Πασχαλινά αυγά: Ιδέες για διακόσμηση μιας αγαπημένης παράδοσης

Πηγή εικόνας: Akis Petretzikis

Το Πάσχα «πέφτει» πάντα στην αρχή της άνοιξης. Μία από τις αγαπημένες παραδόσεις, μικρών και μεγάλων, της μεγάλης εβδομάδας είναι η βαφή των πασχαλινών αυγών. Ωστόσο, τα πασχαλινά αυγά και η παράδοση τους χρωματισμού τους προηγείται του χριστιανισμού. Το αυγό σε πολλές κουλτούρες χρησιμοποιείται ως σύμβολο της νέας ζωής, της γονιμότητας και της αναγέννησης. Για πολλά χρόνια, διάφοροι λαοί ανά τον κόσμο είχαν ως παράδοση την διακόσμηση των αυγών στην αρχή της άνοιξης.

Οι παγανιστικές ρίζες του Πάσχα

Πριν την καθιέρωση της χριστιανικής γιορτής του Πάσχα, και τον εορτασμό της ανάστασης του Ιησού, οι αρχαίοι παγανιστές στην Ευρώπη γιόρταζαν την εαρινή ισημερία ως την επιστροφή του Θεού Ήλιου -μια αναγέννηση του φωτός και μια ανάδυση από τον σκοτεινό και άσχημο χειμώνα. Η εαρινή ισημερία (η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα, στο φως και στο σκοτάδι) εορταζόταν παραδοσιακά από ανθρώπους, των οποίων η ζωή εξαρτώταν από την γονιμότητα της γης. Οι περισσότεροι πολιτισμοί ανά τον κόσμο δημιούργησαν τελετουργίες και εορτασμούς για να γιορτάσουν μία εύφορη άνοιξη, μία ανάσταση της γης. Η ίδια η λέξη Πάσχα (Easter) λέγεται πως προέρχεται από την παγανιστική θεά Eostre.

Το αυγό ως σύμβολο και η διακόσμηση του στην ιστορία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Φοίνικες και οι Ινδουιστές πίστευαν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα τεράστιο αυγό. Οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία της ιστορίας του κάθε πολιτισμού μπορεί να διαφέρουν, αλλά οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποίησαν το αυγό ως σύμβολο της νέας ζωής και της αναγέννησης και είχαν ως παράδοση την βαφή τους, κατά τον κοινό σε όλους τους πολιτισμούς, εορτασμό της εαρινής ισημερίας.

Διαβάστε επίσης  Αμαζόνες, μια διαφορετική κοινωνία σε έναν ξεχασμένο κόσμο

Τα χρωματιστά αυγά εμφανίζονται για πρώτη φόρα, όπως λέγεται, στον εορτασμό του Nowruz, του περσικού νέου έτους που συμπέπτει με την εαρινή ισημερία, μια γιορτή με ιστορία 3,000 χρόνων. Η διακόσμηση των αυγών έχει ρίζες στην αρχαία Περσία και στον Ζωροαστρισμό, και ιστορικά το κόκκινο ήταν το δημοφιλέστερο χρώμα, αν και πολλές φορές λέγεται πως τα αυγά είχαν και πολύχρωμη διακόσμηση.

Advertisements
Ad 14

Στην εβραϊκή παράδοση ένα καθαρό λευκό αυγό σερβίρεται ως μέρος του γεύματος seder στο Passover, το Εβραϊκό Πάσχα. Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Μεσοποταμία χρησιμοποίησαν την παράδοση του αυγού, βάφοντας το κόκκινο ως σύμβολο του αίματος του Χριστού. Τα πιο περίτεχνα πασχαλινά σχέδια βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι γυναίκες ήταν παραδοσιακά οι καλλιτέχνες που ήταν υπεύθυνες για τη διακόσμηση των αυγών.

Ένα από τα πρώτα δείγματα βαμμένων αυγών στη βρετανική ιστορία, σύμφωνα με τον Ronald Hutton, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, χρονολογείται το 1290, την εποχή του Edward Ι, όταν οι γυναίκες της αυλής αγόρασαν 450 αυγά για να τα χρωματίσουν και να τα διανέμουν στον βασιλιά και στους αυλικούς για το Πάσχα. Το βιβλίο του Hutton αναφέρει, επίσης, ότι δύο αιώνες αργότερα, το Βατικανό έστειλε στον Henry VIII ένα αυγό μέσα σε μια ασημένια θήκη ως «εποχικό δώρο». Σήμερα, τα πιο διάσημα εξαιρετικά διακοσμημένα πασχαλινά αυγά είναι τα αυγά Fabergé που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ως πασχαλινό δώρο στον τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ.

Διαβάστε επίσης  Όλυμπος Καρπάθου: Ο τόπος των παραδόσεων

Δημιουργικές ιδέες για διακόσμηση των πασχαλινών αυγών

Μιας και πολλοί από μας ψάχνουμε πως να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας, με ή χωρίς παιδιά, ίσως η γιορτή του Πάσχα μας προσφέρει μία ωραία ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας, βάφοντας με διαφορετικό τρόπο τα παραδοσιακά κόκκινα πασχαλινά αυγά. Παρακάτω, όπως και εδώ, μπορείτε να εμπνευστείτε από κάποιες εναλλακτικές προτάσεις.

 

 

Πηγή εικόνας: Handmade Charlotte

 

πασχαλινά αυγά
Πηγή εικόνας: How About Orange

 

πασχαλινά αυγά
Πηγή εικόνας: Frugal Fun for Boys and Girls

 

πασχαλινά αυγά
Πηγή εικόνας: Studio DIY

 

Πηγή εικόνας: BlissMakes

 

Πηγή εικόνας: William L Krohn

Πηγή άρθρου

Olivia Waxman “here’s why easter eggs are a thing” Time, 21/02/20 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι