Ο Σερ Νίκολας Γουίντον ήταν ο Βρετανός ανθρωπιστής που ενορχήστρωσε την διάσωση 669 παιδιών, επί το πλείστον εβραιόπουλα, από την Τσεχοσλοβακία πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατάφερε να βρει σπίτια για τα παιδιά και διασφάλισε την μεταφορά τους από την Τσεχοσλοβακία στην Βρετανία. Το έργο του παρέμεινε άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο για περισσότερα από 50 χρόνια. Ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «Βρετανό Σίντλερ» λόγω του Γερμανού βιομηχάνου, Όσκαρ Σίντλερ,που και εκείνος είχε σώσει μεγάλο αριθμό Εβραίων που δούλευαν στα εργοστάσια του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γουίντον γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1909 στο Χάμστεντ του Λονδίνου. Βαπτίστηκε σε αγγλικανική εκκλησία παρόλο που οι γονείς του Ρούντολφ και Μπάρμπαρα είχαν Γερμανοεβραϊκή καταγωγή. Είχε δύο αδέρφια, την Σάρλοτ και τον Ρόμπερτ. Στο σχολείο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χρηματιστηριακό κλάδο επηρεασμένος και από τον πατέρα του που ήταν τραπεζίτης. Εργάστηκε σε πολλές τράπεζες ως υπάλληλος χρηματιστηρίου στην Γερμανία, στην Γαλλία και φυσικά στην Αγγλία.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1938, ο Γουίντον ενώ είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Ελβετία για διακοπές, έλαβε πρόσκληση από τον φίλο του, Μάρτιν Μπλέϊκ, να τον επισκεφθεί στην Τσεχοσλοβακία. Ο Μπλέϊκ εργαζόταν στην Βρετανική Επιτροπή για τους πρόσφυγες της Τσεχοσλοβακίας και ζήτησε από τον Γουίντον να συνεισφέρει στην πρόνοια για τους Εβραίους πρόσφυγες. Σύντομα ο Γούιντον ίδρυσε έναν οργανισμό ώστε να βοηθήσει εβραιόπουλα των οποίων οι οικογένειες κινδύνευαν από τους Ναζί. Εγκαταστάθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της Πράγας και εκεί πολλοί γονείς έκαναν ουρές ώστε να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά τους. Τον Νοέμβριο του 1938,λ ίγο μετά την «Νύχτα των Κρυστάλλων», η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο επιτρεπόταν η είσοδος στην Βρετανία προσφύγων κάτω των 17 ετών με την προϋπόθεση να έχουν ένα μέρος να μείνουν και να δοθεί μια εγγύηση ύψους 50 λιρών για την επιστροφή μετέπειτα πίσω στην πατρίδα τους.
Ο Γουίντον επέστρεψε στο Λονδίνο για να οργανώσει το σχέδιο διάσωσης.Κατάφερε να μαζέψει το σύνολο των εγγυήσεων που απαιτούνταν καθώς και τα χρήματα για την μεταφορά των παιδιών.Επίσης μπόρεσε να βρεί,βάζοντας ακόμη και φωτογραφίες των παιδιών σε περιοδικό, ανάδοχες οικογένειες που ήταν πρόθυμες να υιοθετήσουν τα νεαρά προσφυγόπουλα.
Εμπόδιο του στάθησε η απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα για τους Εβραίους πρόσφυγες μετά την Νύχτα των Κρυστάλλων.Λαμβάνοντας όμως διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από την Βρετανία,το σχέδιο του Γουίντον πέτυχε.Μετά το πρώτο τρένο,τα υπόλοιπα δεν συνάντησαν κάποια δυσκολία στο περασμά τους από την Ολλανδία.Συνολικά οκτώ τρένα μετέφεραν 669 παιδιά από την Τσεχοσλοβακία στην Βρετανία ενώ γονείς πολλών από αυτά έχασαν την ζωή τους στο Άουσβιτς.Το τελευταίο τρένο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Πράγα στις 1 Σεπτεμβρίου του 1939 μεταφέροντας περίπου 250 παιδιά,δεν κατάφερε να ξεκινήσει ποτέ.Την ίδια μέρα η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.Μονάχα 2 από τα 250 παιδιά κατάφεραν να επιζήσουν μετά το πέρας του πολέμου.
Με την έναρξη του πολέμου,ο Γουίντον δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης και απασχολήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.Λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη και τελικά κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία όπου έφτασε μέχρι τον βαθμό του υποσμηναγού.Μετά τον πόλεμο ο Γουίντον εργάστηκε σε αρκετές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και σε οικονομικά τμήματα πολλών εταιριών.Παντρεύτηκε την σύζυγο του Γκρέτε και απέκτησε μαζί της 3 παιδιά.
Τα επιτεύγματα του παρέμειναν αφανή στο ευρύ κοινό μέχρι το 1988 όταν και η σύζυγος του βρήκε στην σοφίτα του σπιτιού τους το σημειωματάριο-βίβλιο στο οποίο ο Γουίντον έιχε μια λίστα με τα ονόματα των παιδιών που έιχε σώσει μαζί με φωτογραφίες τους.Η γυναίκα του,έδωσε το σημειωματάριο σε άτομα του βρετανικού τύπου και τον Φεβρουάριο του 1988 στην εκπομπή «That’s Life» του BBC,ο Γουίντον που ήταν καλεσμένος αντίκρισε έκπληκτος και συγκινημένος πολλά από τα παιδιά που είχε σώσει και βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό της εκπομπής.Το 1983 έλαβε τον τίτλο του «Μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» ενώ το 2003 χρίστηκε ιππότης από την Βασίλισσα Ελισάβετ.Ο Νίκολας Γουίντον άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κοιμόταν σε ηλικία 106 ετών από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.