Τζον Λόγκι Μπερντ: Ο μηχανικός πίσω από την εφεύρεση της τηλεόρασης

Τζον Λόγκι Μπερντ 
Πηγή εικόνας: sansimera.gr

 

Ο Τζον Λόγκι Μπερντ (John Logie Baird) γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1888. Ήταν Σκοτσέζος μηχανικός και ο πρώτος στην ιστορία που κατόρθωσε να ανάμεταδώσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο. Όπως ακριβώς λειτουργεί και η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης. Ήταν γιος του αιδεσιμώτατου Τζον Μπερντ και της Τζέσικα Μόρισον. Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στις κατασκευές, όταν κατόρθωσε να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο τηλεφωνικό δίκτυο στη γειτονιά του για να συνομιλεί με τους φίλους του. Μια προσωπικότητα άκρως ανήσυχη με έφεση στον συνεχή πειραματισμό και την πρωτοπορία, που έμελλε να φέρει την επανάσταση με το πιο διαδεδομένο μέσω ψυχαγωγίας του σήμερα, την τηλεόραση.  

Τζον Λόγκι Μπερντ και βίος

Μολονότι σε όλη του τη ζωή η υγεία του δεν ήταν καλή, από μικρός έδειξε τα σημεία της μεγαλοφυΐας του, τροποποιώντας μια τηλεφωνική σύνδεση που συνέδεε απευθείας το υπνοδωμάτιό του με τα αντίστοιχα των φίλων του στον ίδιο δρόμο. Οι αντιξοότητες της υγείας του, δεν στάθηκαν ικανές για να σταματήσουν το ταλέντο του.

Φοίτησε στην Ακαδημία Larchfield Academy, στο Βασιλικό Τεχνικό Κολέγιο και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Δεν ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του, εξαιτίας του ξεσπάσματος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγω της κακής του υγείας δεν στρατεύτηκε, αλλά εργάστηκε στην τοπική ηλεκτρική εταιρεία. Μετά το τέλος του πολέμου μετακόμισε στη Νότια Αγγλίας, έχοντας ως στόχο την ανακάλυψη της τηλεόρασης, που ήταν όνειρο πολλών επιστημόνων της γενιάς του. 

Για μικρό χρονικό διάστημα απασχολήθηκε ως επιβλέπων μηχανικός στην ηλεκτροπαραγωγό εταιρεία “Clyde Valley Electrical Power Company”. Μετά τη λήξη του Πολέμου, αποφάσισε να ασχοληθεί με δική του επιχείρηση. Αρχικά ασχολήθηκε με μια επιχείρηση κατασκευής και εμπορίας υδροαπορροφητικών καλτσών, αλλά το 1919 την πούλησε και αποφάσισε να φύγει από τη Βρετανία. Το Νοέμβριο του 1919 εγκαταστάθηκε στο Port of Spain του Τρίνινταντ και ασχολήθηκε με την παρασκευή μαρμελάδας και ζελέ από γκουάβα. Οι ντόπιοι είχαν παραξενευτεί ιδιαίτερα καθώς από την καλύβα του, καθώς κάθε βράδυ έβγαιναν λάμψεις και περίεργοι θόρυβοι. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι κατ’ αυτή την περίοδο έκανε τις σημαντικότερες προόδους σχετικά με την εφεύρεση της τηλεόρασης που επρόκειτο να ακολουθήσει. Η διαμονή του στο Τρίνινταντ δεν διήρκεσε πολύ. Επέστρεψε και πάλι στη Βρετανία, όπου εγκαταστάθηκε στο Χέιστινγκς της νότιας Αγγλίας, αποφασισμένος να επικεντρωθεί  στην υλοποίηση της ιδέας και του ονείρου που είχε από μικρός. Τη μετάδοση εικόνων από απόσταση.

Διαβάστε επίσης  Η Βία και η Αναπαραγωγή της από την Τηλεόραση
Advertisements
Ad 14

 

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

 

Στη συνέχεια, εμπνεύστηκε από την εφεύρεση του Άρθουρ Κορν, ο οποίος στο διάστημα μεταξύ του 1903  με 1907 είχε αναπτύξει ένα κύκλωμα χρονισμού τηλε-μετάδοσης εικόνων, που παρέκαμπτε το μειονέκτημα της καθυστέρησης που προκαλούσαν τα στοιχεία σεληνίου, επιτρέποντας έτσι την τηλε-μετάδοση σταθερής εικόνας. Οι πρώτες συσκευές που κατασκεύασε ήταν φτιαγμένες από παλιά εξαρτήματα και είχαν μικρή επιτυχία. Το 1924 όμως, κατάφερε να μεταδώσει τρεμοπαίζουσα κινούμενη εικόνα σε μικρή απόσταση. 

