Πορνεία και trafficking

 

πορνεία

Η εκδιδόμενη ή ο επί πληρωμή έρωτας έχουν τις απαρχές τους πολλά χρόνια πίσω. Άλλωστε υποστηρίζεται ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Όμως, η υποδούλωση που υφίσταται η εκδιδόμενη την σημερινή εποχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον το σύστημα αυτό ελέγχεται από διεθνή δίκτυα το τοποθετούν στην κατηγορία  των κοινωνικών προβλημάτων και είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του.

Η δομή της πορνείας στην ελληνική κοινωνία δεν είχε την σημερινή μορφή, ούτε βρισκόταν ανέκαθεν υπό τον έλεγχο διεθνών δικτύων αλλά ακολουθούσε μια αναβαθμιζόμενη πορεία που μπορεί να χαρακτηρισθεί απλοϊκά ως μετάβαση από την ελεύθερη στην εξαναγκαστική πορνεία .  Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την παραδοσιακή πορνεία που χαρακτηρίζεται από την “ελεύθερη επιλογή” των γυναικών να ασχοληθούν με την παροχή πορνικών υπηρεσιών κυρίως για βιοποριστικούς λόγους δεδομένου ότι κατάγονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα αντιμετωπίζοντας προβλήματα φτώχειας και ανεργίας.  Έτσι λοιπόν η διέξοδος στην πορνεία αποτέλεσε είδος οικονομικής ενίσχυσης και όταν εξασφάλιζαν κάποια ανεξαρτησία εγκατέλειπαν τον χώρο. Η μορφή και η δομή της περιορίζονταν στον παραδοσιακό “οίκο ανοχής”, τα κακόφημα σπιτάκια, που έμπαιναν στο στόχαστρο είτε των πολιτών είτε του νόμου και το πεζοδρόμιο.  Ωστόσο, όσον αφορά την παραδοσιακή πορνεία παρατηρείται μια στασιμότητα που περιορίζεται  απλώς σε μια αναπαραγωγή του γυναικείου πληθυσμού ενώ από την εμφάνιση της δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης παρατηρείται μια παρακμή.

Νέα μορφή πορνείας -διεθνή δίκτυα σωματεμπορίας κι εξαναγκασμός

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Γάμος ανηλίκων: Ένα απάνθρωπο έθιμο κλέβει την παιδική ηλικία
Ad 14

 

πορνεία

Όπως προαναφέρθηκε, η παραδοσιακή πορνεία έφτασε σ’ένα επίπεδο κορεσμού και οι άμεσα εμπλεκόμενοι της αναζητούσαν νέες διεξόδους για την εξέλιξη του συστήματος και εν τέλει τις βρήκαν μπροστά σε μία ιστορική συγκυρία τριών παραγόντων που αλληλεπίδρασαν καταλυτικά μεταξύ τους. Αρχικά, η οικονομική και πολιτική κατάρρευση των κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης κάτι που σήμαινε την ύπαρξη του γυναικείου πληθυσμού εκτεθειμένου σε συνθήκες φτώχειας, άρα ευπρόσδεκτο στον χώρο της πορνείας. Κατά δεύτερον η ανάπτυξη δικτύων διεθνής σωματεμπορίας και η δυνατότητα σύνδεσής τους με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά. Τρίτον, η ύπαρξη πελατείας πρόθυμης  να χρηματοδοτήσει τις νέες υπηρεσίες της. Η νέα μορφή πορνείας εμφανίστηκε πρώτη φορά στην δεκαετία του ‘80 αλλά χρειάστηκε τουλάχιστον μια 20ετία μέχρι να κυριαρχήσει πλήρως στην ελληνική κοινωνία όπως συμβαίνει και σήμερα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας πορνείας είναι το στοιχείο του εξαναγκασμού. Η εγκατάσταση και η παραμονή αλλοδαπών γυναικών σε μια χώρα γίνεται με την χρήση βίας και εξαπάτησης με στόχο αρχικά την εξαναγκαστική συναίνεση τους που συνεπάγεται την σεξουαλική – οικονομική εκμετάλλευση τους. Φυσικά από το καθεστώς βίας και εξαπάτησης δεν ξέφυγαν και οι αλλοδαπές γυναίκες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Πορνεία ανηλίκων

