Μουσείο Βρανά: Το ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη

Πηγή εικόνας:Athens Voice

Η μετονομασία του Ελαιοτριβείου σε Μουσείο Βρανά

Το Μουσείο Βρανά βρίσκεται στη Λέσβο και απέχει είκοσι χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Μυτιλήνης. Ιδρύθηκε το 1887 και λειτουργούσε έως το 1970. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως προς την πολιτισμική κληρονομιά που έχει αφήσει σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Το μουσείο Βρανά είναι ελαιοτριβείο και είναι από τα πιο παλαιά που βρίσκονται στην Λέσβο. Επιπλέον, ανήκει στην οικογένεια του διάσημου συγγραφέα Οδυσσέα Ελύτη και συγκεκριμένα στον παππού του. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2009 λειτουργεί ως μουσείο. Ακόμη, η πολιτιστική εταιρεία Αρχιπέλαγος επέλεξε να διατηρήσει το ελαιοτριβείο ως μουσείο καθώς θεωρείται ένας χώρος που θυμίζει τις παλαιές καλές εποχές εργασίας στο ελαιοτριβείο και αποτελεί στοιχείο της βιομηχανικής και τοπικής ιστορίας.

Τι περιέχει το μουσείο Βρανά

Το μουσείο Βρανά περιέχει τα κυριότερα μηχανήματα που διαθέτει ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο όπως είναι: η πετρελαιομηχανή, ο ελαιόμυλος, το πιεστήριο, ο άξονας με τους ιμάντες μεταφοράς της κίνησης. Επίσης, το μουσείο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να γίνουν εκδηλώσεις, σεμινάρια καθώς και συναυλίες. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, καθώς ο ποιητής μέσα από το έργο του συχνά αναφερόταν στο ελαιοτριβείο του παππού του. Επιπρόσθετα, το μουσείο διαθέτει το δικό του πωλητήριο. Το πωλητήριο βρίσκεται στον χώρο που παλιά συγκεντρώνονταν το προϊόν της ελαιοπαραγωγής και διαθέτει σαπούνια από ελιά , ελαιόλαδο Μυτιλήνης, πήλινες κατασκευές και κινηματογραφικό υλικό για την ιστορία του ελαιοτριβείου.

Τα εγκαίνια αναμόρφωσης του ελαιοτριβείου Βρανά

Η Εταιρεία Αρχιπέλαγος, είναι ο οργανισμός που ανέλαβε την μεταμόρφωση του ελαιοτριβείου σε μουσείο και είναι ένας αξιόλογος μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Έργο του οργανισμού, είναι η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του Αιγαίου. Πρόεδρος της Εταιρείας, από την ίδρυσή της, έως το θάνατο του, 1997-2017, υπήρξε ο διακεκριμένος Σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, και Αντιπρόεδρος ο Ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος που παραμένει έως και σήμερα. Τα εγκαίνια του Μουσείου Βρανά πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιουλίου του 2023 αφού από το 2021-2023 ο χώρος βρισκόταν σε κατάσταση ανακαίνισης. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης πραγματοποίησε μία ομιλία με εκτενή αναφορά στην ιστορία του κτηρίου, καθώς και στους συντελεστές που συνέβαλαν στην αναμόρφωση του κτιρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο και συναυλία στην οποία τραγούδησε ο αξιέπαινος Γιώργος Νταλάρας που συμμετείχε αφιλοκερδώς. Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη και τηρούνταν σειρά προτεραιότητας. Το Μουσείο Βρανά λειτουργεί από την Τρίτη έως και την Κυριακή από τις 10 έως τις 8 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης  Η σύγχρονη τέχνη μετακομίζει στην Αθήνα

Πηγές:

Advertisements
Ad 14

Τζινέλλη Μυρσίνη(2023)Λέσβος: Εγκαίνια στο Αναμορφωμένο Μουσείο Βρανά με συναυλία του Γ. Νταλάρα Ανακτήθηκε από https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/lesvos-egkainia-sto-anamorfomeno-mouseio-vrana-me-synaylia-tou-g-ntalara/ (τελευταία πρόσβαση στις 2/8/23)

Μουσείο Βρανά Ανακτήθηκε από https://www.vranasmuseum.gr/ (τελευταία πρόσβαση στις 2/8/23)

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα