Ο δράκος στην παγκόσμια μυθολογία και λογοτεχνία

δράκοι
Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dragons_in_film_and_television

Ο δράκος, ή αλλιώς δράκοντας ή ντράγκι, είναι ένα μυθικό ον, το οποίο μοιάζει με ερπετό ή μεγάλη σαύρα. Συναντάται στη μυθολογία και στη λογοτεχνία πολλών πολιτισμών, όπως της Κίνας ως κινέζικοι δράκοι στους οποίους προσδίδουν και θετικούς συμβολισμούς. Σύνηθες είναι οι δράκοι να είναι μεγάλοι σε μέγεθος, με μεγάλη δύναμη και βγάζουν φλόγες και φωτιά από το στόμα τους.

Ορισμένα παραδείγματα είναι αυτά των δράκων στην Ευρώπη και στην Κίνα. Στην ευρωπαϊκή μυθολογία οι δράκοι έχουν αρνητικούς συμβολισμούς. Συνήθως είναι δίποδοι ή τετράποδοι, με μεγάλα φτερά και πολύ δυνατούς μύες. Χρησιμοποιούν τα νύχια, την ουρά και την φλόγα τους ως όπλα τους. Επίσης, ένας μύθος λέει ότι οι δράκοι της Ευρώπης συνδέονται με τον μάγο Μέρλιν. Από την άλλη μεριά, οι κινέζικοι δράκοι είναι συνήθως μεγάλοι σε μήκος, χωρίς φτερά, με τέσσερα πόδια και πέντε δάχτυλα. Συνδέονται με τον αρχαίο κινέζικο μύθο όπου, σύμφωνα με αυτόν, ένας δράκος έδωσε τα μυστικά της γραφής σε έναν Κινέζο αρχαίο αυτοκράτορα.

Στον ελληνικό πολιτισμό

Στην Ελληνική μυθολογία και λογοτεχνία, συναντάται αρκετά μεγάλη ποικιλία δρακόντων. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι εκείνο της Λερναίας Ύδρας, ενός τεράστιου υδρόβιου ερπετού με εννιά κεφάλια. Λέγεται ότι ήταν καρπός του έρωτα του Τυφώνα και της Έχιδνας και ζούσε στους βάλτους της Λέρνας. Ήταν τοποθετημένη στους αστερισμούς από την Ήρα δημιουργώντας την Ύδρα και τον Καρκίνο. Ένα ακόμα γιγαντιαίο ερπετό ονομαζόταν Κολχικός δράκων και ήταν γέννημα του Τυφώνα και της Γαίας ή της Έχιδνας. Δουλειά του ήταν να φρουρεί το χρυσόμαλλο δέρας.

Λερναία Ύδρα: Μήπως ο μύθος των Άθλων του Ηρακλή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; - kaliterilamia.grCOLCHIAN DRAGON (Drakon Kholkikos) - Guardian of the Golden Fleece in Greek Mythology

Advertisements
Ad 14

Λερναία Ύδρα: Μήπως ο μύθος των Άθλων του Ηρακλή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; – kaliterilamia.gr

 

 

 

 

 

COLCHIAN DRAGON (Drakon Kholkikos) – Guardian of the Golden Fleece in Greek Mythology (theoi.com)

Στη συνέχεια, ευρέως διαδεδομένος είναι και ο δράκος Πύθων, τεραστίου μεγέθους, ερπετόμορφος ο οποίος φύλασσε το Μαντείο των Δελφών. Ο Ισμένιος δράκων, ή αλλιώς Αιώνιος, ήταν ένα γιγάντιο ερπετό, γιος του Άρη ο οποίος είχε οριστεί να φυλλάει την πηγή του Ισμένου στην περιοχή της Θήβας. Αυτό το τέρας σκοτώθηκε από τον Κάδμο από μία πέτρα. Αργότερα, όμως, ο πατέρας του ο Άρης εκδικήθηκε τον θάνατό του μεταμορφώνοντας τον Κάδμο και τη γυναίκα του, Αρμονία, σε ερπετά.

Διαβάστε επίσης  «Το μεγάλο μας τσίρκο»: Μια θρυλική και αντιστασιακή παράσταση

Πύθων (μυθολογία) - Βικιπαίδεια ISMENIAN DRAGON (Drakon Ismenios) - Giant Serpent of Greek Mythology

Πύθων (μυθολογία) – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)                                                            ISMENIAN DRAGON (Drakon Ismenios) – Giant Serpent of Greek Mythology (theoi.com)

 

Τέλος. άλλοι δράκοντες οι οποίοι δεν είναι τόσο γνωστοί, ήταν ο Κυχρειδής δράκων, ο Εσπέριος δράκων, ο δράκων της Νεμέας, ο Οφιογενεικός Δράκων, η Χίμαιρα, η Έχιδνα, η Αργεία Έχιδνα και η Ποινή.

