”, το Νότινγχαμ.

Όποια και να είναι η αλήθεια, η ιστορία/θρύλος του Ρομπέν των Δασών θα συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Η ρομαντική περιπέτεια του, είναι από τις πιο γνωστές παγκοσμίως και ο εμβληματικός αυτός χαρακτήρας, υπήρξε και θα συνεχίζει να υπάρχει στις καρδιές όλων όσων αγάπησαν την ιστορία του.

Διαβάστε επίσης  Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου: Σύντομη περιήγηση στην νεοελληνική τέχνη

Πηγές και υλικό για περαιτέρω μελέτη:

  • Blamires, David (1998). Robin Hood: A Hero for All Times. J. Rylands Univ.Lib.of Manchester.
  • Harris, P. V. (1978). Truth About Robin Hood. Linney.
  • Μηχανή του Χρόνου: “Ποια είναι η αληθινή ταυτότητα του Ρομπέν των Δασών; Ήταν κώμης που πτώχευσε, προστάτης των φτωχών, ξωτικό ή μύθος;”

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η