Ένα ακόμη κακώς κείμενο των δικτύων διεθνούς σωματεμπορίας που προκύπτει από τις έρευνες είναι το γεγονός πως κορίτσια που εντάχθηκαν στην χώρα μας για να στελεχώσουν τον πορνικό πληθυσμό ήταν ανήλικα, και ο όρος ανήλικο,δυστυχώς δεν συμπίπτει με την ηλικία των 18 αλλά με μικρότερες ηλικίες στην πλειοψηφία τους μεταξύ 17- 15 και σπανιότερα στα 14. Ακόμα τραγικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ο παραπάνω “άγραφος νόμος των ανηλίκων “ τυγχάνει σιωπηρής αποδοχής τόσο από τους σωματεμπόρους όσο και από τους πελάτες καθώς παρατηρείται η εμφάνιση τέτοιας πελατείας που ενδιαφέρεται κατ’αποκλειστικότητα γι’ αυτές τις ηλικίες .

Διαβάστε επίσης  Η Αναθεώρηση του συντάγματος το 1911
Advertising

Ο πελάτης – Κινητήρια δύναμη

Σημαντικό στοιχείο λοιπόν για την αναπαραγωγή και την εξέλιξη της πορνείας ήταν ο πελάτης που εξελίχθηκε σε κινητήρια δύναμη αφού από την μία υπήρχε η τάση για αναζήτηση νέων πορνικών υπηρεσιών (νυχτερινά κέντρα, οίκοι μασάζ, κατ’ οίκον πορνεία) και η επιθυμία να τις χρηματοδοτήσει και από την άλλη η στροφή που έκανε όσο αφορά την προτίμηση των γυναικών που βασίζονταν πλέον σε πρότυπα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι των διεθνών δικτύων σωματεμπορίας(trafficking) ανταποκρίθηκαν άμεσα και κάλυψαν αυτές τις απαιτήσεις ενώ με την σειρά τους πέτυχαν την εκμετάλλευση των εκδιδομένων γυναικών με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους. Οι παραπάνω εξελίξεις ανήγαγαν την πορνεία σε σύστημα με όρους προσφοράς και ζήτησης, τα δίκτυα trafficking άρχισαν να πλουτίζουν και οι ανάγκες της πορνικής πελατείας καλύφθηκαν.

Η νέα πορνεία, όπως διαμορφώθηκε συνεπάγεται ταυτόχρονα με την πλήρη υποδούλωση των γυναικών,  την απουσία ελεύθερης βούλησης, την χρήση βίας και την έκθεση τους σε σοβαρούς κινδύνους, την απουσία μέριμνας για την υγειονομική τους κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των πολιτών. Επίσης σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η οικονομικής τους ανεξαρτησία. Όλα τα παραπάνω εμπίπτουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι επιτακτική η ανάγκη για την δημιουργία ισχυρών φορέων ικανών να προστατεύσουν τις εν δυνάμει εκδιδόμενες. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς υπάρχει ένας άτυπος συμβιβασμός μεταξύ μιας νέας εξαναγκαστικής πορνείας, μιας πολιτείας που σιωπηρά την έχει αποδεχθεί και μιας πελατείας που γενναιόδωρα την χρηματοδοτεί.

Διαβάστε επίσης  Μπέρτραντ Ράσελ: Πολιτικός ακτιβιστής και βαθιά ειρηνιστής
Advertising

ΠΗΓΕΣ:

  1. ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΩΜΤΕΜΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΖΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Κοινωνιολόγος! Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου! Ονειρεύεται μια δικαιότερη κοινωνία και υπέρμαχος της λογικής. Αγαπά το γράψιμο και ιδιαίτερα την αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025