Διάσημοι δράκοι άλλων πολιτισμών

1)Φάφνιρ

Ο Φάφνιρ ή αλλιώς Fanfir συναντάται στους σκανδιναβικούς θρύλους του Έπους Volsunga. Στην αρχή δεν ήταν δράκος αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν νάνος. Όταν άρχισε να περιγράφεται ως δράκος, χαρακτηριζόταν ως ένα γιγαντιαίο πλάσμα χωρίς χέρια και πόδια. Η πιο απλοποιημένη ιστορία του μαρτυρά ότι ο πατέρας του Φάφνιρ πήρε καταραμένο χρυσό από τους θεούς επειδή σκότωσαν κατά λαθος τον άλλο του γιο. Ο Φάνφιρ ζητούσε χρυσό από τον πατέρα του χωρίς να ανταποκρίνεται ο πατέρας του έως ότου αποφάσισε να τον σκοτώσει και να φύγει με όλο το χρυσό στην έρημο. Με τα χρόνια μετατράπηκε σε δράκος και αργότερα σκοτώνεται από έναν ήρωα του Έπους Volsunga, τον Sigourd.

Fafnir Dragon | Fafnir Norse Mythology | Dragon Fafnir | VKNG
Fafnir Dragon | Fafnir Norse Mythology | Dragon Fafnir | VKNG (vkngjewelry.com)
2)Απέπ

Ο Απέπ, ή αλλιώς Άποφις, ήταν μια οφιοειδής θεότητα από την Αρχαία Αίγυπτο. Θεωρούταν η ενσάρκωση του αληθινού χάους, το Αιγυπτιακό Big Bad, η άλλη όψη του νομίσματος στο Ma’at, μια αναπαράσταση του δημοφιλούς αιγυπτιακού λογοτεχνικού μοτίβου: τάξη εναντίον χάους. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιστορία με τον Άπεπ αλλά φαίνεται ότι πιθανότατα προήλθε από τον ομφάλιο λώρο του Ra. Ο Ρα και ο Απέπ ήταν εχθροί και μονομαχούσαν κάθε βράδυ. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν το πλοίο του Ρα, που έπλεε στον ουρανό κάθε μέρα. όταν, λοιπόν, ο ήλιος ξεκινούσε να δύει, το πλοίο του Ρα έμπαινε στη Χώρα των Νεκρών και τότε ήταν που ο Άπεπ του επιτεθόταν, επιδιώκοντας να καταστρέψει τον Ρα και να μην μπορέσει ο ήλιος να ξανανατείλει ποτέ. Ο Ρα πάντα κέρδιζε και ο ήλιος ανέτειλε ξανά το πρωί, ενώ ο Άπεπ υποχωρούσε πίσω στη Χώρα των Νεκρών και περίμενε για την επόμενη νύχτα.

Διαβάστε επίσης  Οι εφτά πιο περίφημες καταδίκες μαγισσών στην ιστορία

Απέπ - Βικιπαίδεια

Απέπ – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

 

3)Γιαμάτα νο Ορότσι
Το Γιαμάτο νο Ορότσι, ή απλά Ορότσι, συναντάται στην ιαπωνική μυθολογία, και κυρίως στα δύο αρχαία κείμενα: το Κοτζίκι και το Νιχόν Σόκι. Και στα δύο, περιγράφεται ως ένας οκτακέφαλος δράκος με οκτώ ουρές, μήκους οκτώ κοιλάδων και οκτώ λόφων. Στον κύριο μύθο, λέγεται ότι έπειτα από την αποβολή της Susanoo από τους Ουρανούς, συνάντησε μερικές γήινες θεότητες οι οποίες ζούσαν με το φόβο αυτού του δράκου για χρόνια. Αυτές οι θεότητες είχαν δώσει ήδη στον Ορότσι κόρες τους και ετοιμάζονταν να δώσουν και την τελευταία. Αυτό το έκανα μήπως ο δράκος σταματούσε να της κυνηγά δεχόμενος αυτά τα “δώρα”. Η Susanoo, θέλοντας να βοηθήσει, μετέτρεψε την τελευταία αυτή κόρη σε χτένα για να την προστατέψει, λέγοντας στις θεότητες να φτιάξουν οκτώ δεξαμενές οκταπλάσιου εκλεπτυσμένου ποτού και να τις τοποθετήσουν σε οκτώ πλατφόρμες. Όταν ο Orochi πήγε να πάρει την τελευταία κόρη, βλέποντας τις δεξαμενές, έριξε τα οκτώ κεφάλια του μέσα σε αυτές και ήπιε το γέμισμά τους. Ο δράκος μέθυσε και αμέσως αποκοιμήθηκε. Τότε η Susanoo έκοψε τον Orochi. Η Susanoo αποχώρησε από τη μάχη αυτή με ένα νέο σπαθί, το Kusanagi-no-Tsurugi, το οποίο προήλθε από την ουρά του Orochi.
colored woodcut print of the battle betewen susanoo and yamato no orochi, yamato no orochi is in the ocean while susanoo swings at him with a sword from the land while other deities look on
8 of the Most Famous Dragons in Mythology and Literature (bookriot.com)
4)Wyvern

