Ίντερνετ. Tο μέσο, το μέρος, ο κόσμος. Για προσπαθήστε να σκεφτείτε έναν κόσμο χωρίς Ίντερνετ στις μέρες μας. Πριν καν τελειώσω την πρόταση ήδη σκεφτήκατε τι θα συνέβαινε αν το λαμπάκι στο ρούτερ σταματούσε να αναβοσβήνει ρυθμικά ή δεν είχε 4g το τηλέφωνό σας. Αδιαφμισβήτητα, η ραγδαία άνοδος της τεχνολογίας επέφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μια αναρίθμητη βάση δεδομένων για οτιδήποτε χρειαστούμε, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Ευχαριστούμε Google. Αλήθεια. Πέραν αυτού, Facebook, Instagram,Twitter,Youtube και πολλές άλλες πλατφόρμες πλαισιώνουν δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα στις ζωές τους είτε ως μέσα κοινωνικοποίησης, διασκέδασης, ενημέρωσης είτε επειδή πλέον είναι η ίδια τους η δουλειά.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, περίπου 3,6 δισ. άνθρωποι, δηλαδή το 45% του παγκοσμίου πληθυσμού, είναι χρήστες αυτή τη στιγμή. Κάθε μικρό σύννεφο όμως, κρύβει τη δική του καταιγίδα. Κάπου μέσα στη ρουτίνα και την υπερπληροφόρηση της καθημερινότητας ίσως δεν βλέπουμε όσα θα έπρεπε να δούμε. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια σημαντικές ενδείξεις για την ψυχική μας διάθεση. Τα τελευταία χρόνια, πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να διερευνήσουν με ποιους τρόπους το Ίντερνετ δρα στις ζωές μας. Μια από αυτές έγινε από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μισούρι.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους 216 συμμετέχοντες, να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τις «πρόσφατες συναισθηματικές τους εμπειρίες», χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν πώς στο ερωτηματολόγιο είχαν ενσωματωθεί ερωτήματα αξιολόγησης της ψυχικής τους κατάστασης, τα οποία φανέρωσαν ποιοι από αυτούς είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις τους με την χρήση του ίντερνετ, η οποία αξιολογήθηκε βάσει του συνόλου των πληροφοριών που έστελναν και λάμβαναν οι εθελοντές μέσω του διαδικτύου, των εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν, και το πόσες εφαρμογές χρησιμοποιούσε ο κάθε συμμετέχων ταυτοχρόνως. Οι συμμετέχοντες που είχαν την τάση να μιλούν περισσότερο σε chat, να μοιράζονται αρχεία με άλλους χρήστες σε διαφορετικές πλατφόρμες, να μεταπηδούν συνέχεια σε άλλες ιστοσελίδες, παρουσίασαν εμφανή σημάδια κατάθλιψης.
Η γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικές εφαρμογές, έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη ικανότητα να νιώσει κάποιος αληθινά συναισθήματα καθώς μέσω της εναλλαγής ο χρήστης αναζητά απεγνωσμένα τη συναισθηματική διέγερση. Παράλληλα, η υπερβολική χρήση του chat πιθανόν να υποδηλώνει την έλλειψη ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων, γεγονός που ωθεί τους χρήστες είτε να αναζητούν με αγωνία την επαφή με απομακρυσμένους φίλους, είτε να προσεγγίζουν καινούριους διαδικτυακούς φίλους με στόχο την προσοχή τους.
Σίγουρα μέσα στην συνεχή ροή της ζωής μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι κακό μπορεί να έχει η ατελείωτη γυμναστική στον αντίχειρά μας, πηγαίνοντας πάνω κάτω στις αγαπημένες μας σελίδες η σερφάροντας με τις ώρες στον υπολογιστή μας. Η τραγική ειρωνεία είναι η άγνοια του κινδύνου και η έλλειψη της πληροφόρησης όσον αφορά την πρόληψη και την ορθή χρήση του διαδικτύου για μια υγιή καθημερινότητα, καθώς προσπερνάμε για να κάνουμε like παρακάτω.