Νευριάζεις συχνά; Νιώθεις πως δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου; Σου φταίνε όλα αλλά και τίποτα;
Ο θυμός είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι πιθανόν να επανέρθει αργότερα σε χειρότερη μορφή (οργή/ μίσος) και να σωματοποιηθεί. Μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί σε Αντικοινωνική Προσωπικότητα. Το να προσπαθείς να πολεμήσεις το συναίσθημα του θυμού είναι σαν να προσπαθείς να σταματήσεις τον πόλεμο πολεμώντας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολεμώντας τον θυμό ουσιαστικά αυξάνεις σε ένταση αυτό το συναίσθημα αντί να το μειώνεις. Και εδώ θα με ρωτήσεις, ”ε τότε ποιος είναι αυτός ο τρόπος που θα με βοηθήσει να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά ένα επεισόδιο θυμού; ”
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος, αλλά πολλοί. Και αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Για μερικούς είναι αποτελεσματικότερο να εκτονώνουν την ενέργεια του θυμού κάνοντας κάτι ενεργητικό, ενώ για άλλους λειτουργούν καλύτερα οι τεχνικές χαλάρωσης. Το σημαντικό είναι να βρεις τι ταιριάζει σε σένα και να μην ακολουθείς τη ”μόδα”. Και λέω ”μόδα”, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει εμποριοποιηθεί τόσο η yoga, όσο και άλλες -παρόμοιες- τεχνικές χαλάρωσης. Φυσικά, δεν αψηφώ τα σημαντικά οφέλη της yoga και των λοιπών τεχνικών, αλλά θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι δε λειτουργούν όλα για όλους με τον ίδιο τρόπο. Είναι αδύνατο για μερικούς ανθρώπους να ηρεμούν τον θυμό μέσα τους κάνοντας yoga. Και δεν είναι κακό. Επίσης, δεν είναι κακό να ηρεμείς τον θυμό μέσα σου κάνοντας yoga. Μπερδεύτηκες ε; Για να σε βοηθήσω να ξεμπερδευτείς λιγάκι, θα βοηθούσε να ρίξεις μία ματιά παρακάτω.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επεισόδιο θυμού:
- Κάνε έντονη σωματική άσκηση (kick-box, τρέξιμο)
- Φώναξε!
- Πάρε διαφραγματικές αναπνοές / εξάσκησε τεχνικές χαλάρωσης (yoga, visualization)
- Εάν βρίσκεσαι σε κατάσταση έντονου θυμού (οργή), προσπάθησε πρώτα να σκεφτείς λογικά και ύστερα να μιλήσεις
- Άλλαξε το άμεσο περιβάλλον σου – εάν είναι εφικτό-.
Τι να ΜΗΝ κάνεις:
- Μη σπας αντικείμενα – Η καταστροφή που δημιουργούμε σπάζοντας αντικείμενα στην πραγματικότητα δε μας βοηθάει, αλλά μας κάνει χειρότερα.
- Μην ξεσπάς σε αθώους ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά σου – Είτε αυτοί είναι ο/η σύντροφός σου, οι φίλοι σου, η οικογένειά σου, οι συνεργάτες σου κλπ.
- Μη δημιουργείς τύψεις στον εαυτό σου επειδή είπες ό,τι ένιωθες σε ένα επεισόδιο θυμού – Κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να θυμώσουν πολύ για να εκφράσουν αυτό που πραγματικά νιώθουν.
Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να εκφράσεις τον θυμό σου με παραγωγικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς να διαχειριστείς ένα τέτοιο συναίσθημα και να μην το ανακυκλώνεις!