Το χωριό Κοντομαρί της Κρήτης βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε. Η σφαγή που πραγματοποιήθηκε στο Κοντομαρί της Κρήτης ήταν μία από τις πολλές κτηνωδίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγκεκριμένη σφαγή αποτελούσε μία μορφή αντιποίνων κατά της συμμετοχής του ντόπιου πληθυσμού στη μάχη της Κρήτης ( 20 Μαΐου – 31 Μαΐου 1941). Γερμανοί αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ προσγειώθηκαν νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, όπου συνάντησαν μία απρόσμενη αντίσταση, κατά την οποία είχαν και αρκετές απώλειες. Συγκεκριμένα, έχασαν περίπου 400 με 600 άνδρες, ανάμεσά τους και τον διοικητή τους Ότο Σέρμπερ.
Τέτοιες γερμανικές εισβολές σαν την προαναφερθείσα αποτελούσαν ένα σύνηθες φαινόμενο εκείνη την περίοδο οδηγώντας αρκετές φορές στο ίδιο αποτέλεσμα. Κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες τότε, κατά τις οποίες ο ντόπιος πληθυσμός της Κρήτης κακομεταχειριζόταν τους αλεξιπτωτιστές. Οι φήμες αυτές δεν άργησαν να φτάσουν μέχρι τα αυτιά του αντικαγκελάριου του Τρίτου Ράιχ και βετεράνο πιλότο Χέρμαν Γκέρινγκ (1893 – 1946). Εκείνος με τη σειρά του διέταξε τον επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωτιστών, Κουρτ Στούντεντ, να ξεκινήσει τις ανακρίσεις και τα αντίποινα, σε περίπτωση που κρίνονταν απαραίτητο.
Τα αντίποινα, που τελικά δεν άργησαν να έρθουν, ήταν η σφαγή στο Κοντομαρί της Κρήτης στις 2 Ιουνίου 1941. Ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες με τους εναπομείναντες άνδρες του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών κατευθύνθηκε προς το χωριό, προκειμένου να εκτελέσει τις εντολές του. Αμέσως μετά την άφιξή τους, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού, από τους οποίους ύστερα από κάμποση ώρα απελευθέρωσαν τα γυναικόπαιδα κρατώντας ως ομήρους μόνο τους άρρενες κατοίκους του χωριού. Στη συνέχεια, τους οδήγησαν σε έναν ελαιώνα έξω από το χωριό και εκεί τους εκτέλεσαν. Ο αριθμός των νεκρών ποικίλει μεταξύ 23 και 60 ατόμων. Μάλιστα ο 25χρονος τότε Χορστ Τρέμπες παρασημοφορήθηκε γι ΄αυτή του την πράξη από τον Γκέρινγκ με τον Σταυρό των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού. Χαρακτηριστικά παραμένουν τα λόγια του πριν την εκτέλεση των μελλοθάνατων και συγκεκριμένα η φράση του ” Όποιος θέλει τώρα μπορεί να φύγει”. Εκτός αυτού, χαρακτηριστικό παράδειγμα της γερμανικής οργής συνιστά και το γεγονός πως την επόμενη ημέρα κιόλας, οι ναζί συνέχισαν την πορεία τους προς την Κάνδανο με σκοπό να συνεχίσουν το έργο τους. Εκεί εκτελέστηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι.
Τα ντοκουμέντα της σφαγής
Η σφαγή στο Κοντομαρί της Κρήτης αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες από τον Φραντς Πέτερ Βάιξλερ, ο οποίος ήταν πολεμικός ανταποκριτής στο τμήμα προπαγάνδας της Βέρμαχτ. Λίγους μήνες αργότερα απολύθηκε από τον στρατό και, μάλιστα, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία για τη βοήθεια που προσέφερε σε ορισμένους Κρητικούς με σκοπό να αποδράσουν. Εκείνος ήταν που δημοσίευσε τις φωτογραφίες της σφαγής. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στη δίκη της Νυρεμβέργης αργότερα, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Χέρμαν Γκέρινγκ.
Πηγές:
Η Σφαγή στο Κοντομαρί. Ανακτήθηκε από https://www.sansimera.gr/articles/935. (τελευταία πρόσβαση: 19/07/24).
2022. Η σφαγή από τους ναζί στο Κοντομαρί στην Κρήτη: Οι 10 φωτογραφίες που παγώνουν το αίμα. Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2022/06/02/stories/sfagi-apo-tous-nazi-sto-kontomari-stin-kriti-oi-10-fotografies-pou-pagonoun-aima/ (τελευταία πρόσβαση: 19/07/24).
Βασιλείου Σ. (2024). ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιουνίου 1941: Σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων, έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ανακτήθηκε από https://flight.com.gr/1941-06-02-kontomari-massacre/ (τελευταία πρόσβαση: 19/07/24).