Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Μία ενδελεχής ματιά στις Κυκλάδες

Το μουσείο στεγάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο κτίριο στην οδό Νεόφυτου Δούκα και μια πτέρυγα του μουσείου στεγάζεται στο Μέγαρο Σταθάτου από το 1991.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986 και, αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στέγασης της ιδιωτικής συλλογής των Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή. Αργότερα επεκτάθηκε, ώστε να φιλοξενήσει συλλογές ενός ευρύτερου φάσματος.

Η συλλογή του Γουλανδρή ξεκίνησε να συγκροτείται τη δεκαετία του 1960, όταν Νίκος και Ντόλλη Γουλανδρή πήραν άδεια από τις κρατικές αρχές, που ήταν αρμόδιες για τη δημιουργία της.

Σταδιακά η συλλογή έγινε γνωστή σε ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφερόμενων και απέκτησε διεθνής αναγνώριση. Η αιτία ήταν τα σπάνια κυκλαδικά ειδώλια και τα μαρμάρινα αγγεία που περιλάμβανε. Αργότερα, το 1968, έγινε και η πρώτη επιστημονική δημοσίευση τους από τον Καθηγητή Χ. Ντούμα.

Στη συλλογή, εκτός των άλλων, υπήρχαν πολυάριθμα έργα της τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας. Αγγεία, γλυπτά, νομίσματα γυάλινα και χάλκινα αντικείμενα ήταν μερικά μόνο από αυτά και ανάγονταν στην 2η χιλιετία έως τον 4ο αι μ.Χ.

Αργότερα η συλλογή επεκτάθηκε και σε άλλα ελληνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Μπενάκη (1978) και την περίοδο του 1979-1983 παρουσιάστηκε σε μεγάλα μουσεία και εκθέσεις του εξωτερικού.

Το 1986 εγκαινιάστηκε επίσημα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μία δωρεά της Ντόλλη Γουλανδρή, όπου και παρουσιάστηκε, μόνιμα, η συνολική συλλογή Ν.Π Γουλανδρή.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι εκθέσεις που παρουσιάζονται στον χώρο του Μουσείου αποτελούν ένα μέσο προβολής των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου.

Στον χώρο στεγάζονται μόνιμα 3 μόνιμες εκθέσεις με θέμα:

  • Κυκλαδική Τέχνη
  • Αρχαία Ελληνική Τέχνη
  • Κυπριακή Τέχνη

Στον 1ο όροφο του Μουσείο στεγάζεται η πρώτη και μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, αυτή της Κυκλαδικής Τέχνης.

Διαβάστε επίσης  Πώς να ευχαριστήσεις έναν φίλο

Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό απο μαρμάρινα ειδώλια, αγγεία, κύλικες, χαλκινα εργαλεία και όπλα, τηγανόσχημα αγγεία κ.α.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα τοποθετούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.

Η συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης, η οποία  παρουσιάζεται στον 2ο και 4ο όροφο του κτηρίου μέσα από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στον 4ο  όροφο ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την ζωή στην αρχαιότητα μέσα απο σκηνές της καθημερινής ζωής ενώ στον 2ο όροφο παρουσιάζονται 350 αντικείμενα μίας ολόκληρης ιστορίας.

Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα μιας διαχρονικής προσέγγισης από τη Μέση Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου.

Τέλος, η Κυπριακή Συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 800 αντικείμενα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2004.

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται, στην συγκεκριμένη συλλογή εκτείνονται από την χαλκολιθική ως την βυζαντινή, μεσαιωνική και νεότερη περίοδο.

Κατά καιρούς στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζονται προσωρινές εκθέσεις αλλά και επετειακές.

Επίσης γίνονται ειδικές ξεναγήσεις σε σχολεία και οικογένειες με ειδικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά.

 

 

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Τηλ:  210 72 28 321-3

Ιστοσελίδα: https://www.cycladic.gr/

 

 

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του