Το “Body Neutrality”, γνωστό στα ελληνικά ως “Ουδετερότητα του σώματος” πρόκειται για ένα κίνημα το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 2015. Άρχισε να γίνεται δημοφιλές όταν ορισμένοι επιστήμονες με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές αποφάσισαν να το αναρτήσουν στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα μιας υγειούς σχέσης με το φαγητό, την άσκηση και την συνολική εικόνα του σώματος των ανθρώπων. Το Body Neutrality επιχειρεί στην ουσία να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρέφουν σεβασμό απέναντι στο σώμα τους διατηρώντας μια ουδέτερη στάση απέναντί του, χωρίς δηλαδή να το αγαπάνε ή να το μισούνε.
Πιο συγκεκριμένα
Όπως προαναφέρθηκε, το Body Neutrality αναφέρεται στην ουδέτερη στάση που είναι καλό να διατηρεί κάποιος απέναντι στο σώμα του. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αρχικά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αποδοχή. Καθένας, δηλαδή, πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις σχετικά με το πως νιώθει με το σώμα του από μέρα σε μέρα και συνεπώς να το αντιμετωπίζει χωρίς κακή κρίση. Επιπλέον, οι λειτουργίες που μπορεί να επιτελέσει το σώμα είναι εκείνο στο οποίο θα έπρεπε καθένας να εστιάσει. Να νιώσει ευγνωμοσύνη για το τι μπορεί να κάνει χάρη σ’ αυτό, πράγμα που αναμφίβολα δεν βασίζεται στην εξωτερική του εμφάνιση. Κάτι ακόμα στο οποίο δίνει έμφαση το Body Neutrality είναι η σημασία που πρέπει να δίνει κάποιος στο “είναι” και όχι στο “φαίνεσθαι”. Τονίζει πως είναι πολύ προτιμότερο να προσπαθεί κανείς να καλλιεργεί την προσωπικότητα και γενικότερα τον εσωτερικό του κόσμο, πράγμα που αναπόφευκτα θα επηρεάσει θετικά και την εικόνα του σώματος του.
Πως μπορεί κανείς να υιοθετήσει το Body Neutrality;
- Θρέψη του σώματος με διατροφή και όχι με εξαντλητικές δίαιτες
- Ευχάριστη σωματική δραστηριότητα
- Στόχοι διατροφής και άσκησης βάσει της υγείας και όχι βάσει του βάρους ή του σχήματος του σώματος
- Μείωση ή και απαλλαγή της χρήσης της ζυγαριάς
- Ευγένεια και υπομονή
- Εστίαση στις λειτουργίες που φέρνει εις πέρας το σώμα προκειμένου να είναι κάποιος λειτουργικός και υγιής (βοηθητική μπορεί να είναι η δημιουργία λίστας με όλες τις εκτιμώμενες λειτουργίες)
- Μείωση της χρήσης του καθρέφτη
- Ενασχόληση με δραστηριότητες που ενισχύουν την προσωπικότητα και το πνεύμα και όχι την εξωτερική εμφάνιση
Γιατί θεωρείται προτιμότερο από το Body Positivity;
Τo Body Positivity (=θετικότητα του σώματος), έχει δεχθεί ποικίλες κριτικές. Για αρχή, θεωρείται πως προωθεί την “τοξική θετικότητα” αφού επιδιώκει να τονίζει τη σημασία που έχει το να βρίσκεται κάποιος σε συνεχή αγάπη με το σώμα του. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Ακόμα, τείνει να δίνει έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, σε αντίθεση με το Body Neutrality που δίνει βάση στον εσωτερικό κόσμο. Εκτός των παραπάνω, έχει δεχθεί κριτική σχετικά με το ότι είναι κακό να αποτύχει κάποιος στο να αγαπήσει το σώμα του. Φυσικά, και το Body Neutrality έχει δεχθεί κριτική. Έχει θεωρηθεί, για παράδειγμα, πως πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία, αφού χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς να “σκάψει” βαθιά στον εαυτό του, πράγμα που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Τέλος, έχει κριθεί για το γεγονός πως δεν αντικατοπτρίζει την εμπειρία όλων των διαφορετικών σωμάτων, πράγμα που σημαίνει πως αν κάποιος έχει ένα περιθωριοποιημένο κοινωνικά σώμα να του είναι δυσκολότερο να υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση ως προς αυτό.
Πηγές
Pellizzer, Mia L & Wade, Tracey D. (2023). Developing a definition of body neutrality and strategies for an intervention. Body Image, Τόμος 46, 434-442
What Is Body Neutrality? Ανακτήθηκε από: https://www.webmd.com/beauty/what-is-body-neutrality