Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2000, όντας αρχικά Ορνιθολογικό Πάρκο. Πρόκειται για ένα δημιούργημα αυτοχρηματοδοτούμενο με ιδιοκτήτη τον Ζαν-Ζακ Λεσουέρ. Βρίσκεται στην περιοχή των Σπάτων στο νομό Αττικής και αγγίζει σε έκταση τα 200 στρέμματα.
Περιλαμβάνοντας την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών ανά την υφήλιο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε τα πρώτα του βήματα αποκλειστικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο. Ο συνολικός αριθμός των πουλιών έφτανε τα 1.100 από 300 διαφορετικά είδη, ενώ υπήρχαν και ζώα φάρμας με αποδέκτες, κυρίως, τους πιο νεαρούς επισκέπτες. Καθένας μπορεί να θαυμάσει την πλούσια ορνιθολογική πανίδα, περπατώντας ανάμεσα σε τρία μεγαλοπρεπή κλουβιά, τα οποία αντιστοιχούν σε γεωγραφικές ηπείρους.
Τον αμέσως επόμενο χρόνο λειτουργίας, το 2001, προστέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ο Κόσμος των Ερπετών, συλλογή η οποία αριθμεί 32 διαφορετικά είδη ερπετών. Παράλληλα, οι επεκτάσεις ήταν συνεχείς, ενώ δημιουργήθηκε η έκθεση Ελληνική Πανίδα με ζώα της χώρας μας, τα οποία είναι δυσεύρετα.
Το 2003 έχουμε την είσοδο της Αφρικανικής Σαβάνας, με ζώα, προφανώς, από την αφρικανική ήπειρο. Την ίδια χρονιά ανοίγει στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το Τμήμα των Μαϊμούδων. Το 2004 η Αφρικανική Σαβάνα επεκτάθηκε, ενώ έχουμε και την ολοκλήρωση του τμήματος των Αιλουροειδών. Την επόμενη χρονιά άνοιξε το Δάσος των Λεμούριων, όπου παρέχεται η δυνατότητα στον κόσμο να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα εν λόγω θηλαστικά.
Το 2008 εισέρχονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο τέσσερις γατόπαρδοι στη Γη των Τσίτα, ενώ έχουμε και τη δημιουργία του Τμήματος των Πιθήκων, καθώς και την περιοχή της Ερήμου. Στο πρώτο τμήμα παρατηρούμε την προσθήκη χιμπατζήδων και γιββώνων, ενώ στο δεύτερο ζώα, όπως καμήλες και γάϊδαρους Σομαλίας. Το 2010 εντάχθηκαν στο Πάρκο τέσσερα δελφίνια, δύο θαλάσσια λιοντάρια και δύο λευκοί ρινόκεροι, ενώ η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι το 2015 με δύο Ασιατικούς ελέφαντες.
Τα ζώα του Πάρκου
Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παρέχεται φιλοξενία σε περισσότερα από 2.000 ζώα από 300 διαφορετικά είδη. Κυριαρχούν, ασφαλώς, τα πτηνά με 156 διαφορετικά είδη, μιας και όπως προαναφέρθηκε, το Πάρκο στην αρχή ήταν αποκλειστικά Ορνιθολογικό. Τα θηλαστικά χερσαία ζώα μετρούν 48 διαφορετικά είδη, ενώ ακολουθούν τα ερπετά με 32 είδη. Τα θαλάσσια θηλαστικά, τέλος, υστερούν κατά πολύ αριθμητικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα.
Δράσεις του Πάρκου
Αξιόλογη συνεισφορά έχει καταγράψει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όσον αφορά τις δράσεις του για την προστασία της εγχώριας και παγκόσμιας πανίδας. Με προεξάρχοντα τον ιδιοκτήτη του, Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, από πρωτοβουλία του οποίου ιδρύθηκε το 2011 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Πελαργός.
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία αγωνίζεται για την προστασία και διατήρηση της πολυποίκιλης Ελληνικής Αγριοπανίδας. Σε συνεργασία με διάφορους ελληνικούς οργανισμούς, σχετικούς με το αντικείμενο, ο Πελαργός έχει σημειώσει ήδη αρκετές επιτυχίες στην αποστολή του.
Έως και το πρόσφατο παρελθόν μοναδικός αρωγός της Οργάνωσης στο οικονομικό σκέλος ήταν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Κατόπιν συμφωνίας, το Πάρκο παρέχει ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων του για την υλοποίηση των επιδιώξεων του Πελαργού. Εντούτοις, η εταιρεία έχει προβεί σταδιακά και σε συνεργασίες με έξωθεν φορείς, οι οποίοι ενισχύουν οικονομικά τις δράσεις της. Ορισμένα παραδείγματα αποτελούν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και αρκετοί ευαισθητοποιημένοι ιδιώτες.
Συνάμα με την οικονομική στήριξη, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προσφέρει ουσιώδη βοήθεια στον Πελαργό και στο κομμάτι της τεχνογνωσίας. Επαφές με ειδήμονες, εξειδικευμένα στελέχη πρόθυμα να συνεισφέρουν δυναμικά, άψογες εγκαταστάσεις και κτηνιατρική υποστήριξη.
Υπέρτατη επιδίωξη της ΜΚΟ Πελαργός αποτελεί η διεκπεραίωση όσο το δυνατόν περισσότερων αποστολών προς όφελος της μοναδικής ελληνικής άγριας φύσης.