Η βελτίωση

Το 1925 είχε καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τη συσκευή του. Και στις 26 Ιανουαρίου του 1926, πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια επίδειξή της. Επέλεξε το κατάστημα Selfridges στην Όξφορντ Στριτ του Λονδίνου. Οι έκπληκτοι πελάτες (μαζί τους και 50 επιστήμονες που είχαν κληθεί ειδικά για την επίδειξη) είδαν να αναμεταδίδονται λίγο θαμπές εικόνες γραμμάτων. Το 1927, η αναμετάδοση εικόνων έγινε μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε απόσταση 438 μιλίων, μεταξύ Γλασκώβης και Λονδίνου. Ο Μπέρντ δημιούργησε ύστερα από αυτό δική του εταιρεία, την Baird Television Development Company (BTDC). To 1928, η BTDC πέτυχε την πρώτη υπερατλαντική τηλεοπτική μετάδοση μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Μαζί με την πρώτη μετάδοση στο πλοίο S.S. Berengaria στη μέση του Ωκεανού. Ο Μπερντ κατάφερε επίσης να κάνει επίδειξη έγχρωμης και στερεοσκοπικής τηλεόρασης. 

 

Πηγή εικόνας: sansimera.gr

 

Το ηλεκτρομηχανικό σύστημα που χρησιμοποίησε ο Μπερντ, αποτελούνταν από μια κάμερα που βρισκόταν πίσω από ένα περιστρεφόμενο δίσκο με οπές. Η εικόνα που μετέδιδε το σύστημά του ήταν αρκετά θαμπή και κάθε πλαίσιο διέθετε τριάντα οριζόντιες γραμμές, ενώ ανανεωνόταν 12 φορές ανά δευτερόλεπτο (12 πλαίσια / δευτερόλεπτο, fps).

Διαβάστε επίσης  Ο Μαύρος Θάνατος του 1347 και ο COVID-19

Η αναγνώριση 

Το 1929, το BBC υιοθέτησε το ηλεκτρομηχανικό σύστημα του Μπερντ, το οποίο επρόκειτο σταδιακά να αντικατασταθεί από το εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό σύστημα της Marconi Electric and Musical Industries ως το 1937, θέτοντας αυτομάτως και το σύστημα του Μπερντ εκτός παραγωγής.

Ο Μπερντ εξακολούθησε να εργάζεται στον τομέα της τηλεόρασης, αναπτύσσοντας επίσης, συστήματα αναμετάδοσης εικόνων με υπέρυθρη ακτινοβολία (Noctovision), για μετάδοση εικόνων κάτω από ανύπαρκτες συνθήκες φωτισμού, την έγχρωμη μετάδοση εικόνων (1928) και τη στερεοσκοπική τηλεόραση. Σχετική παρουσίασή των αποτελεσμάτων των ερευνών του, έκανε το 1946, λίγο πριν το θάνατό του. Ενώ παράλληλα άρχισε να χρησιμοποιεί και αυτός την τεχνολογία της οθόνης καθοδικών ακτίνων. Πετυχαίνοντας το 1940, τη μετάδοση έγχρωμων εικόνων των 600 γραμμών σάρωσης ανά πλαίσιο, αναπτύσσοντας έτσι κατ’ επέκταση και την πρώτη έγχρωμη. Συνέχισε τις εργασίες του καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο 1942 με 1944 κατασκεύασε την πρώτη έγχρωμη λυχνία καθοδικών ακτίνων, την οποία επονόμασε Telechrome“, η οποία εκτίθεται σήμερα, στο Μουσείο Τηλεόρασης του Μπράντφορντ.

 

Τζον Λόγκι Μπερντ
Πηγή εικόνας: NewsIT

 

Ο Μπερντ ήταν ο πρώτος Βρετανός που τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την International Faculty of Science το 1937. Η προσπάθεια και η επιμονή του, στην εξέλιξη του πιο διαδεδομένου μέσου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τον δικαίωσαν, καθιερώνοντας τον ως, τον πρωτοπόρο εφευρέτη που συνέβαλλε στην ανάπτυξη και διάδοση της έμμεσης αυτής μορφής ανθρώπινης επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Μέσω της προβολής εικόνων.

Ο Τζον Λόγκι Μπερντ απεβίωσε στον ύπνο του από φυσικά αίτια, στις 14 Ιουνίου 1946 στην κατοικία του στο Bexhill. Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της ευρείας οθόνης των 28 ιντσών στο ξενοδοχείο “Σαβόι” του Λονδίνου. 

Διαβάστε επίσης  Χίτλερ και Μουσολίνι: ομοιότητες μεταξύ των δύο ηγετών

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό: 

Τζον Λόγκι Μπερντ, Αναρτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki (Τελευταία πρόσβαση 10-04-19)

Τζον Λότζι Μπερντ, Αναρτήθηκε από: https://www.tovima.g (Τελευταία πρόσβαση 10-04-19)

Τζον Λόουτζι Μπερντ (John Logie Baird), Αναρτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/biographies (Τελευταία πρόσβαση 10-04-19)

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για