Με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση, το Βραβείο ΔΕΣΤΕ επιστρέφει φέτος με μία επετειακή έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα 9 βραβευθέντων καλλιτεχνών κατά το διάστημα 1999-2015 και θα προσφέρει την ευκαιρία επισκόπησης της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 5 Απριλίου, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει για πέμπτη χρονιά το Βραβείο ΔΕΣΤΕ με τη συνεργασία του Μουσείου και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ να εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα για τους νέους». Μέσω αυτού του θεσμού το Μουσείο έρχεται σε επαφή με τη νέα γενιά, παρουσιάζει στον κόσμο τη σύγχρονη δημιουργία και θέτει τις βάσεις για ένα δυναμικό πεδίο ανταλλαγής ιδεών.
Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται ανά δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στόχος του Βραβείου αποτελεί η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, κύριος άξονας της πολιτικής του Ιδρύματος για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης.
Οι εννέα βραβευθέντες καλλιτέχνες, που θα λάβουν μέρος στη φετινή έκθεση και θα παρουσιάσουν τα έργα τους είναι οι: Λουκία Αλαβάνου, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Ευσταθίου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άγγελος Πλέσσας, Γεωργία Σαγρή, Κώστας Σαχπάζης και Παναγιώτα Τζαμουράνη.
Οι καλλιτέχνες – Τα έργα τους
Η Λουκία Αλαβάνου κέρδισε το Βραβείο ΔΕΣΤΕ το 2007 και θα παρουσιάσει στη φετινή έκθεση βίντεο δικής της δημιουργίας, τα οποία αποτελούνται από «κολάζ» αποσπασμάτων με κινηματογραφικό υλικό. Σκοπός της είναι η διερεύνηση της επιρροής του κινηματογράφου στη διαμόρφωση και τη δόμηση της μνήμης, υιοθετώντας ως μέσο στον κινηματογράφο τον μετα-συγχρονισμό.
Αναζητώντας τη συνείδηση του αντικειμένου, καθώς αυτό κινείται και επικοινωνεί στο χωροχρόνο, έπεται στη σειρά η Αναστασία Δούκα(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011). Η καλλιτέχνης αναγνωρίζει στα υλικά την ικανότητα να ανακλάσουν τη δική τους αδυναμία και δυνατότητα.
Εργαζόμενη με μια ποικιλία μέσων, από τη ζωγραφική και χαρακτική μέχρι εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και performance, έρχεται κατόπιν η Ειρήνη Ευσταθίου(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009). Με εφόδια πρωτογενές αρχειακό υλικό σε συνδυασμό με υλικό από τις περιπλανήσεις της στο αστικό τοπίο, έχει ως στόχο την εκ νέου αφήγηση ελασσόνων ιστοριογραφιών.
Το πεδίο έρευνας του Χριστόδουλου Παναγιώτου(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2005) επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αποκάλυψη των κρυμμένων αφηγημάτων, που ενυπάρχουν στο οπτικό αρχείο της ιστορίας και του χρόνου. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τις ιστορικές αφηγήσεις και τις δομές τους, με τα αρχεία να συμβάλλουν στην κατανόηση και τον επαναπροσδιορισμό τους.
Για τη Μαρία Παπαδημητρίου(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2003) η τέχνη ορίζεται ως σύνδεση μεταξύ της χειροτεχνίας και της τεχνογνωσίας. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον εαυτό της ως μέσο ανάπτυξης διαλόγου με τον κόσμο, αλλά και για να κατανοήσει την τέχνη ως μια ενεργή κοινωνική διεργασία γεμάτη με δυνατότητες και αντιφάσεις.
Το έργο του Άγγελου Πλέσσα(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015) εστιάζει στη δικτύωση της ψηφιακής μας ζωής και της ζωής εκτός δικτύου. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν performance και artist residencies, ιδιωτικές εκδόσεις και ιστοσελίδες, γλυπτική και εκπαιδευτικά projects.
Διερευνώντας την performance ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο κοινωνικού βίου και οπτικού πολιτισμού παράλληλα, διακριτά εντούτοις, με την αναπαράσταση στη μουσική, το χορό και το θέατρο, ακολουθεί η Γεωργία Σαγρή (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2001). Η δουλειά της καλλιτέχνιδος απαρτίζεται από βίντεο, έργα σε περιβάλλον υπολογιστή, κείμενα, εγκαταστάσεις και σχέδια, με την πλειοψηφία των έργων της να είναι φανερά επηρεασμένη από το χώρο της πολιτικής.
Τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών ως φυσικές οντότητες και ως νοητικές δομές αντιλαμβάνεται ο Κώστας Σαχπάζης(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013). Χρησιμοποιεί μια ποικιλία υλικών, όπως δέρμα, ρητίνη, μέταλλα, πλαστικές ύλες, ξύλο και χρώμα, δοκιμάζοντας τη δυνατότητά τους να αναδιαμορφωθούν σε αφηρημένα σύνολα με πλούσιες επιφάνειες.
Για την Παναγιώτα Τζαμουράνη(Βραβείο ΔΕΣΤΕ 1999) κάθε τι που περιβάλλει την καθημερινότητά μας, μπορεί να αποτελέσει υλικό για μια απόπειρα προσδιορισμού εννοιών και καταστάσεων, που σχετίζονται με το χώρο γύρω της. Στα βίντεο της Τζαμουράνη εικόνα και ήχος λειτουργούν αρμονικά, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο χώρος.
Με την ευκαιρία της επετειακής έκθεσης του Βραβείου ΔΕΣΤΕ θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος κατάλογος(Ελληνικά/Αγγλικά), ο οποίος τιμά και επανεξετάζει το έργο των βραβευμένων καλλιτεχνών, αλλά και όλων όσων έχουν συμβάλει στη δεκαοκτάχρονη πορεία του θεσμού. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται κείμενα και μαρτυρίες πολλών καλλιτεχνών, ορισμένοι εκ των οποίων θα συμμετέχουν στη φετινή επετειακή έκθεση.
Πληροφορίες για το κοινό
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μέγαρο Σταθάτου
Βας. Σοφίας και Ηροδότου 1
Αθήνα 106 74
Εγκαίνια: 5 Απριλίου 2017
Διάρκεια: 6 Απριλίου 2017 – 17 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο 10:00-17:00
Πέμπτη 10:00-20:00
Κυριακή 11:00-17:00
Τρίτη Κλειστά
Είσοδος: 3.5 Ευρώ
Για τους φίλους του ΜΚΤ: Είσοδος Δωρεάν
Τηλέφωνο: 2107228321-3
e-mail: www.cycladic.gr
Αναλυτικότερα στο www.lifo.gr