Ενδεικτικά, ας αναφέρουμε ορισμένες σπουδαίες δράσεις, τις οποίες προωθεί και αποτελεί αρωγός το Πάρκο. “Προστατεύοντας τους Δράκους του Κομόντο”, “Προστατεύοντας τους πιγκουίνους της Αφρικής”, “Σώζοντας τους Βούκερους” είναι μερικά από τα προγράμματα, που διενεργούν προσπάθειες διάσωσης των παραπάνω ζώων ανά την υφήλιο. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνεισφέρει σε αυτές τις πρωτοβουλίες με κάθε πιθανό τρόπο, είτε οικονομικά είτε συμβουλευτικά είτε στο κομμάτι της τεχνογνωσίας.
Εκπαιδεύοντας το κοινό
Σε μια απόπειρα να προσεγγίσει περισσότερο τους επισκέπτες, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με κύριο αποδέκτη τις νεαρές ηλικίες. Έτσι, προσφέρονται μαθήματα, όπου μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 5 ετών έως και 18, έχοντας την ευκαιρία να εντρυφήσουν βαθύτερα στον κόσμο των άγριων ζώων.
Αναλυτικά εντός του Πάρκου παρέχονται:
- Βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής μάθησης. Εδώ θίγονται ζητήματα, που περιλαμβάνουν επαφή με τα ζώα και με αντικείμενα από τη φύση. Πραγματοποιούνται παρουσιάσεις με εικόνα και ήχο, προβάλλονται βίντεο, διεξάγονται παιχνίδια με κατασκευές κ.α.
- Zoo Camps. Προορίζονται για παιδιά 6-12 ετών. Μέσω μιας σειράς διασκεδαστικών δραστηριοτήτων και άμεση επαφή με διάφορα είδη του Πάρκου, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τα άγρια ζώα και τους βιοτόπους τους.
- Πρόγραμμα Service Learning. Αποτελεί ένα πρότζεκτ για μαθητές ηλικίας 12-18 ετών. Τα νεαρά άτομα μαθαίνουν για την ηγεσία, τη φροντίδα των ζώων και τη ζωολογία.
- Μοναδικές εμπειρίες. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προσφέρει ποικίλα περιβαλλοντικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Η προσπάθεια για πιο άμεση συναναστροφή με τον επισκέπτη δε σταματάει, όμως, εδώ για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Παρέχεται η δυνατότητα στον καθένα, να εξασφαλίσει ετήσια κάρτα εισόδου στο χώρο, ώστε να θαυμάσει δίχως άγχος χρόνου τα ζώα, αν μία επίσκεψη δεν είναι αρκετή. Το κόστος ορίζεται για τους ενήλικες στα 49 ευρώ ετησίως και για παιδιά 3-12 ετών στα 39 ευρώ. Με την ετήσια κάρτα κάθε κάτοχος απολαμβάνει εκπτώσεις στα καταστήματα εντός του Πάρκου και σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Ώρες Λειτουργίας – Εισιτήρια
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00 π.μ. έως και τη δύση του ηλίου. Οι πόρτες για το κοινό κλείνουν μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα.
Το κόστος εισόδου στις εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 18 ευρώ για τους ενήλικες, 14 ευρώ για παιδιά από 3 ετών και πάνω, ενώ δωρεάν είναι το κόμιστρο για τα βρέφη μέχρι 3 ετών. Το φοιτητικό εισιτήριο και το αντίστοιχο των ανέργων κυμαίνεται στα 14 ευρώ, ενώ υπάρχουν ειδικά πακέτα εισιτηρίων για οικογένειες και σχολεία.
Να αναφέρουμε, τέλος, πως εντός του Πάρκου λειτουργούν επίσης cafe-restaurant και μαγαζί με αναμνηστικά δώρα. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους με θέα την Αφρικανική Σαβάνα, ενώ τα παιδιά θα κινούνται ξέγνοιαστα στο χώρο. Στο Zoo Cafe Restaurant διοργανώνονται, ακόμη, παιδικά πάρτυ, βαφτίσεις ή οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί το κοινό.
Το κατάστημα δώρων προσφέρει πληθώρα επιλογών από καπέλα και μπλούζες μέχρι κονκάρδες και λούτρινα. Άξια μνείας η ολοκαίνουρια συλλογή από ξύλινα χειροποίητα δώρα.
Έχοντας βρεθεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πριν μερικά χρόνια, θα συνιστούσα σίγουρα τους πάντες να το επισκεφτούν οπωσδήποτε. Αποτελεί την ιδανική βόλτα για χαλάρωση και “σπάσιμο” της ρουτίνας.
Πηγές: http://www.atticapark.com/el/whoarewe/istoria-toy-parkoy.343.html
http://www.atticapark.com/el/conservation/mko-pelargos.860.html
http://www.atticapark.com/el/education/zoo-camps.1053.html
http://www.atticapark.com/el/education/biwmatika-programmata.277.html
http://www.atticapark.com/el/education/programma-service-learning-slp.1169.html
http://www.atticapark.com/el/education/monadikes-empeiries.668.html
http://www.atticapark.com/el/supportus/ethsies-kartes.284.html
http://www.atticapark.com/el/visitus/wres-leitoyrgias-drasthriothtes.297.html
http://www.atticapark.com/el/visitus/eisithria.273.html
http://www.atticapark.com/el/visitus/zoocafe.275.html
http://www.atticapark.com/el/visitus/katasthma-dwrwn.298.html