Υπερφυσικές πεποιθήσεις και η επίδραση στην κοινωνία

πηγή: phys.org

Μέσα στα χρόνια, όλες οι κοινωνίες έχουν υιοθετήσει υπερφυσικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπερφυσικές πεποιθήσεις, στην προσπάθεια τους να κατανοήσουν τον κόσμο. Οι αρχαίες Κινεζικές και Κορεάτικες κοινωνίες κατέφευγαν στην θεϊκή παρέμβαση, ώστε να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν την δυναστική αλλαγή.  Οι Αιγύπτιοι, oι Αζτέκοι και οι Κέλτες χρησιμοποίησαν την θέληση του Θεού για να εξηγήσουν του ουράνιους κύκλους. Στον σύγχρονο κόσμο, το 90% των Μουσουλμάνων Τυνήσιων πιστεύει πως το κακό μάτι μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, ενώ αρκετοί Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται την πανδημία COVID-19, ως μια μορφή θείας τιμωρίας. 

Στις παραπάνω κοινωνίες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπερφυσικές πεποιθήσεις  ισχυριζόμενοι πως μια υπερφυσική εξουσία (για παράδειγμα ένας θεός, ένα πνεύμα ή μάγισσα) ή υπερφυσική δύναμη (για παράδειγμα κακό μάτι, κάρμα) ευθύνονται για κάποιο επίγειο γεγονός. Από τον 19ο αιώνα, επιστήμονες φιλόσοφοι και θεολόγοι όπως ο Henry Drummond και ο Friedrich Nietzsche, υποστήριξαν την θεωρία του «Θεού των κενών», όπου η θεία παρέμβαση του θεού χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τα κενά στην επιστημονική γνώση.

Ο Joshua Conrad Jackson στο Πανεπιστήμιο Northwestern και οι συνεργάτες του, σε μια νέα εργασία στο Nature Human Behaviour εξέτασαν εθνογραφικά κείμενα σε 114 διαφορετικές κοινωνίες. Αυτές οι ομάδες κυμαίνονται από νομάδες με κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στην Αφρική, έως μεγάλες και σχετικά περίπλοκες κοινωνίες. Η ομάδα κάθε κοινωνίας, αναζήτησε εξηγήσεις για τρία φυσικά φαινόμενα: μολυσματικές ασθένειες, φυσικές καταστροφές και έλλειψη τροφίμων. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για τρία κοινωνικά φαινόμενα: τον πόλεμο, τον φόνο και την κλοπή. Ωστόσο, η κοινωνία του βορείου Πακιστάν δεν μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένες υπερφυσικές εξηγήσεις για κανένα από τα γεγονότα. Παρόλα αυτά τα δεδομένα για την συγκεκριμένη ομάδα ήταν περιορισμένα.

Διαβάστε επίσης  Ο Χριστός της Αβύσσου: Το εντυπωσιακό άγαλμα

Συνολικά, το συντριπτικό ποσοστό του 96% των κοινωνιών έδινε υπερφυσικές εξηγήσεις για τις ασθένειες και το 92% έδινε υπερφυσικές εξηγήσεις για τις φυσικές αιτίες και την έλλειψη τροφής. Για τις φυσικές καταστροφές, το ποσοστό ήταν 90%. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης, υπερφυσικές εξηγήσεις για κοινωνικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας στον πόλεμο. Στην κοινωνία του Sulawesi της Ινδονησίας, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν καλαμπόκι για να δουν αν μια κλοπή θα ήταν επιτυχής ή όχι. Ακόμα, προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν ο κλέφτης θα έβρισκε τους κατοίκους του σπιτιού να κοιμούνται βαθιά.

Advertisements
Ad 14

Ωστόσο ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιηθούν υπερφυσικές εξηγήσεις για κοινωνικά φαινόμενα παρά για φυσικές καταστροφές. Μεταξύ των κοινωνικών φαινομένων, το 82% των κοινωνιών έδιναν υπερφυσικές εξηγήσεις στους φόνους, για τους πολέμους το ποσοστό ήταν 67% και για τις κλοπές το ποσοστό ήταν 26%.” Τα ευρήματα μας δείχνουν πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να εφαρμόσουν θρησκευτικές πεποιθήσεις για να εξηγήσουν φαινόμενα που δεν έχουν ξεκάθαρα ανθρώπινο παράγοντα” υποστηρίζει η ομάδα. Με άλλα λόγια, όταν ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων δεν ευθύνεται άμεσα για κάποιο γεγονός, οι άνθρωποι τείνουν να συμπεράνουν ότι ευθύνεται ένα υπερφυσικό ον ή δύναμη.

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Όπως υποστηρίζει η ομάδα, τα δεδομένα βασίζονται σε κείμενα του 18ου ή του 19ου αιώνα. Αν και πηγές με σαφείς ρατσιστικές προκαταλήψεις δεν συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις, οι συγγραφείς εξακολουθούν να πιστεύουν πως υπάρχουν πιο λεπτές προκαταλήψεις στο σύνολο των δεδομένων. Η έρευνα επίσης, επικεντρώθηκε μόνο στα αρνητικά γεγονότα και δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει εάν τα αποτελέσματα για τα θετικά γεγονότα θα ήταν διαφορετικά.

Διαβάστε επίσης  4 χώρες της Αφρικής αντιμέτωπες με νέο λιμό

πηγές:

Supernatural beliefs have feutured in every society throughout history. New research helps explain why, theconversation.com, ανακτήθηκε από: https://theconversation.com/supernatural-beliefs-have-featured-in-every-society-throughout-history-new-research-helps-explain-why-203041

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το Σύνταγμα της Επιδαύρου

Το Σύνταγμα της Επιδαύρου

Τον Δεκέμβριο του 1821 οι πρωταγωνιστές της επανάστασης και ο
Colourful Eyeliner

Colourful Eyeliner: Το απόλυτο καλοκαιρινό look

Colourful Eyeliner η απόλυτη τάση για εσένα που θες