Αλλάζοντας την καθημερινότητά μας

καθημερινότητα

Η καθημερινότητά μας όλο και δυσκολεύει τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κοινωνικά αδιέξοδα και προσωπική κρίση αξιών, δυσκολεύοντας μας να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να βελτιώσουμε τη ψυχολογία μας, αλλά και τη ζωή μας γενικότερα.

Με τα ποσοστά κατάθλιψης και κρίσεων πανικού να έχουν αυξηθεί σημαντικά, είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας και τις συνθήκες ζωής μας ώστε να αισθανθούμε καλύτερα και να αποφύγουμε την πιθανότητα προσωπικής κρίσης.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια tips που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε όσα μας καταπιέζουν, και κλέβουν σημαντικό χώρο από την καλή μας διάθεση.

  • Επενδύστε σε επιπλέον, ποιοτικό χρόνο, με τους σημαντικούς «άλλους» της ζωής σας. Ένας απογευματινός καφές με φίλους, μια ρομαντική βράδια με το σύντροφο, ένα κυριακάτικο πικνίκ με τα παιδιά, αν προστεθούν σε εβδομαδιαία βάση, θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητά μας. Μη βιαστείτε να ισχυριστείτε πως δεν υπάρχει χρόνος· διάθεση δεν υπάρχει, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Αν κλείσουμε την τηλεόραση και τον Η/Υ, αν σηκωθούμε από τον καναπέ, αν αφήσουμε λίγο πίσω τις οικιακές ενασχολήσεις μας, θα δούμε πως υπάρχει αναξιοποίητος χρόνος, αρκετός ώστε να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες.
  • Θέστε όριο στην εργασία σας. Σκεφτείτε αν είναι όντως απαραίτητο να ελέγχετε συνεχώς τα mail σας, να κοιτάτε ανά πέντε λεπτά το κινητό σας, να αφιερώνετε χρόνο εκτός ωραρίου σε μικροεκκρεμότητες της δουλείας. Με την αύξηση χρήσης των smartphones και των διαφόρων εφαρμογών, έχει επέλθει ένα νέο είδος υπερωριών, όπου ο εργαζόμενος τελειώνει το τυπικό του ωράριο, αλλά συνεχίζει να έχει επαφή με την εργασία του. Ο εργοδότης, ο πελάτης, ο συνεργάτης, μπορεί να τον βρει και να του στείλει έγγραφα όπου κι αν βρίσκεται, ή να ζητήσει επιπλέον στοιχεία, μιας που είναι ένα «κλικ» μακρυά. Έτσι, στην ουσία, η εργασία μας και το άγχος αυτής συνεχίζουν να μας συντροφεύουν ώρες αφού απομακρυνθούμε από το γραφείο.
  • Προσθέστε κάποιο hobby που να σας ευχαριστεί πραγματικά στην καθημερινότητά σας. Θα αυξήσει τη δημιουργικότητα, την ενέργειά σας, καθώς και το αίσθημα ευχαρίστησης που θα αντλείτε από την ενασχόλησή σας με αυτό.
  • Βελτιώστε τη διατροφή σας, την επαφή με τη φύση και τον ήλιο. Ο ήλιος αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης d στον οργανισμό μας, η διατροφή φροντίζει να υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά στο σώμα μας και η επαφή με την φύση γεμίζει τη ψυχή μας.
  • Ερωτευτείτε. Δεν έχει σημασία αν έχετε μακροχρόνιο δεσμό ή όχι. Μπορείτε να ερωτευτείτε τον ίδιο άνθρωπο ξανά και ξανά. Θυμηθείτε την αρχή της σχέσης σας, τα απρόοπτα μηνύματα, τα αναπάντεχα δωράκια, το πάθος, τις αγκαλιές και τα συχνά φιλιά. Είναι γνωστό πως ξεκινώντας την ημέρα με ένα φιλί και μια αγκαλιά απο εκείνον που αγαπάμε, η διάθεσή μας βελτιώνεται και η καθημερινότητά μας αλλάζει.
  • Θέτετε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους θα φροντίζετε να κατακτάτε σταδιακά. Δεν έχει νόημα να κυνηγάτε μεγαλεπίβολα σχέδια που σας αγχώνουν. Ο επόμενος στόχος σας ας διαιρεθεί σε μικρά βήματα και ας δώσετε στον εαυτό σας περισσότερες ευκαιρίες να τον υλοποιήσει. Όταν κάτι σας δυσκολέψει, δώστε χρόνο στον εαυτό σας και όχι βήμα στην αποτυχία.
  • Αναγνωρίστε τα όρια και τα θέλω σας. Σκεφτείτε πόσα από όσα κάνετε καθημερινά είναι δική σας επιλογή ή ανταποκρίνονται στις ικανότητές σας. Τα επίπεδα άγχους θα μειωθούν αυτόματα όταν εντοπίσετε όσα θέλετε να πετάξετε κι όσα θέλετε να διατηρήσετε στη ζωή σας.
  • Απομακρυνθείτε από τοξικούς ανθρώπους. Δεν έχει κανένα νόημα να διατηρείτε σχέσεις με ανθρώπους που σας κουράζουν, σας πληγώνουν, σας αποδυναμώνουν ψυχικά, μόνο και μόνο χάριν συγγένειας, ευγένειας ή άλλων τυπικών και κοινωνικών «πρέπει».
Διαβάστε επίσης  Συναισθήματα: Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε

Σταδιακά, η καθημερινότητά σας θα αλλάξει και η διάθεσή σας θα βελτιωθεί. Όμως, μην περιμένετε άμεση αλλαγή. Γιατί το πιο πιθανό είναι να απογοητευτείτε. Χρειάζεται χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές συνήθειες και να σας δώσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Δώστε περιθώριο στον εαυτό σας να κάνει τα κατάλληλα βήματα και να πάρει τις απαραίτητες ανάσες.

Και η αλλαγή θα σας ανταμείψει.

καθημερινότητα

Είμαι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, τη γυναικεία ψυχολογία και την περιγεννητική υγεία.Έχω εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,συνεργαζόμενη με Δημοτικά Σχολεία , στα Κεντρα Ημέρας "Ανοδος" και "Ηλιαχτίδα", ενώ συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα δράσης / προώθησης του θηλασμού και αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από