Mητρική κατάθλιψη και συναισθηματική υπερφαγία παιδιών

Η μητρική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία των παιδιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Έως και το 25% των νέων μητέρων υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονεϊκή τους συμπεριφορά και την ευημερία των παιδιών τους. Μια νέα μελέτη εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρώιμης μητρικής κατάθλιψης στα παιδιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής επαρκούς υποστήριξης σε μητέρες που μπορεί να υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη.

«Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς η πρώιμη επιλόχειος κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την εκτελεστική λειτουργία και τη συναισθηματική υπερφαγία των παιδιών, εστιάζοντας στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν τα αποτελέσματα», δήλωσε η Επικεφαλής Συγγραφέας Samantha Iwinski, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Συνεργάτιδα στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών στο Ιλινόις.

Η συναισθηματική υπερκατανάλωση τροφής είναι η χρήση της τροφής για την αντιμετώπιση του άγχους ή των συναισθημάτων αντί για τη χρήση της για την ικανοποίηση της πείνας. Αντί να σκέφτονται το φαγητό ως πηγή τροφής ή απόλαυσης, γίνεται μια στρατηγική αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων. Εάν τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους ή να δείξουν πώς αισθάνονται πραγματικά, μπορεί να αντιδράσουν σε μια αγχωτική κατάσταση με το να πάορυν κάτι να φάνε, δήλωσε η Iwinski.

Η μελέτη περιελάμβανε οικογένειες που συμμετείχαν στο έργο Midwest STRONG Kids2, το οποίο διερευνά πώς η βιολογία αλληλεπιδρά με το οικογενειακό περιβάλλον για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα μικρά παιδιά. Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν την επιλόχειο κατάθλιψη στις έξι εβδομάδες, τη συναισθηματική λειτουργία των παιδιών στους 24 μήνες και τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών στους 48 μήνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας το μοντέλο βιοψυχοκοινωνικών οδών, το οποίο περιγράφει πώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων επηρεάζουν τα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αυτορρύθμισης της όρεξης. Επικεντρώθηκαν στην επιλόχειο κατάθλιψη ως κρίσιμο κοινωνικό παράγοντα που προβλέπει τη συναισθηματική υπερφαγία των παιδιών, με τη διαμεσολάβηση των συναισθηματικών και γνωστικών ψυχολογικών διεργασιών.

«Στο δείγμα μας, σχεδόν το 12% των μητέρων πληρούσε τα κριτήρια για την επιλόχειο κατάθλιψη και διαπιστώσαμε ότι η μητρική επιλόχειος κατάθλιψη στις έξι εβδομάδες επηρέασε αρνητικά την εκτελεστική λειτουργία με αναστολή των παιδιών και τον συναισθηματικό τους έλεγχο στους 24 μήνες και την υπερφαγία στους 48 μήνες», είπε η Iwinski.

Η αναστολή (inhibition) περιλαμβάνει τη δυνατότητα ελέγχου της προσοχής, των συμπεριφορών και των σκέψεων. Μπορεί να περιλαμβάνει το να κάνει κανείς ό,τι μπορεί να είναι κατάλληλο σε μια δεδομένη κατάσταση, που μπορεί να περιλαμβάνει τις εσωτερικές προδιαθέσεις. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί κάνει τα μαθήματά του και η τηλεόραση παίζει, μπορεί να στρέψει την προσοχή του και να εστιάσει στην εργασία του και όχι στην τηλεόραση. Ο συναισθηματικός έλεγχος είναι το να μπορεί κανείς να ρυθμίζει τον εαυτό του όταν συμβαίνουν συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη στενοχώρια.

Εκτός από τις έμμεσες επιπτώσεις στη διατροφική συμπεριφορά μέσω της εκτελεστικής λειτουργίας, υπήρξε επίσης άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης της μητέρας και της υπερφαγίας των παιδιών.

Οι μητέρες που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο στις γνωστικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγιή ανάπτυξη και την ικανότητα αυτορρύθμισης. Οι γυναίκες με συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης μπορεί επίσης να έχουν διακυμάνσεις στην όρεξή τους, διαμορφώνοντας αυτή τη συμπεριφορά για τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης  Επιδημία πανώλης στην Μαδαγασκάρη

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση και υποστήριξη για τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη.

Υποστηρίζοντας την ψυχική υγεία της μητέρας, υποστηρίζουμε πραγματικά τις οικογένειες, λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα παιδιά. Είναι σημαντικό να έχουμε έγκαιρη αναγνώριση του τί μπορεί να συμβαίνει για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να διδάξουν στα παιδιά τους υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης των συναισθημάτων, όπως το παιχνίδι, η ευσυνειδητότητα (διαλογισμός) ή ακόμα και το να μιλάμε για τα συναισθήματά μας, δήλωσε η Iwinski.

Οι εκπαιδευτικοί και άλλοι υποστηρικτικοί ενήλικες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Για παράδειγμα, μπορούν να εξετάζουν τα πρότυπα της διατροφής, να παρατηρούν πώς μπορεί να αντιδρούν τα παιδιά σε ορισμένες καταστάσεις και αν το φαγητό μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης γι’ αυτά. Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να μιλήσουν για άλλους τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων και να φέρουν την οικογένεια περισσότερο στη συζήτηση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου που μπορεί να βρεθεί εδώ.

Βιβλιογραφία

Samantha J. Iwinski, Sehyun Ju, Qiujie Gong, Kelly K. Bost. Maternal postpartum depression and children’s emotional overeating: The mediating role of executive functionEating Behaviors, 2025; 56: 101945 DOI: 10.1016/j.eatbeh.2025.101945

Πηγή

University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. (2025, March 17). Maternal depression can lead to children’s emotional overeating, study shows. ScienceDaily. Retrieved March 18, 2025 from www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250317160340.htm

Διαβάστε επίσης  Κοινωνικότητα: μια ψυχαναλυτική διάσταση του όρου

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες

Σενάριο vs Σκηνοθεσία: Ποιος κερδίζει στο τέλος;

Στον κόσμο του κινηματογράφου, πολλές φορές μιλάμε για τη μαγεία