Ρούρικ: ο ιδρυτής της πρώτης ρωσικής δυναστείας

Ρούρικ
Πηγή εικόνας: wikipedia.org| Ο Ρούρικ και τα αδέλφια του φτάνουν στη Λαντόγκα (του Viktor Vasnetsov)

Το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος στις μέρες μας είναι η Ρωσία. Πελώριο κράτος, που εκτείνεται σε Ευρώπη και Ασία. Ας αναρωτηθούμε όμως πως δημιουργήθηκε αυτή η χώρα, ποιος τη δημιούργησε, πότε έγινε αυτό και γιατί. Θα πάμε αρκετούς αιώνες πίσω (σίγουρα μετά την εποχή του Χριστού) και θα αναφερθούμε στον Ρούρικ.

Ο Ρούρικ (830-879 μ.Χ.) ήταν ένας Σκανδιναβός (Βάραγγος Ρως σύμφωνα με τους Βυζαντινούς) ηγέτης και ιδρυτής των Ρουρικίδων, μιας δυναστείας η οποία κυβερνούσε τη Ρωσία μέχρι τον 16ο αιώνα. Αρκετοί είναι οι μελετητές που ισχυρίζονται πως ο Ρούρικ δεν υπήρξε ποτέ, αποτελώντας ένα μυθικό-θρυλικό χαρακτήρα. Ο λόγος που πολλοί έχουν αυτή την εντύπωση είναι πως το ρωσικό Πρώτο Χρονικό, που αναφέρει αρκετά για τον Ρούρικ, αποτελεί μία σειρά από θρύλους και παραμύθια με έντονα αφηγηματικά στοιχεία.

Η ύπαρξη διαφόρων εκδοχών για τη ζωή και τη πορεία του Ρούρικ είναι αρκετές. Μία εξ αυτών αναφέρει πως κάποια στιγμή, το 862 μ.Χ., οι κάτοικοι του Νόβγκοροντ (σλαβικής καταγωγής) ζήτησαν βοήθεια. Ζήτησαν από τους Βαράγγους να εγκαταστήσουν μία ηγεσία για να τους κυβερνήσουν. Αυτό έγινε διότι ήταν εξουθενωμένοι από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των γειτονικών λαών και οι Βάραγγοι ως δυνατότερος λαός θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Τότε, ο Ρούρικ μαζί με τους δύο του αδελφούς (Σινέο και Τρύβορο) και μια μεγάλη στρατιά εγκαταστάθηκε στη πόλη και έγινε ο κυβερνήτης της περιοχής. Από τους Βαράγγους η περιοχή έγινε γνωστή ως η Γη των Ρως.

Ρούρικ
Πηγή: wikipedia.org| Ο Ρούρικ στο μνημείο της Χιλιετίας

Μία άλλη άποψη των ιστορικών αναφέρει πως ο Ρούρικ αφού έφυγε από τη σημερινή Δανία, κατευθύνθηκε στο ποταμό Βολκόφ και δημιούργησε τον οικισμό Σταράγια Λαντόγκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαντόγκα αποτελούσε πιθανόν ένα εποχιακό οικισμό αφού στοιχεία έχουν δείξει πως ο πληθυσμός της πόλης αυξομειωνόταν συνεχώς.

Διαβάστε επίσης  Μάρκος Αυρήλιος: Ο φιλόσοφος-αυτοκράτορας

Δύο χρόνια μετά από την εγκατάστασή του στη περιοχή, τα αδέλφια του Ρούρικ πέθαναν και πήρε ο ίδιος το μερίδιο που είχαν (ο Σινέος κατείχε το Μπελόζερο και ο Τρύβορος το Ιζμπόρσκ) ανακηρύσσοντας το Νόβγκοροντ σε πρωτεύουσα.


Οι Σκανδιναβοί στο Κίεβο

Αργότερα, ο Ρούρικ έδωσε άδεια σε δύο στρατιώτες του να φύγουν και να αναζητήσουν τη τύχη τους στη Κωνσταντινούπολη. Αυτοί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σταμάτησαν σε μία πόλη που ήταν χτισμένη σε ένα λόφο. Αυτός ο λόφος ονομαζόταν Κίε (Κίεβο). Αφού κατέλαβαν τη πόλη εγκατέστησαν εκεί το στρατό τους. Από εκεί έκαναν συνεχείς επιθέσεις στις γύρω περιοχές, όπως έκαναν και οι Βίκινγκς. Σε αυτούς αποδίδεται και η περίφημη επίθεση εναντίον της Κωνσταντινούπολης (860 μ.Χ.) με 200 πλοία.


Το τέλος του Ρούρικ

Ο Ρούρικ πέθανε μετά από μερικά χρόνια από φυσικά αίτια. Διάδοχός του και ιστορικά πρώτος Ρουρικίδης (μιας και ο Ρούρικ για πολλούς θεωρείται μυθικό πρόσωπο) ήταν ο Όλεγκ. Ο Όλεγκ ήταν ο ιδρυτής του Κράτους των Ρως (βασίλευσε περ. 880-912). Η δυναστεία των Ρουρικίδων κατάφερε να κυβερνήσει για αρκετούς αιώνες τη Ρωσία, κατορθώνοντας να εκδιώξουν τους Μογγόλους και να συνενώσουν τα σλαβικά φύλα στο Βασίλειο της Ρωσίας.

Οι δύο πρώτοι τσάροι, Ιβάν Δ’ ο Τρομερός και Φιοντόρ Α’ ο Κωδωνοκρούστης, ήταν οι τελευταίοι της δυναστείας των Ρουρικίδων. Ύστερα από αυτούς (1598 μ.Χ.) η Ρωσία καταλήφθηκε για δεκαπέντε χρόνια από τους Πολωνούς (1598-1613). Αφού εκδιώχθηκαν οι Πολωνοί, τη διακυβέρνηση της Ρωσίας ανέλαβε ο Μιχαήλ Α’ Ρομανώφ. Η δυναστεία των Ρομανώφ κατάφερε να μείνει στην εξουσία μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917) με Τσάρο τον Νικόλαο Β’.

Διαβάστε επίσης  Η Γαλατία και οι Γαλάτες στη Μικρά Ασία

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Rurik. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/topic/Rurik (τελευταία πρόσβαση 11.3.2021)

Mark, J.J. (2018). Το Ρωσικό Κράτος του Κιέβου. Ανακτήθηκε από https://www.ancient.eu/trans/el/1-16603// (τελευταία πρόσβαση 11.3.2021)

Ρούρικ. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/Ρούρικ (τελευταία πρόσβαση 11.3.2021)

Rurik dynasty. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Rurik_dynasty (τελευταία πρόσβαση 11.3.2021)

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Everett

Τα δέντρα του Percival Everett και η υπόθεση Έμετ Τιλ

Το νέο μυθιστόρημα του Percival Everett μας μεταφέρει στο χωριό
candlelight

Candlelight: Μια συναυλία δεν πρέπει να χάσεις

Οι εξελίξεις στην πόλη δεν σταματούν ποτέ! Τι κι αν