Η εξέλιξη και η ανάπτυξη όντας έννοιες ενδεικτικά συνδεδεμένες με την κοινωνία μας οπωσδήποτε επηρεάζουν μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου και κατά επέκταση την εκάστοτε νέα γενιά. Η τελευταία προετοιμάζεται από τους προγενέστερους για ν’ αντιμετωπίσει τις εκάστοτε προκλήσεις και με την σειρά της να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας.
Ωστόσο έχει την ατυχία να μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και οικονομικής κρίσης είτε αυτό ανάγεται στα όρια της ελλαδικής κοινωνίας είτε σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια ειρήνη απειλείται ή βρίσκεται σε αστάθεια, η οικονομική ψαλίδα μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων αυξάνεται και η γενική παραδοχή ότι η φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι αποκτά πραγματική υπόσταση. Επίσης η Ευρώπη και η Ελλάδα δέχονται την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων και προκύπτουν προβλήματα σχετικά με την παροχή βοήθειας και την ενσωμάτωση των μεταναστών. Όλα αυτά αποτελούν κοινωνικά προβλήματα που η νέα γενιά και θα τα βρει μπροστά της αλλά και θα κληθεί να τ’ αντιμετωπίσει.
Πέρα από τα παραπάνω αρνητικά, η παρούσα νέα γενιά έχει και ορισμένα πλεονεκτήματα. Tο πρώτο αφορά την εκπαίδευση. Οι περισσότεροι νέοι πλέον μιλούν μία ξένη γλώσσα πριν φτάσουν σε ηλικία σπουδών ενώ μεγάλο ποσοστό μιλά και κατανοεί και μια δεύτερη γλώσσα. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων σκέφτεται πέρα από το πτυχίο ν’ αποκτήσει και ένα μεταπτυχιακό, πράγμα που αποδεικνύει την επίγνωση που υπάρχει σχετικά με τις ανάγκες και τον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας. Όμως η συνεχής κατάρτιση αυτόματα οδηγεί-όσο κλισέ και ν’ ακούγεται- σε όξυνση της κριτικής ικανότητας. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο διαβάζουν τόσο περισσότερο “γυμνάζουν” το μυαλό τους. Είναι σε θέση δηλαδή να φιλτράρουν τις εκάστοτε γνώσεις και πληροφορίες αξιολογώντας τι είναι χρήσιμο και τι όχι. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των νέων σχετίζεται με το γεγονός πως οι περισσότεροι σπουδάζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα με σημεία αναφοράς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εκεί οι νέοι βιώνουν μια “πρώτη μετακόμιση”, αναγκάζονται ν αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες με συνέπεια την γρηγορότερη ωρίμανση τους. Στα μεγάλα αστικά κέντρα έρχονται αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, οι άστεγοι. Όλα αυτά πλέον δεν αποτελούν αποκρουστικούς τίτλους σε δελτία ειδήσεων ή σοκαριστικές εικόνες αλλά μια πραγματικότητα που την βιώνουν και μαθαίνουν να ζουν μ’ αυτή.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα
Το μεγαλύτερο όπλο της νέας γενιάς έχει να κάνει με τον χρόνο. Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως κάθε κοινωνία συνδέεται με την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Στην εποχή μας η παγκοσμιοποίηση έχει εδραιωθεί και ρυθμίζει τις κινήσεις μας ενώ παρατηρείται μια αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη, οι νέοι ωστόσο δεν είναι αναγκασμένοι -όπως οι παλαιότερες γενιές- ν’ ακολουθήσουν τις αλλαγές αυτές αλλά συνυπάρχουν μ’ αυτές. Είναι εξοικειωμένοι με τις δυνατότητες του internet και των social media, είναι κάτοχοι τους και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης και ενημέρωσης. Για παράδειγμα υπάρχουν περισσότερες πηγές ενημέρωσης και αξιολόγησης των πληροφοριών και με δεδομένο ότι οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα.
Βέβαια όλα αυτά ανάγονται σε θεωρητικό επίπεδο. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι τόσο εύκολα και δεν υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Ωστόσο για τους προαναφερθέντες λόγους θεωρώ ότι υπάρχουν τα μέσα και η θέληση να πετύχουμε. Ίσως η αισιοδοξία μου να σχετίζεται με το γεγονός ότι αποτελώ εκπρόσωπο αυτής της νέας γενιάς. Το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε ν’ αποτελέσουμε ελπίδα για το μέλλον. Αν θα τα καταφέρουμε; Η ιστορία θα το δείξει…