 Το Wyvern είναι ένα είδος δράκου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δράκοι που μοιάζουν με τον στερεοτυπικό δράκο, εκτός από το ότι έχουν μόνο δύο πόδια και ένα ζευγάρι φτερά. Μπορεί να μην αναπνέουν φωτιά αλλά έχουν μια δηλητηριώδη αγκαθωτή ουρά. Αυτό το είδος συναντάται κυρίως στην αγγλική, στην σκωτσέζικη και στην εραλδική μυθολογία. Στην εραλδική, το wyvern αντιπροσώπευε τη δύναμη, την προστασία και την αντοχή. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες, γνωστές ιστορίες για τα wyverns αλλά συνήθως εμφανίζονται σε τυχαίες τοπικές ιστορίες ιπποτών που πολεμούν έναν δράκο.

Διαβάστε επίσης  Βρέθηκαν αρχαίες κεφαλές ελληνικών αγαλμάτων 5.000 ετών

Wyvern - A Wiki of Ice and Fire

Wyvern – A Wiki of Ice and Fire (westeros.org)

5) Τιαμάτ

Ο Τιαμάτ προέρχεται αρχικά από τη μυθολογία της Μεσοποταμίας ως η αρχέγονη θεά της θάλασσας, η προσωποποίηση του χάους. Συχνά εμφανίζεται έχοντας τη μορφή θαλάσσιου φιδιού. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στον μύθο που αφηγείται τη δημιουργία της Μεσοποταμίας. Ο Tiamat σκοτώθηκε σε κάποια από τις πολλές μάχες που γινόντουσαν. Δεν υπάρχει μία αλλά πολλές εκδοχές της ιστορίας του.

δράκοι
Tiamat – Wikipedia

Tiamat – Wikipedia

6) Y Ddraig Goch

 Το Y Ddraig Goch μεταφράζεται σε “κόκκινο δράκο” στα ουαλικά και είναι ο κόκκινος δράκος που αντιπροσωπεύεται στη σημαία τους. Η ιστορία του ξεκινά στο Mabinogion, όπου μάχεται με έναν λευκό δράκο. Όταν οι δράκοι αποκαλύπτονται, ένα αγόρι λέει ότι ο λευκός δράκος αντιπροσωπεύει τους Σάξονες και ο κόκκινος δράκος τους Βρετανούς. Ο λευκός δράκος αν και κερδίζει αρκετές μάχες, στο τέλος ο κόκκινος δράκος νικά, όπως και οι Βρετανοί.

The Story of Merlin and Y Ddraig Goch (the Red Dragon of Wales)! - YouTube

The Story of Merlin and Y Ddraig Goch (the Red Dragon of Wales)! – YouTube

7) Quetzalcóat

 Ο Quetzalcóatl είναι μία από τις θεότητες της μυθολογίας των Αζτέκων και συγκεκριμένα η θεότητα προστάτης πολλών, αλλά και εκείνη που θεωρείται ότι είναι ο δημιουργός της ανθρωπότητας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους θεούς του πανθέου. Συνήθως, απεικονίζεται ως ένα φτερωτό φίδι, όταν δεν θεωρείται ως άνθρωπος με φτερωτή κόμμωση φιδιού.

δράκοι
ed, green, and white image of Quetzalcóatl, wearing a snake headdress and wings coming off his arms

8 of the Most Famous Dragons in Mythology and Literature (bookriot.com)

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: 

  • Δράκος. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82. (τελευταία πρόσβαση 19.3.2023)
  • Αποστολόπουλος,Χ. (2017) Οι δράκοι στην ελληνική μυθολογία: Από τη Λερναία Ύδρα στο Λάδωνα. Ανακτήθηκε από https://eleftherostypos.gr/istories/81238-oi-drakoi-stnn-ellhnikh-mythologia-apo-th-lernaia-ydra-sto-ladwna. (τελευταία πρόσβαση 19.3.2023)
  • Hobbs,C. (2023)8 of the Most Famous Dragons in Mythology and Books. Ανακτήθηκε από https://bookriot.com/famous-dragons-in-mythology/ (τελευταία πρόσβαση 19.3.2023)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε